Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGG620-22Zorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
It is aimed to give detailed information about the mycotoxins harmful to warm-blooded organisms, mycotoxin-forming fungi, the environmental conditions necessary for the formation of mycotoxins, the detection methods of mycotoxins and the control of mycotoxin formation.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER
Öğrenme Çıktıları
1Students learn the concept of mycotoxin, its types, fungi that synthesize mycotoxins and important mycotoxins.
2Students learn the effects of Mycotoxins on the environment and warm blooded
3Students learn the factors that play a role in the formation of mycotoxins.
4Get knowledge about about the determination, control and detoxification methods of mycotoxins.
Öğrenim Türü
Formal Education
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
None
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Mycotoxin types, their effects on the environment and warm blooded, toxin producing fungi species and species, the most common mycotoxins in plant products, mycotoxin detection methods in plant products, limit values and control, and detoxification of mycotoxins are discussed.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1The importance of mycotoxins, general information and history
2The effects of mycotoxins on living beings, losses caused by mycotoxins and their effects on the economy
3Factors affecting mycotoxin formation
4Aflatoxin
5Ochratoxin
6Cyclopiazonic acide and citrinin
7Patulin
8Hafta 8 Midterm exam
9Hafta 9 Trichothecenes
10Important ergot alkaloids
11Fumonisins
12Zearalenon
13Other important mycotoxins
14Detection methods of mycotoxins
15Control and detoxification of mycotoxins
16Final exam
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti. Magan, N., Olsen, M. (2004). Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 488 s. Tunail, N. 2000. Funguslar ve Mikotoksinler, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yayını. Sim Matbaası, Ankara 522 s 03. Bölüm, 13. Kısım Saeger, DS. (2011). Determining mycotoxins and mycotoxigenic fungi in food and feed. Woodhead Publishing, 427 s. Hans P. van Egmond & Ronald C. Schothorst & Marco A. Jonker (2007). Regulations relating to mycotoxins in food. Perspectives in a global and European context. Anal Bioanal Chem (2007) 389:147–157 DOI 10.1007/s00216-007-1317-9 Some related papers and Web sites
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Turkish
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination122
Final Examination122
Attending Lectures14342
Self Study10330
Individual Study for Mid term Examination8540
Individual Study for Final Examination10550
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)166
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00