|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS4122016959 | MEYVE SUYU DURULTMA TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Berrak tipi meyve suyu üretimi, bulanıklık unsurları ve durultma teknolojisi, durultma öncesi ve sonrası kontrollerin nasıl yapıldığı konusunda öğrenciyi bilgilendirmek. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrenciler bu dersle bulanıklık oluşturan bileşiklerin ( pektin, protein, selüloz, nişasta, fenolik bileşikler vs.) biyokimyasal özelliklerini öğrenir. | 2 | Bulanıklıktan, berraklığa geçişteki enzimatik uygulama, yardımcı maddelerle floklaştırma, tortu ayırma ve filtrasyon aşamalarını kavrar. | 3 | Sıcak durultma, filtrasyonla ayırma, PVPP filtrasyon devresi, ultrafiltrasyon, total sıvılaştırma gibi yeni uygulamaları öğrenir. | 4 | Durultma için kontrol tesleri, dozaj deneyleri, sonradan bulanmanın nedenleri ve kanıtlama testlerini öğrenir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Berrak meyve suyu üretim teknolojisi, Doğal bulanıklık kaynağı bileşikler, Enzimatik uygulama, durultma yardımcı maddeleri ile floklaştırma, tortu ayırma ve filtrasyon, durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri, durultma öncesi ve sonrası uygulanan analizler. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Bulanıklık ve berraklık olgusu, bulanık sistemlerin kararlılığı, Bulanıklık açısından meyve suları, Berrak meyve suyu üretim teknolojisine genel bakış, berrak meyve suyundan konsantre üretimi ve dolum tekniği | | | 2 | Meyve sularında doğal bulanıklık kaynakları ( pektin, nişasta, araban, protein, polifenol, metal iyonları ve selüloz) | | | 3 | Meyve suyu durultmada enzimatik uygulamalar ( enzimatik uygulama tipleri, pektolitik, alfa amilaz, arabanaz, enzimleri etki mekanizmaları) , enzimasyon koşulları | | | 4 | Meyve suyu durultmada yardımcı madde uygulamaları ( jelatin, kizelzol, bentonit, Polivinilpolipirollidon (PVPP)), soğuk-sıcak ve steril uygulamalar ve bunları kombinasyonları | | | 5 | Tortu ayırma, (sedimantasyon, flotasyon, detartarizasyon,separasyon teknikleri ) | | | 6 | Filtrasyon teknikleri, kaplamalı filtrasyon, plakalı filtrasyon, PVPP devresi, Ultra filtrasyon | | | 7 | Total sıvılaştırma, teorik bilgiler ve proses akışları | | | 8 | Arasınav ve değerlendirme | | | 9 | Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( kontrol testleri, damlatma testi, alkol testi, Ca-pektat testi) | | | 10 | Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( İyot testi, jelatin testi, kizelzol testi, bento-test) | | | 11 | Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( tanen testi, sıcak-soğuk testi, viskozite ölçümü, Transmittans ölçümü, Dozaj deneyi) | | | 12 | Durultma için kontrol testleri ve dozaj deneyleri ( Pektolitik enzim dozaj deneyi, Alfa amilaz dozaj deneyi, Jelatin dozaj deneyi, Bentonit dozaj deneyi, Kizelzol dozaj deneyi), Durultma uygulaması ve kontrolü | | | 13 | Sonradan bulanma ve kanıtlama testleri , Bulanıklık tipleri, Bulanıklık ve tortu için kanıtlama deneyleri, örnek hazırlama, yakma testi, alev testi, potasyum kanıtlama testi, kalsiyum kanıtlama testi, bakır kanıtlama testi, magnezyum kanıtlama testi) | | | 14 | Sonradan bulanma ve kanıtlama testleri (demir kanıtlama testi, kükürt kanıtlama testi,fosfat kanıtlama testi, sülfat kanıtlama testi)- Tanen ve şarap taşı kanıtlama testi) | | | 15 | Sonradan bulanma ve kanıtlama testleri (löykosiyanidin kanıtlama testi, protein kanıtlama testi, saponin flok testi, Nişasta kanıtlama testi, pektin kanıtlama testi, jelatin kanıtlama testi, Araban kanıtlama testi) | | | 16 | Final sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ekşi, A. 1988. Meyve suyu durultma tekniği, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No: 9, SAN Matbaası, Ankara. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Quiz | 1 | 1 | 1 | Laboratuvar | 6 | 2 | 12 | Tartışma | 14 | 2 | 28 | Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 | Rapor Hazırlama | 6 | 3 | 18 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 14 | 28 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|