TR | EN
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Yüksek Lisans Programları

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI - Tezli Yüksek Lisans



Program Tanımları
Kuruluş
Program 2022-2023 yılı güz yarıyılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır.
Kazanılan Derece
Tezli Yüksek Lisans
Derecenin Düzeyi
Yüksek Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların, bir lisans diplomasına sahip olmalsı, ALES'ten veya eşdeğeri sayılan bir sınavdan en az 55 puan almış olması ve ilanda belirtilen diğer koşulları sağlamış olması. Giriş sınavından başarılı olması.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Program Profili
Gastronomi ve Mutfak Sanatları yükse lisans programı, temelde gastronomi ve turizm alanında güncel ve evrensel bilgi birikimine destek sağlayacak bir eğitim planına sahiptir. Temel amaç, alana ilişkin disiplinler arası bilginin bütün yönleriyle özümsenmesini sağlamaktır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Yiyecek ve içecek sektöründe orta kademe yönetici adayları ve uzman yetiştirmeye yönelik bir programdır. Bunun yanı sıra; mutfak şefi, ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekler sunabilecek şef adayları, mutfaklarda kısım şefi, araştırma şefi, mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedarik yöneticisi, yemek araştırmacısı, yemek yazarı, yemek stilisti, menü geliştirici gibi pozisyonlar için adaylar yetiştirilmektedir.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler derslere devam ederek sınavlarına katılmak zorundadırlar. Öğrencinin devamı ise dersin öğretim üyesi tarafından takip edilir. Tüm sınavlar 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve her ders için bir ara sınav (veya yarıyıl içi çalışma ödevi) ve bir yarıyıl sonu sınavı (final) yapılır. Ara sınav ve final sınavının yapıldığı derslerde başarı notu ara sınav notunun %40’ı ile final sınavının %60’ı alınarak hesaplanır.
Mezuniyet Koşulları
En az 21 ulusal krediden az olmamak koşuluyla en az 7 ders ve seminer dersi alan ve başarı ile tamamlayan; tez savunma sınavında başarılı olan öğrencilere yüksek lisans diploması verilir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
-
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Olanakları

Program Çıktıları
1Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında ve ilgili disiplinlerde sahip olduğu bilgi ve beceriyi uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir.
2Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında yer alan işletmelerin sorunlarını analiz edebilme ve problem çözme becerilerine sahip olur.
3Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Türkiye’de ve dünyada yenilikleri ve gelişmeleri takip eder. Bu gelişmelere ilişkin politika ve planlar oluşturur.
4Gastronomi ve Mutfak Sanatları faaliyetlerine ilişkin profesyonel tekniklere ve uygulamalara sahip olur.
5Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirebilme yetkinliğine sahip olur.
6Bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak alanıyla ilgili bir araştırmayı planlar, yürütür, değerlendirir ve rapor halinde sunar.
7Alanında uzmanlık gerektiren konularda bir çalışmayı başkalarıyla ve bağımsız olarak etkin bir şekilde yürütür.
8Edindiği bilgi ve becerileri analiz eder, eleştirel şekilde yorumlar ve değerlendirir.
9Yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim ve sunum becerileri gösterir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
112233333
BİLGİ1
2
BECERİ1
2
3
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2
3

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 GMS6000B BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE YAYIN ETİĞİ Zorunlu 3 0 0 0
2 GMS6017 DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRLERİ Zorunlu 3 0 0 0
3 GMS6027 ENDÜSTRİYEL MUTFAKLAR Zorunlu 3 0 0 0
4 GSM6031 GASTRO DİPLOMASI VE MEDYA Zorunlu 3 0 0 0
5 GMS6007 GASTRO EKONOMİ Zorunlu 3 0 0 0
6 GMS6021 GASTRONOMİ EĞİTİMİ Zorunlu 3 0 0 0
7 GMS6003 GASTRONOMİ VE TURİZM Zorunlu 3 0 0 0
8 GMS6005 GASTRONOMİDE DUYUSAL ANALİZ Zorunlu 3 0 0 0
9 GMS6009 GIDALARDA KALİTE KONTROL YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 0
10 GMS6001 İLERİ ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Zorunlu 3 0 0 0
11 GMS6023 MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 0
12 GMS6019 OSMANLI VE SELÇUKLU MUTFAĞI ARAŞTIRMALARI Zorunlu 3 0 0 0
13 GMS6029 REKREASYON VE GASTRONOMİ Zorunlu 3 0 0 0
14 GMS6011 SAĞLIKLI BESLENME Zorunlu 3 0 0 0
15 GMS6000T TEZ DANIŞMANLIĞI Zorunlu 0 1 0 0
16 GMS6013 TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI Zorunlu 3 0 0 0
17 GMS6000U UZMANLIK ALAN DERSİ Zorunlu 8 0 0 0
18 GMS6025 YEMEK SOSYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 0
19 GMS6015 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 0
Toplam 59 1 0 0
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 GMS6018 E-YİYECEK İÇECEK UYGULAMALARI Zorunlu 3 0 0 0
2 GMS6008 GASTRONOMİ KÜLTÜR VE SANAT Zorunlu 3 0 0 0
3 GMS6002 GASTRONOMİ TURİZMİNDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI Zorunlu 3 0 0 0
4 GMS6004 GASTRONOMİ VE YEMEK TARİHİ Zorunlu 3 0 0 0
5 GMS6006 GASTRONOMİDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR Zorunlu 3 0 0 0
6 GMS6020 GASTRONOMİDE ÜRÜN GELİŞTİRME Zorunlu 3 0 0 0
7 GMS6010 GİRİŞİMCİLİK Zorunlu 3 0 0 0
8 GMS6022 MENÜ MÜHENDİSLİĞİ Zorunlu 3 0 0 0
9 GMS6012 SEKTÖREL SEMİNER Zorunlu 3 0 0 0
10 GMS6000S SEMİNER Zorunlu 0 0 0 0
11 GMS6030 TURİZM İŞLETMELERİNDE HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM Zorunlu 3 0 0 0
12 GMS6028 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE ETİK Zorunlu 3 0 0 0
13 GMS6014 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE HİZMET PAZARLAMASI Zorunlu 3 0 0 0
14 GMS6026 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ Zorunlu 3 0 0 0
15 GMS6016 YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM Zorunlu 3 0 0 0
Toplam 42 0 0 0
 
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00