Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS4122016959MEYVE SUYU DURULTMA TEKNOLOJİSİSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Berrak tipi meyve suyu üretimi, bulanıklık unsurları ve durultma teknolojisi, durultma öncesi ve sonrası kontrollerin nasıl yapıldığı konusunda öğrenciyi bilgilendirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler bu dersle bulanıklık oluşturan bileşiklerin ( pektin, protein, selüloz, nişasta, fenolik bileşikler vs.) biyokimyasal özelliklerini öğrenir.
2Bulanıklıktan, berraklığa geçişteki enzimatik uygulama, yardımcı maddelerle floklaştırma, tortu ayırma ve filtrasyon aşamalarını kavrar.
3Sıcak durultma, filtrasyonla ayırma, PVPP filtrasyon devresi, ultrafiltrasyon, total sıvılaştırma gibi yeni uygulamaları öğrenir.
4Durultma için kontrol tesleri, dozaj deneyleri, sonradan bulanmanın nedenleri ve kanıtlama testlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Berrak meyve suyu üretim teknolojisi, Doğal bulanıklık kaynağı bileşikler, Enzimatik uygulama, durultma yardımcı maddeleri ile floklaştırma, tortu ayırma ve filtrasyon, durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri, durultma öncesi ve sonrası uygulanan analizler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Bulanıklık ve berraklık olgusu, bulanık sistemlerin kararlılığı, Bulanıklık açısından meyve suları, Berrak meyve suyu üretim teknolojisine genel bakış, berrak meyve suyundan konsantre üretimi ve dolum tekniği
2Meyve sularında doğal bulanıklık kaynakları ( pektin, nişasta, araban, protein, polifenol, metal iyonları ve selüloz)
3Meyve suyu durultmada enzimatik uygulamalar ( enzimatik uygulama tipleri, pektolitik, alfa amilaz, arabanaz, enzimleri etki mekanizmaları) , enzimasyon koşulları
4Meyve suyu durultmada yardımcı madde uygulamaları ( jelatin, kizelzol, bentonit, Polivinilpolipirollidon (PVPP)), soğuk-sıcak ve steril uygulamalar ve bunları kombinasyonları
5Tortu ayırma, (sedimantasyon, flotasyon, detartarizasyon,separasyon teknikleri )
6Filtrasyon teknikleri, kaplamalı filtrasyon, plakalı filtrasyon, PVPP devresi, Ultra filtrasyon
7Total sıvılaştırma, teorik bilgiler ve proses akışları
8Arasınav ve değerlendirme
9Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( kontrol testleri, damlatma testi, alkol testi, Ca-pektat testi)
10Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( İyot testi, jelatin testi, kizelzol testi, bento-test)
11Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( tanen testi, sıcak-soğuk testi, viskozite ölçümü, Transmittans ölçümü, Dozaj deneyi)
12Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( Pektolitik enzim dozaj deneyi, Alfa amilaz dozaj deneyi, Jelatin dozaj deneyi, Bentonit dozaj deneyi, Kizelzol dozaj deneyi), Durultma uygulaması ve kontrolü
13Sonradan bulanma ve kanıtlama testleri , Bulanıklık tipleri, Bulanıklık ve tortu için kanıtlama deneyleri, örnek hazırlama, yakma testi, alev testi, potasyum kanıtlama testi, kalsiyum kanıtlama testi, bakır kanıtlama testi, magnezyum kanıtlama testi)
14Sonradan bulanma ve kanıtlama testleri (demir kanıtlama testi, kükürt kanıtlama testi,fosfat kanıtlama testi, sülfat kanıtlama testi)- Tanen ve şarap taşı kanıtlama testi)
15Sonradan bulanma ve kanıtlama testleri (löykosiyanidin kanıtlama testi, protein kanıtlama testi, saponin flok testi, Nişasta kanıtlama testi, pektin kanıtlama testi, jelatin kanıtlama testi, Araban kanıtlama testi)
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ekşi, A. 1988. Meyve suyu durultma tekniği, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No: 9, SAN Matbaası, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Quiz111
Laboratuvar6212
Tartışma14228
Beyin Fırtınası14114
Rapor Hazırlama6318
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21428
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)110
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1445444444445544
ÖÇ2445445544455544
ÖÇ3555545544455554
ÖÇ4455455554445555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00