Kuruluş |
|
Kazanılan Derece |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans derecesi |
Derecenin Düzeyi |
Lisans |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. |
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar |
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
Öğrencinin, alması gereken dersleri başarı ile tamamlamış ve böylece 100 üzerinden en az 60 ağırlıklı genel not ortalamasını sağlamış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması gerekmektedir. |
Program Profili |
Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü (Culinary) konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmek bölümün bir diğer amacıdır. Program boyunca öncelikle Türk Mutfak Kültürü ve daha sonra Uluslararası Mutfak Kültürü (International Cooking) alanında çalışmalar yaparak, Türk Mutfağının Uluslararası Mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte, iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır. Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanında, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olacaklardır. Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik imkânlar da sunulmaktadır.
Bölümde eğitim dili Türkçe olup; öğrencilere zorunlu (İngilizce) ve seçmeli (Fransızca, Rusça, Almanca) yabancı dil öğrenme imkânları sunulmaktadır. Yeme içmenin bir sanat olduğundan yola çıkılarak, öğrencilere Yaratıcı Mutfak Teknikleri, Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık, Yemek Süsleme Sanatı gibi alanlarda da eğitim verilmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde; Gastronomi Tarihi, Türk Mutfak Kültürü, Osmanlı Mutfağı ve Uluslararası Mutfakta öne çıkan ülkelerin Mutfak Kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Ayrıca, Türk Mutfağının uluslararası alanda en iyi şekilde temsil edilebilmesi ve tanıtılmasına yönelik akademik çalışmalar da yapılmaktadır. Öğrencilerimiz, çeşitli mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiye sahip olarak mezun olacaklardır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde verilen teorik ve uygulamalı derslerin yanında; Yönetim ve Organizasyon, Yiyecek İçecek İşletmeciliği, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Pazarlama, Otel Yönetimi, gibi teorik dersler de yer almaktadır. Ayrıca bölümümüz, sektörle yakın iş birliği içinde bulunmakta ve öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca mesleki stajlarını yapabilecekleri işletmeleri bulmaları konusunda destek vermektedir.
|
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümde; bu bölüme bağlı restoran, mutfak ve barlarda ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilirler. Ayrıca, bölüm mezunlarının akademik kariyer yapmaları da mümkündür. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler. |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
|
Mezuniyet Koşulları |
Öğrencilerin programı başarılı bir şekilde tamamlayabilmesi için en az 240 AKTS kredisi alması ve Genel Not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekir. |
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) |
- |
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) |
Telefon : 0452 226 52 74
Bölüm Başkanı Doç. Dr. Üzeyir KEMENT TURİZM FAKÜLTESİ-GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI Dahili : 5017 uzeyirkement@odu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KABACIK TURİZM FAKÜLTESİ-GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI Dahili:5021 mehmetkabacik@odu.edu.tr
Dr. Öğr. Üyesi Faruk YÜKSEL TURİZM FAKÜLTESİ-GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI Dahili: 5023 farukyuksel@odu.edu.tr
Arş. Gör. Samet Can AKSU TURİZM FAKÜLTESİ-GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI Dahili: 5015 sametcanaksu@odu.edu.tr
Fakülte Sekteri Abdullah ÇALIŞKAN TURİZM FAKÜLTESİ Dahili: 5004 abdullahcaliskan@odu.edu.tr
MEMUR EMRAH KILIÇ TURİZM FAKÜLTESİ Dahili: 5006 emrahkilic@odu.edu.tr |
Bölüm Olanakları |
|