Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GKS0022018332 | BESLENME VE SAĞLIK | Seçmeli | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
-Sağlıklı büyüme ve gelişimde beslenmenin önemini kavrayabilme, -Besin öğelerini ve besinlerde yer alan besin öğelerini kavrayabilme -Hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini kavrayabilme -Kötü beslenmenin zararları kavrayabilme -Çocuklarda beslenme sorunlarını kavrayabilme -Okul öncesi dönem çocuğunun sağlıklı beslenmesi için uygun beslenme planı yapabilmedir |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler hamile ve süt veren kadının beslenmesinin önemini açıklar
Öğrenciler kötü beslenmenin zararlarına örnek verir
Öğrenciler çocuklarda beslenme sorunlarını tartışır
Öğrenciler 0-6 yaş çocuğu için uygun besinleri sıralar
Öğrenciler okul öncesi dönemi için mönü oluşturur
Öğrenciler besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kurallarını uygular |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Beslenmenin tanımı, önemi, besin öğeleri, besinler, besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi, hamile ve süt veren kadının beslenmesi, kötü beslenmenin zararları, çocuklarda beslenme sorunları, 0-6 yaş çocuğu için uygun besinler, okul öncesi dönemi için mönü oluşturma, besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | 1 Beslenmenin tanımı, önemi
2 Besin öğeleri: Karbonhidratlar, yağlar
3 Proteinler, mineraller
4 Vitaminler
5 Besin grupları
6 Besinlerin besin değerleri yönünden zenginleştirilmesi
7 Gebelikte beslenme
8 Ara sınav
9 Ara Sınav 1
10 0-1 yaş çocuğunun beslenmesi
11 Okul öncesi çağı çocuğunun beslenmesi
12 Okul öncesi dönem çocukları için mönü oluşturma
13 Besinlerin hazırlanmasında sağlık ve temizlik kuralları
14 Çocuklarda sık görülen beslenme sorunları
15 Final
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
[1] Şanlıer, N.& Ersoy, Y. (2005). Anne ve Çocuk İçin Beslenme Prensipleri. Morpa Yayınları. İstanbul [2] Işıksoluğu, M. (1981). Beslenme. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Ankara. [3] Baysal. A. (1992). Genel Beslenme. Hatiboğlu Yayınevi. Ankara [4] Taneli, N & Taneli B.(1998). Sağlıklı Çocuk Beslenmesi. Dokuz Eylül Yayınları. İzmir [5]Arlı, M., Şanlıer, N., Küçükkömürler, S., Yaman, M.(2006). Anne ve Çocuk Beslenmesi. Pegem Yayıncılık, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 4 | 60 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|