TR | EN
Doktora Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Programları
Önlisans Programları
 
Lisans Programları

ZİRAAT FAKÜLTESİ - BAHÇE BİTKİLERİ - Lisans



Program Tanımları
Kuruluş
1994 yılında kurulan bölüm, 2006 yılına kadar Karadeniz Teknik Üniversitesi Ziraat Fakültesi, bu yıldan sonra da Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde öğretim yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Bölümün tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Ziraat Mühendisliği-Bahçe Bitkileri alanında Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Derecenin Düzeyi
Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Programa öğrenci kabulü “Ordu Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
Program Profili
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bahçe bitkileri (özel) sektörünün tüm alanlarında kendi işini, firmasını, fabrikasını, işletmesini kurabilir, ilgili özel sektör firmalarında/işletmelerinde (tohum, fide, fidan, peyzaj, gübre, ilaç firmaları vs) çalışabilir veya teknik danışmanlık yapabilir. Çeşitli analiz ve doku kültürü laboratuarlarında, ilgili denetim firmalarında görev alabilir. Başta Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlükleri olmak üzere, il kontrol laboratuarlarında, tarımsal araştırma enstitülerinde, kırsal kalkınma ajanslarında, il özel idarelerinde, çeşitli belediyelerde, bankalarda, üretici ve ihracatçı birliklerde, ticaret ve sanayi odalarında, ziraat odalarında, tarım kredi kooperatiflerinde, borsalarda, ihracat müdürlüklerinde, dış ticaret müsteşarlığında, orman ve su işleri bakanlığında, bazı üst kurullarda mühendis, teknik eleman veya uzman olarak görev alabilir. Üniversitelerde akademik kariyer yapabilir ve yükselebilir. Bu amaçla gerek üniversitelerin Araştırma Görevlisi kadrolarına, gerekse YÖK’ün (yüksek öğretim kurulu) ÖYP (öğretim elemanı yetiştirme proğramı) kadrolarına başvurabilir. İsterse yurt dışındaki ilgili üniversitelerde de kariyer yapabilir. Yine, akademik kariyer yapmak isteyen, şartlarını yerine getirerek yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilir. Yüksek lisansını (master) bitiren ‘Ziraat Yüksek Mühendisi’, doktorasını tamamlayan ise ‘Ziraat Doktoru’ ünvanı elde eder. Doktorasını tamamlamış olanlar, gerekli bilimsel şartları yerine getirerek isterlerse üniversitelerde alanlarıyla ilgili öğretim üyesi olabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Cumhuriyet Yerleşkesi, 52200 – Ordu. Telefon: 00 90 452 2345010 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: bahce@odu.edu.tr Web: http://ziraat.odu.edu.tr/index.php/posted/107 Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Ali İSLAM Telefon: 00 90 452 2265200–6230 E-posta: islamali@odu.edu.tr Bölüm Başkan Yardımcısı: Yrd. Doç. Dr. Hatice Bilir Ekbiç Telefon: : 00 90 452 2265200-6239 Faks: 00 90 452 2346632 E-posta: haticebilirekbic@gmail.com
Bölüm Olanakları
Araştırma olanakları: Bölümümüzde pomoloji laboratuvarı, biyoteknoloji laboratuvar, doku kültürü lkaboratuvarı ve hasat sonrası labotaravarı ile lisans ve yüksek lisans derslerinin yapıldığı derslikler mevcuttur. Bölümümüz ayrıca 2 adet plastik sera ile bölgeye uygun farklı meyve türlerinin bulunduğu araştırma ve uygulama alanlarına sahiptir.

Program Çıktıları
1Dünya’da ve Türkiye’de Bahçe Bitkilerinin üretimi, tüketimi, kullanımı ve ticareti hakkında bilgi sahibidir
2Meyve, sebze, süs bitkileri ve bağın sistematiğini, biyolojisini, morfolojisini ve fizyolojisini bilir
3Bahçe Bitkilerinin ekolojik istekleri hakkında bilgi sahibidir
4Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini ve nasıl kullanılacağını ve bahçe ürünlerinin hasadı, standardizasyonunu, depolanmasını ve pazarlamasını bilir
5Bahçe bitkilerinin çoğaltma yöntemlerini ve yetiştirme tekniklerini bilir, açıkta ve örtüaltında sebze yetiştiriciliğini bilir
6Bahçe bitkilerinin gübrelenmesi, sulama metotları ve yabancı oy kontrolü konusunda bilgi sahibidir, bahçe bitkilerinde önemli hastalık ve zararlıları tanır, mücadele yöntemlerini bilir ve uygular
7Bahçe bitkilerinin genetiği, ıslahı ve biyoteknolojisi konularında ve uygulanan ıslah yöntemleri hakkında bilgi sahibidir
8Bilimsel düşünme yeteneği kazanmıştır, yeniliklere açıktır, bilgi kaynaklarını kullanır, rapor ve proje hazırlar, bağımsız veya ekip içinde bilimsel araştırmalar yürütebilir, danışmanlık yapabilir
9Doğal kaynakların sürdürülebilir yönetimi ve kullanımı, biyolojik çeşitlilik ve çevre bilincine sahiptir
10Bahçe bitkileri alanında bir zirai işletmenin kurulumunu bilir ve işletmesini yapabilir, bahçe bitkileri üretimindeki sorunları belirleme ve çözümler geliştirebilme becerisi kazanmıştır
11Temel bilimler, Genel Mühendislik ve Ziraat Mühendisliği alanında temel bilgileri ve genel kavramları bilir ve bu bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir
12Evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı, ahlaki ve mesleki sorumluluk sahibidir, tarımsal, sosyal ve kültürel konularda öncü rol üstlenebilir
13Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine erişmiştir, kişisel ve mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek için bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanabilir

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
TYYÇProgram Çıktıları
1111111111111
BİLGİ1
BECERİ1
2
YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği )1
2
3
YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik )1
2
3
4
5
YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik)1
2

Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 YÖKA1 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 0 0 2
2 ZBB1132016956 BAHÇE BİTKİLERİNE GİRİŞ Zorunlu 2 0 0 3
3 ZBB1072016956 BOTANİK Zorunlu 3 0 0 4
4 ZBB1032016956 FİZİK Zorunlu 2 0 0 4
5 ZBB1052016956 KİMYA Zorunlu 2 2 0 4
6 ZBB1012022956 MATEMATİK Zorunlu 3 0 0 5
7 ZBB1112016956 TOPRAK BİLGİSİ Zorunlu 2 2 0 4
8 YÖKT1 TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 0 0 2
9 YÖKY1 YABANCI DİL-I Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 20 4 0 30
 
2. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 YÖKA2 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 0 0 2
2 ZBB1122016956 GENEL MEYVECİLİK Zorunlu 2 0 0 4
3 ZBB1062016956 HAYVAN YETİŞTİRME Zorunlu 2 2 0 4
4 ZBB1042022956 MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 2 0 5
5 ZBB1102016956 ÖLÇME BİLGİSİ Zorunlu 2 2 0 4
6 ZBB1082016956 TARIM EKONOMİSİ Zorunlu 3 0 0 3
7 ZBB1022016956 TARIMSAL METEOROLOJİ VE EKOLOJİ Zorunlu 3 0 0 4
8 YÖKT2 TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 0 0 2
9 YÖKY2 YABANCI DİL-II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 20 6 0 30
 
3. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZBB2132016956 BİTKİ BESLEME VE GÜBRELEME Zorunlu 2 2 0 4
2 ZBB2012016956 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 3 0 0 4
3 ZBB2072016956 BİTKİ KORUMA I Zorunlu 2 2 0 4
4 ZBB2032016956 İSTATİSTİK VE DENEME METOTLARI Zorunlu 2 2 0 4
5 ZBB2052016956 MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 0 0 2
6 SEC2017956_2_1_2K SEÇMELİ_2_1_2K Seçmeli - - - 0
7 SEC2017956_2_1_3K SEÇMELİ_2_1_3K Seçmeli - - - 0
8 ZBB2092016956 TARLA BİTKİLERİ Zorunlu 2 2 0 4
Toplam 13 8 0 22
 
4. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZBB2122016956 BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Zorunlu 2 2 0 4
2 ZBB2042016956 BİTKİ KORUMA II Zorunlu 2 2 0 4
3 ZBB2082016956 GENEL SEBZECİLİK Zorunlu 2 0 0 3
4 ZBB2022016956 GENETİK Zorunlu 3 0 0 3
5 ZBB2062016956 PEYZAJ MİMARLIĞI Zorunlu 2 2 0 4
6 SEC2017956_2_2_2K SEÇMELİ_2_2_2K Seçmeli - - - 0
7 SEC2017956_2_2_3K SEÇMELİ_2_2_3K Seçmeli - - - 0
8 ZBB2142016956 SULAMA VE DRENAJ Zorunlu 2 2 0 4
Toplam 13 8 0 22
 
5. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZBB3052016956 BAHÇE BİTKİLERİ ISLAHI Zorunlu 3 0 0 4
2 ZBB3092016956 BUDAMA VE TERBİYE SİSTEMLERİ Zorunlu 1 2 0 3
3 ZBB3012016956 GENEL BAĞCILIK Zorunlu 2 0 0 3
4 ZBB3152016956 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ I Zorunlu 2 0 0 2
5 ZBB3172016956 MESLEKİ UYGULAMA-I Zorunlu 0 4 0 2
6 ZBB3112016956 ORGANİK TARIM Zorunlu 2 0 0 2
7 ZBB3072016956 SEBZE TOHUMCULUĞU Zorunlu 2 0 0 3
8 SEC2017956_3_1_2K SEÇMELİ_3_1_2K Seçmeli - - - 0
9 SEC2017956_3_1_3K SEÇMELİ_3_1_3K Seçmeli - - - 0
10 ZBB3132016956 SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 0 0 3
Toplam 14 6 0 22
 
6. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZBB3102016956 BAHÇE BİTKİLERİ FİZYOLOJİSİ Zorunlu 2 0 0 2
2 ZBB3022018956 BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 0 3
3 ZBB3162016956 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ II Zorunlu 2 0 0 2
4 ZBB3182016956 MESLEKİ UYGULAMA-II Zorunlu 0 4 0 2
5 ZBB3062018956 ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Zorunlu 2 2 0 3
6 SEC2017956_3_2_2K SEÇMELİ_3_2_2K Seçmeli - - - 0
7 SEC2017956_3_2_3K SEÇMELİ_3_2_3K Seçmeli - - - 0
8 ZBB3042016956 SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELER Zorunlu 2 0 0 2
9 ZBB3202016956 STAJ Zorunlu 0 0 0 8
10 ZBB3082016956 YUMUŞAK ÇEKİRDEKLİ MEYVELER Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 12 8 0 24
 
7. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZBB4032016956 BAHÇE BİT. HASAT VE MUHAFAZA Zorunlu 3 0 0 4
2 ZBB4152018956 MEZUNİYET ÇALIŞMASI-I Zorunlu 0 2 0 2
3 SEC2017956_4_1_B SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM Seçmeli - - - 0
4 SEC2017956_4_1_S SEÇMELİ_4_1_SOSYAL Seçmeli - - - 0
5 ZBB4052016956 SERİN İKLİM SEBZELERİ Zorunlu 2 0 0 3
6 ZBB4072016956 SERT KABUKLU MEYVELER Zorunlu 2 0 0 3
7 ZBB4092016956 SUBTROPİK VE TROPİK MEYVELER Zorunlu 3 0 0 4
Toplam 10 2 0 16
 
8. Dönem
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZBB4162018956 MEZUNİYET ÇALIŞMASI-II Zorunlu 0 2 0 2
2 ZBB4082016956 MİNÖR MEYVELER Zorunlu 2 0 0 3
3 ZBB4102016956 ÖZEL BAĞCILIK Zorunlu 2 0 0 3
4 SEC2017956_4_2_B SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM Seçmeli - - - 0
5 SEC2017956_4_2_S SEÇMELİ_4_2_SOSYAL Seçmeli - - - 0
6 ZBB4042016956 SICAK İKLİM SEBZELERİ Zorunlu 2 0 0 4
7 ZBB4062016956 ÜZÜMSÜ MEYVELER Zorunlu 3 0 0 4
Toplam 9 2 0 16
 
SEÇMELİ_2_1_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2032016956 TAHILLAR Seçmeli 2 0 0 4
2 ZFS2072016956 LABORATUVAR ANALİZ TEKNİKLERİ Seçmeli 2 0 0 4
3 ZFS2092016956 YETİŞTİRME ORTAMLARI Seçmeli 2 0 0 4
4 ZFS2152016956 TARIM ALET VE MAKİNELERİ Seçmeli 2 0 0 4
5 ZFS2312016956 BAL ARISI YETİŞTİRME Seçmeli 2 0 0 4
6 ZFS2352016956 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 2 0 0 4
7 ZFS2392018956 İLK YARDIM Seçmeli 2 0 0 4
SEÇMELİ_2_1_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2172016956 ÇAYIR MERA Seçmeli 3 0 0 4
2 ZFS2272016956 GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 0 0 4
3 ZFS2372016956 SÜS BİTKİLERİNİN BESLENMESİ Seçmeli 3 0 0 4
SEÇMELİ_2_2_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2022016956 FİTOTERAPİ Seçmeli 2 0 0 4
2 ZFS2082016956 ÇEVRESEL ATIK YÖNETİMİ Seçmeli 2 0 0 4
3 ZFS2102016956 BİTKİLERDE BESLENME BOZUKLUKLARI TANISI Seçmeli 2 0 0 4
4 ZFS2262016956 BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİK Seçmeli 2 0 0 0
SEÇMELİ_2_2_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS2282016956 HAYVAN BESLEME Seçmeli 3 0 0 4
2 ZFS2342016956. BİTKİ BİYOÇEŞİTLİLİĞİ Seçmeli 3 0 0 4
SEÇMELİ_3_1_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ_3_1_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3172016956 YEMEKLİK BAKLAGİLLER Seçmeli 3 0 0 0
2 ZFS3232016956 ORGANİK TARIMDA BİTKİ BESLEME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 0 0 4
3 ZFS3252016956 ÇEVRE KİRLİLİĞİ Seçmeli 3 0 0 4
4 ZFS3272016956 SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 0 0 0
5 ZFS3332016956 BILDIRCIN VE KEKLİK YETİŞTİRİCİLİĞİ Seçmeli 3 0 0 4
6 ZFS3372016956. BAHÇE VE TARLA BİTKİLERİ HAST. VE MÜC. YÖNT Seçmeli 3 0 0 0
7 ZFS3432016956 SULAMA SİSTEMLERİ VE PROJELENDİRME Seçmeli 3 0 0 4
SEÇMELİ_3_2_2K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3022018956 TOHUMLUK SERTİFİKASYONU Seçmeli 2 0 0 3
2 ZFS3082018956 SEBZELERDE GÜBRELEME Seçmeli 2 0 0 0
3 ZFS3102018956 YAPRAK GÜBRELEMESİ Seçmeli 2 0 0 3
4 ZFS3122018956 BAHÇE BİTKİLERİ ZARARLILARI VE MÜCADELE YÖNT. Seçmeli 2 0 0 3
5 ZFS3182018956 HAYVAN BARINAKLARI Seçmeli 2 0 0 0
6 ZFS3202018956 HAYVANCILIK ORGANİZASYONLARI Seçmeli 2 0 0 3
7 ZFS3342018956 ÇİM BİTKİLERİ VE YEŞİL ALAN TESİSİ Seçmeli 2 0 0 3
8 ZFS3382018956 BÖLGESEL KALKINMA STRATEJİLERİ Seçmeli 2 0 0 0
SEÇMELİ_3_2_3K
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS3222018956 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ Seçmeli 3 0 0 3
2 ZFS3262018956 TARIMDA UZAKTAN ALGILAMA VE CBS Seçmeli 3 0 0 3
3 ZFS3282018956 TOPRAK KORUMA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 0 0 3
4 ZFS3322018956 SERA ZARARLILARI VE MÜCADELE YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 0 0 3
5 ZFS3402018956 HAYVANCILIKTA SÜRÜ YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 0 3
6 ZFS3422018956 MEYVE SEBZE İŞLEME VE DEĞERLENDİRME Seçmeli 3 0 0 3
SEÇMELİ_4_1_BÖLÜM
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ_4_1_SOSYAL
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ_4_2_BÖLÜM
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ_4_2_SOSYAL
No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
1 ZFS4162018956 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 2 0 6
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00