Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GMS11032021341GASTRONOMİYE GİRİŞZorunlu114
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimine giriş niteliğinde olup 4 yıllık lisans eğitiminde edinilecek mutfak kültürü ve uygulamaları, gastronomi ve bilim ilişkisi, işletme yönetim bilgi ve beceriler hakkında öğrencilere temel düzeyde bilgiler verilir. Gıdaların sunumu, servisi, temel mutfak ekipmanları ve mutfak personelinin sorumlulukları konuları hakkında bilgilere yer verilir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler gastronomiyi tanımlayabilme
2Tat ve lezzet kavramını açıklayabilme
3Gastronominin gelişimini anlatabilme
4Gastronominin kültürle ilişkisini açıklayabilme
5Gastronomi ve coğrafyayı anlatabilme
6Gastronomi ve dini anlatabilme
7Gastronomi ve Tarımı anlatabilme
8Gastronominin diğer disiplinlerle ilişkisini anlatabilme
9Gastronomi ve felsefeyi anlatabilme
10Gastronomi ve sosyoloji arasındaki ilişkiyi anlatabilme
11Gastronomi ve antropoloji arasındaki ilişkiyi anlatabilecek
12Gastronomi ve turizm arasındaki ilişkiyi anlatabilecek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
1. Hafta Gastronomi Kavramı 2. Hafta Gastronomide Tat ve Lezzet Algısı 3. Hafta Gastronominin disiplinlerarası ilişkileri 4. Hafta Gastronomi ve Coğrafya 5. Hafta Gastronomi ve Tarım 6. Hafta Gastronomy ve Antropoloji 7. Hafta Gastronomi ve Din 8. Hafta Gastronomi ve Felsefe 9. Hafta Gastronomi ve Sosyoloji 10. Hafta Gastronomi ve Ekonomi 11. Hafta Gastronomi ve Ekoloji 12. Hafta Gastronomi ve Tarih 13. Hafta Gastronomi ve Turizm 14. Hafta Gastronominin diğer disiplinlerle ilişkileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gastronomi Kavramı
2Gastronomide Tat ve Lezzet Algısı
3Gastronominin disiplinlerarası ilişkileri
4Gastronomi ve Coğrafya
5Gastronomi ve Tarım
6Gastronomi ve Antropoloji
7Ara Sınav (Vize)
8Gastronomi ve Din
9Gastronomi ve Felsefe
10Gastronomi ve Sosyoloji
11Gastronomi ve Ekonomi
12Gastronomi ve Ekoloji
13Gastronomi ve Tarih
14Gastronomi ve Turizm
15Gastronomi ve Diğer Disiplinlerle İlişkileri
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Introduction to Gastronomy, The Culinary Institute of America, John Wiley & Sons, Canada
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10550
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5525
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma5525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)130
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555555
ÖÇ2555555
ÖÇ3555555
ÖÇ4555555
ÖÇ5555555
ÖÇ6555555
ÖÇ7555555
ÖÇ8555555
ÖÇ9555555
ÖÇ10555555
ÖÇ11555555
ÖÇ12555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00