Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS4182016959FERMANTASYON TEKNOLOJİSİSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencinin fermentasyon teknolojisinin temeli, bu konudaki yeni gelişmeler ve fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Ytd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Biyoteknolojik proseslere mühendislik bakış açısıyla bakabilmeyi öğrenme
2Alkol fermantasyonu, laktik asit fermantasyonu ve asetik asit fermantasyonu içeren üretim proseslerin anlaşılması
3Fermantasyon prosesleri içeren ürünlerin üretiminde yaratıcı ve sorgulayıcı düşünce ile güvenli gıda üretimimin sağlanması ve kalite bilincinin sürdürülebilirliğinin kazanılmasını sağlama
4Çağın sorunları hakkında bilgi sahibi olarak, fermantasyon proseslerini temel alarak ürün bazında yenilikçi fikirler üretmeyi sağlama
5Biyoreaktörlerin temel unsurlarını öğrenme. Biyoreaktör tasarımı konusunda bilgi sahibi olma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Fermantasyon teknolojisine giriş, Enzimler, yapıları, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzim aktivitesinin kontrolü, enzimlerin gıda sanayinde kullanım alanları, Fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoreaktörler ve temel özellikleri. Biyoreaktör tasarımı, Alkol fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler, Alkol fermentasyonunda meydana gelen temel ve yan ürünler, Asetik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler, Laktik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler, Bira üretimi teknolojisi, Şarap üretim teknolojisi, Sirke üretim teknolojisi, Ekmek mayası üretim teknolojisi, Kımız ve Kefir üretim teknolojisi, Turşu üretim teknolojisi, Tarhana ve boza üretim teknolojisi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fermantasyon teknolojisine giriş
2Enzimler, yapıları, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzim aktivitesinin kontrolü, enzimlerin gıda sanayinde kullanım alanları
3Fermentasyon teknolojisinde kullanılan biyoreaktörler ve temel özellikleri. Biyoreaktör tasarımı
4Alkol fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler
5Alkol fermentasyonunda meydana gelen temel ve yan ürünler
6Asetik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler
7Laktik asit fermentasyonunda gerçekleşen biyokimyasal dönüşümler
8Arasınav
9Bira üretimi teknolojisi
10Şarap üretim teknolojisi
11Sirke üretim teknolojisi
12Ekmek mayası üretim teknolojisi
13Kımız ve Kefir üretim teknolojisi
14Turşu üretim teknolojisi
15Tarhana ve boza üretim teknolojis
16Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Stanbury, P. F., Whitaker, A., 1989, Principles of Fermentation Technology. Pergamon Press, England. Aran, N. (Ed.), 2010, Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. Aktan, N. ve H. Kalkan, Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi, Ege Üniversitesi, 173, İzmir, 1999. Aktan, N. ve H. Kalkan, Şarap Teknolojisi, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, ISBN:975-6813-08-3, 615, Ankara, 2000. Aktan, N., H. K. Yıldırım ve U. Yücel, Turşu Teknolojisi, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları, III Baskı, No: 23, ISBN: 975-483-373-7, 148, İzmir, 2003. Aktan, N.,Yıldırım, H. K., Sirke Teknolojisi, Sidas Media L.td.Şt , II Baskı, ISBN: 978-605-87976-4-2, İzmir,83, 2011. Malt ve Bira Teknolojisi. İsmet Türker ve Ahmet Canbaş. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi.1991.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)108
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ15443 332 33 431
ÖÇ22344 332 33 332
ÖÇ33344 3343333335
ÖÇ4334415343333553
ÖÇ54544 332 333331
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00