Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GMS11032021341 | GASTRONOMİYE GİRİŞ | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimine giriş niteliğinde olup 4 yıllık lisans eğitiminde edinilecek mutfak kültürü ve uygulamaları, gastronomi ve bilim ilişkisi, işletme yönetim bilgi ve beceriler hakkında öğrencilere temel düzeyde bilgiler verilir. Gıdaların sunumu, servisi, temel mutfak ekipmanları ve mutfak personelinin sorumlulukları konuları hakkında bilgilere yer verilir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler gastronomiyi tanımlayabilme | 2 | Tat ve lezzet kavramını açıklayabilme | 3 | Gastronominin gelişimini anlatabilme | 4 | Gastronominin kültürle ilişkisini açıklayabilme | 5 | Gastronomi ve coğrafyayı anlatabilme | 6 | Gastronomi ve dini anlatabilme | 7 | Gastronomi ve Tarımı anlatabilme | 8 | Gastronominin diğer disiplinlerle ilişkisini anlatabilme | 9 | Gastronomi ve felsefeyi anlatabilme | 10 | Gastronomi ve sosyoloji arasındaki ilişkiyi anlatabilme | 11 | Gastronomi ve antropoloji arasındaki ilişkiyi anlatabilecek | 12 | Gastronomi ve turizm arasındaki ilişkiyi anlatabilecek |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır. |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
1. Hafta Gastronomi Kavramı
2. Hafta Gastronomide Tat ve Lezzet Algısı
3. Hafta Gastronominin disiplinlerarası ilişkileri
4. Hafta Gastronomi ve Coğrafya
5. Hafta Gastronomi ve Tarım
6. Hafta Gastronomy ve Antropoloji
7. Hafta Gastronomi ve Din
8. Hafta Gastronomi ve Felsefe
9. Hafta Gastronomi ve Sosyoloji
10. Hafta Gastronomi ve Ekonomi
11. Hafta Gastronomi ve Ekoloji
12. Hafta Gastronomi ve Tarih
13. Hafta Gastronomi ve Turizm
14. Hafta Gastronominin diğer disiplinlerle ilişkileri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gastronomi Kavramı | | | 2 | Gastronomide Tat ve Lezzet Algısı | | | 3 | Gastronominin disiplinlerarası ilişkileri | | | 4 | Gastronomi ve Coğrafya | | | 5 | Gastronomi ve Tarım | | | 6 | Gastronomi ve Antropoloji | | | 7 | Ara Sınav (Vize) | | | 8 | Gastronomi ve Din | | | 9 | Gastronomi ve Felsefe | | | 10 | Gastronomi ve Sosyoloji | | | 11 | Gastronomi ve Ekonomi | | | 12 | Gastronomi ve Ekoloji | | | 13 | Gastronomi ve Tarih | | | 14 | Gastronomi ve Turizm | | | 15 | Gastronomi ve Diğer Disiplinlerle İlişkileri | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Introduction to Gastronomy, The Culinary Institute of America, John Wiley & Sons, Canada |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ10 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ12 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|