Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BK643-18HAZARDOUS DISEASESZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
The aim of this course is to enable students to recognize abiotic (non-parasitic) and biotic disease factors in hazelnut which is one of the most important agricultural products of our country, to learn their damage and to control them.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER
Öğrenme Çıktıları
1Students will be aware of the problems encountered in hazelnut cultivation.
2Students have knowledge about important abiotic and biotic diseases in hazelnut
3Students have knowledge about the formation and prevention of aflatoxin which is an important problem in hazelnut.
4Students have knowledge about quarantine and certification practices in management of hazelnut diseases
Öğrenim Türü
Formal Education
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
None
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
In the light of current literature, the course includes the recognition of the hazelnut diseases caused by abiotic (non-parasitic) and biotic (fungus, bacteria, phytoplasma and viruses) agents, the biology and the ecology of these agents and the control methods of diseases in detail.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hazelnut cultivation, climate and soil requirements
2Non-parasitic (abiotic) diseases
3Non-parasitic (abiotic) diseases
4İmportant Quarantine agent, Anisogramma anomala
5Root rot and wood decay
6Nectria cancer
7Powdery mildew
8Midterm exam
9Fruit cluster blight, leaf spot and bud diseases
10Kernel decay and aflatoxin
11Bacterial blight
12Other bacteria and phytoplasma diseases
13Apple mosaic virus (ApMV) and other viral diseases
14Quarantine and certification practices in management of hazelnut diseases
15Quarantine and certification practices in management of hazelnut diseases
16Final exam
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Teviotdale, B.L, Michailides, T.J. and Pscheidt, J.W. 2002. Compendium of Nut Crop Diseases in Temperate Zones. 89 p. Ak K., Sezer, A., Işık, D., BULAM KÖSE, Ç., Duran, H., Akyol, H., Özdem, A., Bozkurt, V., Beytut, B., Atlamaz, A., Karahan, A., Akbaş, B., Caner, Ö.K., Özenç, N., Altundağ, Ş., Velioğlu, S., Erdoğan C. 2011. Fındık Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı. Ankara, 135 sayfa Sezer, A. 2012. Ordu Giresun ve Trabzon illerinde fındıkta meyve ve çotanak hastalıklarına neden olan fungal etmenlerin ve çesit reaksiyonlarının belirlenmesi . Doktora Tezi, Ankara, 120 s. Toros ve Hancıoğlu 1997. Fındık Zararlıları, Hastalıkları ve Mücadelesi; Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği yayını, Ankara, 60 s. İren, S. 1971. Fındıklarda Dal Kanseri Etmeni Nectria galligena Bres.’in Morfolojisi, Trabzon ve Giresun’da Bio-Ekolojisi Üzerinde Araştırmalar. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 488, Ankara, 56 s. Köksal İ. 2018. Türk Fındık Çeşitleri. Ankara, 182 s. Duyar ve Özenç 2013. Fındıkta Bitki Besleme ve Gübreleme Teknikleri. Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Giresun, 99 sayfa.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Turkish
Staj Durumu
None
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Midterm Examination122
Final Examination122
Attending Lectures14342
Laboratory10220
Self Study10330
Individual Study for Mid term Examination8540
Individual Study for Final Examination8540
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)176
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9
ÖÇ1553443313
ÖÇ2553443313
ÖÇ3553444313
ÖÇ4553344313
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00