|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS4182016959 | FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Öğrencinin fermentasyon teknolojisinin temeli, bu konudaki yeni gelişmeler ve fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Ytd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Biyoteknolojik proseslere mühendislik bakış açısıyla bakabilmeyi öğrenme | 2 | Alkol fermantasyonu, laktik asit fermantasyonu ve asetik asit fermantasyonu içeren üretim proseslerin anlaşılması | 3 | Fermantasyon prosesleri içeren ürünlerin üretiminde yaratıcı ve sorgulayıcı düşünce ile güvenli gıda üretimimin sağlanması ve kalite bilincinin sürdürülebilirliğinin kazanılmasını sağlama | 4 | Çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olarak, fermantasyon proseslerini temel alarak ürün bazında yenilikçi fikirler üretmeyi sağlama | 5 | Biyoreaktörlerin temel unsurlarını öğrenme. Biyoreaktör tasarımı konusunda bilgi sahibi olma |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Fermantasyon teknolojisine giriş, Enzimler, yapıları, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzim aktivitesinin kontrolü, enzimlerin gıda sanayinde kullanım alanları, Fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoreaktörler ve temel özellikleri. Biyoreaktör tasarımı, Alkol fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler, Alkol fermentasyonunda meydana gelen temel ve yan ürünler, Asetik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler, Laktik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler, Bira üretimi teknolojisi, Şarap üretim teknolojisi, Sirke üretim teknolojisi, Ekmek mayası üretim teknolojisi, Kımız ve Kefir üretim teknolojisi, Turşu üretim teknolojisi, Tarhana ve boza üretim teknolojisi | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Fermantasyon teknolojisine giriş | | | 2 | Enzimler, yapıları, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzim aktivitesinin kontrolü, enzimlerin gıda sanayinde kullanım alanları | | | 3 | Fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoreaktörler ve temel özellikleri. Biyoreaktör tasarımı | | | 4 | Alkol fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler | | | 5 | Alkol fermentasyonunda meydana gelen temel ve yan ürünler
| | | 6 | Asetik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler
| | | 7 | Laktik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler
| | | 8 | Arasınav | | | 9 | Bira üretimi teknolojisi
| | | 10 | Şarap üretim teknolojisi | | | 11 | Sirke üretim teknolojisi | | | 12 | Ekmek mayası üretim teknolojisi | | | 13 | Kımız ve Kefir üretim teknolojisi | | | 14 | Turşu üretim teknolojisi | | | 15 | Tarhana ve boza üretim teknolojis | | | 16 | Final | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Stanbury, P. F., Whitaker, A., 1989, Principles of Fermentation Technology. Pergamon Press, England.
Aran, N. (Ed.), 2010, Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
Aktan, N. ve H. Kalkan, Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi, Ege Üniversitesi, 173, İzmir, 1999.
Aktan, N. ve H. Kalkan, Şarap Teknolojisi, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, ISBN:975-6813-08-3, 615, Ankara, 2000.
Aktan, N., H. K. Yıldırım ve U. Yücel, Turşu Teknolojisi, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları, III Baskı, No: 23, ISBN: 975-483-373-7, 148, İzmir, 2003.
Aktan, N.,Yıldırım, H. K., Sirke Teknolojisi, Sidas Media L.td.Şt , II Baskı, ISBN: 978-605-87976-4-2, İzmir,83, 2011.
Malt ve Bira Teknolojisi. İsmet Türker ve Ahmet Canbaş. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi.1991. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 3 | | 3 | 3 | 2 | | 3 | 3 | | 4 | 3 | 1 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 4 | 4 | | 3 | 3 | 2 | | 3 | 3 | | 3 | 3 | 2 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 4 | 4 | | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 1 | 5 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 4 | 4 | | 3 | 3 | 2 | | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|