|
|
|
Doktora Programları
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
- GIDA MÜHENDİSLİĞİ
- Yüksek Lisans Dereceli Doktora
Program Tanımları
|
|
Kuruluş | Gıda Mühendisliği Bölümü’nde lisansüstü eğitim ilk kez 2012-2013 eğitim öğretim yılının bahar yarıyılında başlamış olup 2015-2016 bahar yarıyılından itibaren doktora eğitimi programa dahil olmuştur. | Kazanılan Derece | Gıda Mühendisliği Alanında Bilim Doktoru | Derecenin Düzeyi | Doktora | Kabul ve Kayıt Koşulları | Gıda Mühendisliği Doktora Programı’na başvurabilmek için adayların Fakültelerin ve Yüksek Teknoloji Enstitülerinin Gıda Mühendisliği, Süt Teknolojisi, Biyomühendislik, Moleküler Bioloji ve Genetik Bölümlerinden yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekmektedir. Başvuran öğrencilerin Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Eğitim Öğretim Yönetmeliği Doktora Programı Öğrenci Kabul Esasları’nda belirtilen nitelikleri taşımaları gerekmektedir.
Mezuniyet alanı yönünden, anabilim dalı tarafından uygun görülen lisans/tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Lisans diploması ile başvuranların ise lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3,3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekir. Ayrıca, yabancı ülkelerdeki lisans veya tezli yüksek lisans programını bitirmiş Türk uyruklu öğrencilerin Yükseköğretim Kurulundan denklik belgesi de almaları gerekir. ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55, lisans diplomasıyla başvuranların ise en az 80 standart puana sahip olmaları ve Üniversitelerarası Kurul tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavların sonuçları da sırasıyla en az 55 ve 80 ALES puanına eşdeğer olması gerekir.
Doktora programına öğrenci kabulünde; Anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinden birinden merkezi yabancı dil sınavından en az 55 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alınması gerekir.
Doktora programlarına öğrenci kabulündeki değerlendirmede adayın başarı puanı; ALES puanının % 50’si, lisans diplomasıyla başvuran adayların lisans, yüksek lisans diplomasıyla başvuran adayların yüksek lisans not ortalamalarının % 30’u, yazılı/mülakat sınavı puanının % 15’i ve yabancı dil puanının %5’inin toplanması ile elde edilir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için başarı puanının 100 tam puan üzerinden en az 65 olması ve yazılı/mülakat sınavına girmiş olması gerekir. Lisans diplomasıyla başvuran adaylar için bu toplamın en az 75 olması gerekir. Bu taban puanların üstündeki adaylar, en yüksek puandan itibaren sıralanarak ilan edilen kontenjanlara göre ilgili programlara yerleştirilir. Çeşitli nedenlerle kayıt yaptırmayan adayların yerine yedek listesindeki adaylara lisansüstü akademik takvimdeki süreler içerisinde puanlama sırasına göre kayıt hakkı tanınır. Başarı puanının eşitliği durumunda ALES puanı yüksek olan aday tercih edilir.
| Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar | 1. Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış 2. Üniversitemiz lisansüstü programlarına öğrenci kabul şartlarını sağlamış olan öğrenciler lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu durumda, öğrencilerin bir başka lisansüstü programında aldığı derslerin hangilerinin asgari ders yüküne eşdeğer sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir. | Yeterlilik Koşulları ve Kuralları | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı'nda öğrenciler, danışman önerisi de dikkate alınarak, ilgili anabilim dalından veya farklı bir anabilim dalından yüksek lisans dersleri alabilirler. Gıda Mühendisliği alanında Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. En az 28 kredilik dersi alarak CC veya daha yukarısı bir notla geçmiş olmak, 2. Seminer dersini almış ve başarıyla sunmuş olmak, 3. Bir Doktora Tezi hazırlayıp, jüri önünde başarıyla savunmak ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazarak ilgili Enstitüye basılı halde teslim etmiş olmak. | Program Profili | Gıda Mühendisliği Bölümü doktora programı gıda mühendisliği anabilim dalı altında bulunan Gıda Teknolojisi ve Gıda Bilim dallarını kapsayacaktır. Anabilim dallarında Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Mühendisliği Temel İşlemleri, Süt Teknolojisi, Et Teknolojisi, Tahıl Teknolojisi, Meyve-Sebze Teknolojisi, Yağ Teknolojisi ve Biyoteknoloji adı altında bilim dalları bulunmaktadır. Doktora programları bu bilim dallarından her birinde bağımsız olarak yürütülmektedir. Doktora programının amacı, Ordu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde öğrenciye bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin; bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme ve bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir. | Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) | Doktora derecesi alan mezunlarımız Gıda Sanayinin araştırma-geliştirme, üretim, kalite güvence, pazarlama, ithalat ve ihracat alanlarında mühendis olarak ve yönetici kademesinde görev yapabilmektedir. | Üst Derece Programlarına Geçiş | Doktora programını başarı ile tamamlayan mezunlar , aynı veya benzer alanlarda yurt içinde veya yurt dışında yüksek öğretim kurumlarına akademik bir pozisyon, veya kamu kuruluşlarındaki araştırma merkezlerine uzman pozisyonu için başvurabilirler. | Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme | Öğrenciler tüm derslerden en az bir ara sınav ve bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun en az 65 ve ders geçme notunun ise en az 70 olması zorunludur. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci tez sunumu ve savunmasını yapmak durumundadır. Bir öğrencinin tez çalışmasına başlayabilmesi için, yazılı olarak yapılan, Doktora Yeterlilik Sınavı'ndan başarılı olması gerekir. Doktora tez sunumu izleyicilere açıktır, ancak tez savunmasına sadece jüri üyeleri katılabilir. | Mezuniyet Koşulları | Programda mevcut olan derslerden, Seminer, Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Yönetimi dersleri zorunludur. Bu derslerin dışında en az 28 kredilik (120 AKTS) 8 ders alıp, almış olduğu derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler DOKTOR unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar. | Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) | - | Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) | Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 2345010 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: gida@odu.edu.tr Web: http://ziraat.odu.edu.tr/bolumler/gida Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Zekai TARAKÇI Telefon: 00 90 452 2345010–1445 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: ztarakci@hotmail.com Bölüm Başkan Yardımcısı: Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI Telefon: : 00 90 452 2345010–1079 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: barutcumazı@gmail.com | Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) | Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 2345010 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: gida@odu.edu.tr Web: http://ziraat.odu.edu.tr/bolumler/gida Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Zekai TARAKÇI Telefon: 00 90 452 2345010–1445 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: ztarakci@hotmail.com Bölüm Başkan Yardımcısı: Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI Telefon: : 00 90 452 2345010–1079 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: barutcumazı@gmail.com | Bölüm Olanakları | Önerilen doktora programı gıda mühendisliği anabilim dalı altında bulunan Gıda Teknolojisi ve Gıda Bilim dallarını kapsayacaktır. Anabilim dallarında Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Mühendisliği Temel İşlemleri, Süt Teknolojisi, Et Teknolojisi, Tahıl Teknolojisi, Meyve-Sebze Teknolojisi, Yağ Teknolojisi ve Biyoteknoloji adı altında bilim dalları bulunmaktadır. Anabilim Dalında toplam 1 Profesör, 4 Yardımcı Doçent, 8 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Gıda Mühendisliği bölümü bünyesinde araştırma ve uygulamaya yönelik toplam 2 adet araştırma ve uygulama laboratuvarı bulunmaktadır. |
Program Çıktıları
|
|
1 | Yüksek lisans yeterliklerine dayalı olarak Gıda Mühendisliği alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirmek, derinleştirmek ve bilime yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşmak. | 2 | Gıda Mühendisliği alanıyla ilgili çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavramak; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşmak. | 3 | Gıda Mühendisliği Alanındaki yeni bilgilere sistematik bir biçimde yaklaşabilmek ve alanıyla ilgili araştırma yöntemlerinde üst düzeyde beceri kazanabilmek. | 4 | Bilime yenilik getiren, yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilmek ya da bilinen bir yöntemi farklı bir alana uygulayabilmek, özgün bir konuyu araştırabilmek, kavrayabilmek, tasarlayabilmek, uyarlayabilmek uygulayabilmek ve bilime katkıda bulunmak. | 5 | Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirebilmek. | 6 | Alanı ile ilgili bilimsel bir makaleyi ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletebilmek. | 7 | Sorun çözmede stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurabilmek. | 8 | En az bir yabancı dilde sözlü, yazılı ve görsel iletişim kurabilmek, tartışabilmek; yabancı dildeki yayınları kullanarak ödev ve/veya sunum hazırlayabilmek. | 9 | Uzman bir topluluk içinde özgün görüşlerini savunmada yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurabilmek. | 10 | Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetmek. |
Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
| TYYÇ | Program Çıktıları |
| 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| BİLGİ | 1 | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | |
| BECERİ | 1 | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | |
| 4 | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Öğrenme Yetkinliği ) | 1 | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) | 1 | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | |
| YETKİNLİKLER
(Alana Özgü Yetkinlik) | 1 | | | | | | | | | | |
| 2 | | | | | | | | | | |
| 3 | | | | | | | | | | |
Müfredat
|
|
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1
|
GMÜ7020
|
ENDÜSTRİYEL MİKROBİYOLOJİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
2
|
GMÜ7018
|
ET TEKNOLOJİSİNDE YENİ UYGULAMALAR
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
3
|
GMÜ7027
|
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ VE BİYOKİMYASI
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
6
|
4
|
GMÜ6030-18
|
FONKSİYONEL GIDA BİLEŞENLERİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
5
|
GMÜ7030-19
|
FONKSİYONEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
6
|
GMÜ7022
|
GIDA HİDROKOLLOİDLERİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
7
|
GMÜ7017
|
GIDA İŞLEMEDE YENİ İNGREDİYENLER
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
8
|
GMÜ7029-19
|
GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE KROMATOGRAFİK ANALİZ YÖNTEMLERİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
9
|
GMÜ7002
|
GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE MODELLEME VE SİMÜLASYON
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
10
|
GMÜ7028-16
|
GIDALARDA DOĞAL RENK MADDELERİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
6
|
11
|
GMÜ7026
|
PEYNİR KİMYASI VE BİYOKİMYASI
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
6
|
12
|
GMB733-(OLPYK)
|
PREBİYOTİK VE STARTER KÜLTÜR TEKNOLOJİSİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
13
|
GMÜ6032-18
|
PREBİYOTİKLER VE PROBİYOTİKLER
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
14
|
GMÜ7015
|
PROTEİN SAFLAŞTIRMA
|
Zorunlu
|
2
|
0
|
0
|
0
|
15
|
GMÜ7013
|
SÜT KİMYASI
|
Zorunlu
|
2
|
2
|
0
|
0
|
16
|
GMÜ7000T
|
TEZ DANIŞMANLIĞI
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
80
|
17
|
GMÜ7000
|
UZMANLIK ALAN DERSİ
|
Zorunlu
|
8
|
0
|
0
|
80
|
18
|
FGM700
|
UZMANLIK ALAN DERSİ
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
0
|
Toplam |
51
|
4
|
0
|
178
|
|
|
1
|
GMÜ7025
|
PROBİYOTİK FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
0
|
2
|
FGM700S
|
SEMİNER
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
0
|
0
|
3
|
GMÜ7000S
|
SEMİNER
|
Zorunlu
|
0
|
0
|
0
|
32
|
4
|
GMÜ7024
|
YENİ SÜT ÜRÜNLERİ GELİŞTİRİLMESİ
|
Zorunlu
|
3
|
0
|
0
|
6
|
Toplam |
6
|
0
|
0
|
38
|
|
|
1
|
FGM700T
|
TEZ DANIŞMANLIĞI
|
Zorunlu
|
0
|
1
|
0
|
0
|
Toplam |
0
|
1
|
0
|
0
|
|
|
|
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center
/ ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|