Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS3192016959FUNCTİONAL FOODSSeçmeli354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
To give information about functional foods, the active components they contain and their effects on health.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Have information about functional foods
2Learn about the components of functional foods
3Have information about the effect of functional food components on health
Öğrenim Türü
Formal Education
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
None
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
None
Dersin İçeriği
The concept of functional food, bioactive carbohydrates, bioactive lipids, bioactive peptides, bioactive polyphenols and carotenoides, some important vitamins and minerals with functional properties, functional fruits and vegetables, functional dairy products, various functional foods, changes in functional components during processing of foods
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1The Concept of Functional Foods
2Bioactive Carbohydrates: Dietary Fiber
3Bioactive carbohydrates: Prebiotics
4Bioactive lipids: Medium and Long chain fatty acids
5Bioactive lipids II: ω -3 and ω -6 fatty acids, conjugated linoleic acid (CLA)
6Bioactive peptides I: Obtaining bioactive peptides, antihypertensive peptides
7Bioactive peptides II: Antimicrobial and antioxidant peptides
8Midterm Exam
9Bioactive polyphenols and carotenoids
10Functional minerals
11Mechanisms of action of vitamins and their importance for health
12Functional fruits and vegetables
13Functional dairy products
14Other Functional foods
15Changes in functional components during food processing
16Final Exam
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Erbersdobler, H., Meyer, A.-H. (2010). Functional Food. Hamburg: Behrs`Verlag. Aluko, Rotimi E. (2012). Functional Foods and Nutraceuticals, Springer New York Dordrecht Heidelberg London Deutsche Forschungsgemeinschaft (2004). Funktionelle Lebensmittel– Sicherheitsaspekte. Weinheim:Wiley-VCH. Dustmann, H. (2005). Functional Food. Frankfurt am Main:Deutscher Fachverlag. Webb, G.P. (2006). Dietary Supplements and Functional Foods. West Sussex: Wiley-Blackwell.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination122
Final Examination122
Quiz313
Attending Lectures14456
Discussion515
Question-Answer515
Self Study14114
Individual Study for Homework Problems616
Individual Study for Mid term Examination717
Individual Study for Final Examination818
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)108
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1     4         
ÖÇ2   4 3         
ÖÇ3     4 4       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00