TR | EN
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Doktora Programları

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ - TARLA BİTKİLERİ - Yüksek Lisans Dereceli Doktora



Program Tanımları
Kuruluş
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Doktora Programı’na, 2010 yılında öğrenci alımına başlanmıştır. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ve Çayır - Mera ve Yem Bitkileri olmak üzere 3 Bilim Dalı bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Tarla Bitkileri alanında Doktora Diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları
1 - Kabul edilebilir alanlardan Yüksek Lisans diplomasına sahip olmak 2 - Lisansüstü giriş sınavından (ALES) yeterli puanı (en az 55) almış olma 3 - Üniversite Dil Sınavı (ÜDS) ya da eşdeğer sınavlardan yeterli puanı (en az 55) almış olmak Yüksek Lisans programına öğrenci kabulünde, bir adayın başarı notu ALES puanının %50’si, lisans veya yüksek lisans not ortalamasının %30’si ve yazılı bilim sınavı notunun %20’si alınarak belirlenir. Bir adayın başarılı sayılabilmesi için, başarı notunun 100 üzerinden en az 65 olması gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
1. Üniversitedeki aynı enstitünün bir başka anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun eşdeğer enstitüsüne bağlı lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış 2. Üniversitemiz lisansüstü programlarına öğrenci kabul şartlarını sağlamış olan öğrenciler lisansüstü programlara yatay geçiş yoluyla kabul edilebilir. Bu durumda, öğrencilerin bir başka lisansüstü programında aldığı derslerin hangilerinin asgari ders yüküne eşdeğer sayılacağı, danışman ve ilgili Anabilim Dalı Kurulu önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda öğrenciler, danışman önerisi de dikkate alınarak, ilgili anabilim dalından veya farklı bir anabilim dalından yüksek lisans dersleri alabilirler. Tarla Bitkileri alanında Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; 1. En az 28 kredilik dersi alarak CC veya daha yukarısı bir notla geçmiş olmak, 2. Seminer dersini almış ve başarıyla sunmuş olmak, 3. Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak 4. Bir Doktora Tezi hazırlayıp, jüri önünde başarıyla savunmak ve tez yazım kurallarına uygun olarak yazarak ilgili Enstitüye basılı halde teslim etmiş olmak.
Program Profili
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda, tarla bitkileri temel alanları olan Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller, Endüstri Bitkileri ile Çayır Mera ve Yem Bitkileri konularında eğitim-öğretim ve araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı tezli yüksek lisans programının temel amacı; öğrencilere tarla bitkileri alanında yeterli ileri düzeyde teorik ve pratik bilgi ve beceriler kazandırmak ve bağımsız veya ekip çalışması içinde bilimsel araştırma yürütebilme yeteneklerini geliştirmektir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’ndan Doktora derecesi alanlar, öncelikli olarak üniversitelerde, kamu ve özel araştırma kuruluşlarında görev alabilmektedirler. Ayrıca tarıma dayalı sanayi sektörü (yağ, un, şeker ve yem fabrikaları) ile Tarım, Çevre ve Orman Bakanlıklarına bağlı kurumlarda görev yapabilirler. Bunların yanı sıra doğa koruma ve çevre yönetimi ile ilgili kamu ve özel kurumlar ile sivil toplum örgütlerinde planlaması ve uygulayıcı olarak etkin görevler üstlenebilirler. Ayrıca özel çalışma alanlarına yönelik olarak tarla bitkileri ıslahı, üretimi ve tohumculuğu ile tarımsal mücadele alanında faaliyet yapan ulusal ve uluslar arası şirketlerde görev yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora deresinin üst programı mevcut değildir
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler tüm derslerden en az bir ara sınav ve bir de yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60’dır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınav notunun en az 65 ve ders geçme notunun ise en az 70 olması zorunludur. Notlar 4’lü sistemle ifade edilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Doktora tez çalışmasını tamamlayan öğrenci tez sunumu ve savunmasını yapmak durumundadır. Bir öğrencinin tez çalışmasına başlayabilmesi için, yazılı olarak yapılan, Doktora Yeterlilik Sınavı'ndan başarılı olması gerekir. Doktora tez sunumu izleyicilere açıktır, ancak tez savunmasına sadece jüri üyeleri katılabilir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan derslerden, Seminer, Uzmanlık Alan Dersi ve Tez Yönetimi dersleri zorunludur. Bu derslerin dışında en az 28 kredilik (120 AKTS) 8 ders alıp, almış olduğu derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler ZİRAAT DOKTORU unvanı ile mezun olmaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
-
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 226 52 26 Fax: 00 90 452 2346632 E-posta: tarla@odu.edu.tr Web: https://bologna.odu.edu.tr/DereceProgramlari/Detay/3/224/319/932001 Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Özlem ÖNAL AŞCI Telefon: 00 90 452 226 52 26 –6343 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: onalozlem@hotmail.com
Bölüm Olanakları
Tarla Bitkileri Anabilim Dalı’nda öncelikli olarak tarla bitkileri alanında nitelikli elemanlar yetiştirilmesi için eğitim-öğretim faaliyetleri ile Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve ekonomik önem taşıyan tarla bitkilerinin tarımında karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Tarla Bitkileri Anabilim Dalı'nda 4 profesör, 3 doçent ve 1 Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere tam zamanlı 8öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Anabilim Dalı’nda tahıllar, yemeklik dane baklagiller ve endüstri bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı, çayır-mera amenajmanı ve ıslahı, yem bitkileri kültürü, tarla bitkileri ekolojisi ve fizyolojisi ile tohumluk üretim ve teknolojisi konularında araştırmalar yürütülmektedir. Mevcut bitki analiz laboratuvarına ilaveten 2 adet laboratuvar, 1 adet sera ve denemeler için uygulama arazisi bulunmaktadır.

Program Çıktıları
1Programı tamamlayan öğrenciler; Alanı ile ilgili ileri düzeyde bilgi ve beceriye sahip olur ve bunu bilimsel araştırma ve bitkisel üretim ortamlarında başarıyla kullanır.
2Alanı ile ilgili olarak üretim planlaması yapma, üretimdeki sorunları tanımlama ve çözümler geliştirme becerisi kazanır
3Bilgi ve iletişim teknolojilerini alanı ile ilgili kavramların öğretiminde ve üreticilere aktarımında etkin şekilde kullanabilme becerisine sahip olur.
4Bilimsel ve analitik düşünme becerilerine sahip olur, bağımsız olarak bilimsel araştırma yapabilecek düzeyde bilimsel araştırma yöntemlerini bilir ve kullanır.
5Branşı ile ilgili olarak ulusal ve uluslar arası düzeydeki gelişim ve değişimleri takip eder, öğrenir ve kullanır.
6Farklı disiplinler arası çalışmalar yürütebilecek ve çalışmalarını farklı disiplinlerle ilişkilendirebilecek düzeyde genel kültür bilgisine sahip olur.
7Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kullanabilme
8alanına yenilik getiren, yeni bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştiren ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygulayan özgün bir çalışmayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunabilme
9aratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirebilme
10sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmeye yönelik eylemi yönetebilme
11alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel ilerlemeleri tanıtarak, yaşadığı toplumun bilgi toplumu olma e bunu sürdürebilme sürecine katkıda bulunabilme

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
11111123333
BİLGİ1
2
BECERİ1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2
3

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 TAB7013 ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE TOHUMLUK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
2 TAB7015-10 AGRONOMİDE TOPRAK HAZIRLIĞI Zorunlu 3 0 0 6
3 TAB7028 BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI Zorunlu 3 0 0 6
4 TAB7011 TAHIL TARIMINDA KÜLTÜREL UYGULAMALAR VE ETKİLEŞİMLERİ Zorunlu 3 0 0 6
5 TAB7033 TARIMSAL DENEMELERİN İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRİLMESİ Zorunlu 3 0 0 6
6 TAB7014 TARLA BİTKİLERİNDE BÜYÜME VE GELİŞME FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
7 TAB7032 TARLA BİTKİLERİNDE DAYANIKLILIK ISLAHI Zorunlu 3 0 0 6
8 TAB7025 TARLA TARIMINDA, BİTKİ BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİ VE HORMONLAR Zorunlu 3 0 0 6
9 TAB7021 TIBBİ BİTKİLER VE ETKEN MADDELERİ Zorunlu 3 0 0 6
10 TAB7035 TIBBİ BİTKİLERDE SEKONDER MADDE BİYOSENTEZİ Zorunlu 3 0 0 6
11 TAB7019 TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE ETKEN MADDE TAYİN YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 0 0 6
12 TAB700I UZMANLIK ALAN DERSİ I Zorunlu 8 0 0 6
13 TAB7017 YAĞ BİTKİLERİNDE KALİTE ÖZELLİKLERİ Zorunlu 3 0 0 6
14 TAB7007 YAPAY ÇAYIR MERA TEKNİĞİ Zorunlu 3 0 0 6
15 TAB7002 YEM BİTKİLERİ YETİŞTİRME FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
16 TAB7026 YEM ÜRETİMİ VE DEĞERLENDİRME TEKNİĞİ Zorunlu 3 0 0 6
Toplam 53 0 0 96
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 TAB7013 ENDÜSTRİ BİTKİLERİNDE TOHUMLUK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
2 TAB7031-10 BAHARAT BİTKİLERİ Zorunlu 3 0 0 6
3 TAB7027 BAKLAGİL YEM BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI Zorunlu 3 0 0 6
4 TAB7030 BİTKİ ISLAHINDA BİYOTEKNOLOJİ VE MOLEKÜLER GENETİK Zorunlu 3 0 0 6
5 TAB7004 BİTKİLERDE ÜREME VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Zorunlu 3 0 0 6
6 TAB7022 BOYA BİTKİLERİ VE BİTKİSEL BOYALAR Zorunlu 3 0 0 6
7 TAB7006 ÇAYIR MERALARDA ZEHİRLİ BİTKİLER Zorunlu 3 0 0 6
8 TAB7010 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ ÖZEL ISLAHI Zorunlu 3 0 0 6
9 TAB7001 ÖZEL ÜRÜN FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
10 TAB6000S SEMİNER Zorunlu 0 0 0 18
11 TAB7000S SEMİNER Zorunlu 0 0 0 32
12 TAB7023 SOĞANLI VE YUMRULU TIBBİ BİTKİLER Zorunlu 3 0 0 6
13 TAB7003 TAHIL YETİŞTİRME FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
14 TAB7015 TAHILLARDA TOHUMLUK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
15 TAB7031 TARLA BİTKİLERİ STRES FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
16 TAB7029 TARLA BİTKİLERİNDE KANTİTATİF GENETİK VE ANALİZ YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 0 0 6
17 TAB7009 TARLA BİTKİLERİNDE MUTASYON ISLAHI Zorunlu 3 0 0 6
18 TAB7026-10 TARLA TARIMINDA BİLGİSAYAR KULLANIMI Zorunlu 3 0 0 6
19 TAB7016 TOHUMLUK FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 6
20 TAB7032-10 TÜRKİYE'NİN TIBBİ VE AROMATİK ÖZELLİKTEKİ ENDEMİK BİTKİLERİ Zorunlu 3 0 0 6
21 TAB7012 YAĞ BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN FİZYOLOJİK VE EKOLOJİK ESASLARI Zorunlu 3 0 0 6
22 TAB7025-10 YEM BİTKİLERİ VE EROZYON KONTROLÜ Zorunlu 3 0 0 6
Toplam 60 0 0 170
 
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 TAB7000T TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu 0 1 0 80
2 TAB7000 UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 0 0 80
Toplam 8 1 0 160
 
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00