Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGG618-22CHEMICAL RESIDUES IN FOOD AND METHODS OF ANALYSISZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
The aim of this course; Chemical residues that can be found in foods and the effects of these residues on human health and the applications for the analysis of these residues.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr:Üyesi Serkan GÜNEY
Öğrenme Çıktıları
1Learns the types and sources of chemical residues.
2Learns the types and effects of food chemical residues caused by environmental pollution.
3Learns pesticide-induced food chemical residue types and their effects.
4Learn the types of antibiotic derived food chemical residues and their effects.
5Learns the types of hormone-derived food chemical residues and their effects.
6Learns the types and effects of food chemical residues originating from food additives.
7Learns chemical residue analysis methods in foods.
Öğrenim Türü
Formal Education
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
None
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
None
Dersin İçeriği
The sources of chemical residues that can be found in foods will be explained. The consequences of these chemical residues for human health will be discussed. The importance of analyzing chemical residues will be given and information about analysis methods will be given.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1What is chemical residue? What are its resources?
2Chemical residues caused by environmental pollution and their effects on public health
3Pesticide residues
4Public health effects of pesticide residues
5Antibiotic residues in food and its effects on public health
6Hormone residues in animal foods and their effects on public health
7Food additives
8Effects of food additives on public health
9Midterm exam
10Residue analysis methods/ Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)
11Residue analysis methods/ Radyoimmunoassay (RIA,) Multiarray biosensors
12Residue analysis methods/ Chromatographic techniques
13Residue analysis methods/ Nuclear magnetic resonance (NMR)
14Residue verification methods/ High Performance Liquid Chromatography (HPLC)
15Residue verification methods/ Liquid Chromatography-Mass-Mass spectrometry (LC-MS or LC-MS-MS)
16Residue verification methods/ Gas chromatography - mass spectroscopy (GC-MS)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gündüz, T., (2002). İnstrümental Analiz, Gazi Kitabevi, 6. baskı, Ankara. Hısıl, Y., (1999). Enstrümental Gıda Analizleri – II, Ege Üniversitesi Basımevi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayınları No:30, Bornova-İzmir. Research articles.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Turkish
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination111
Final Examination111
Attending Lectures16348
Discussion16232
Question-Answer16232
Individual Study for Mid term Examination8432
Individual Study for Final Examination8432
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)178
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
ÖÇ7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00