Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS4102016959 | SÜT YAN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere süt yan ürünleri teknolojisi ve kullanım alanları, değerlendirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Peynir altı suyunun niteliklerini öğrenme. | 2 | Peynir altı suyundan laktoz üretmeyi kavramak. | 3 | Peynir altı suyundan serum proteinlerinin izolasyonunu öğretme. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Peynir suyu tozu üretimi, Peynir suyundan laktoz üretimi, Peynir suyundan protein kazanımı, Peynir suyundan mikrobiyal protein (tek hücre proteini) üretimi, Peynir suyundan Peynir suyu şurubu üretimi, Peynir suyundan içecek üretimi, Peynir suyundan alkol üretimi, Peynir suyundan Laktik asit üretimi, Peynir suyundan Asetik asit üretimi, Peynir suyundan Sitrik asit üretimi, Peynir suyundan yağ üretimi, amonyum laktat üretimi, Biyogaz üretimi ve Yayık altı teknolojisi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Süt yan ürünleri ve özellikleri | | | 2 | Süt yan ürünlerinin beslenme açısından önemi | | | 3 | Süt yan ürünlerinin koyulaştırılması | | | 4 | Koyulaştırılmış süt yan ürünlerinin özellikleri ve kullanım alanları | | | 5 | Süt yan ürünlerinin kurutulması | | | 6 | Kurutulmuş süt yan ürünlerinin özellikleri ve kullanım alanları | | | 7 | Peyniraltı suyunun demineralizasyonu | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Demineralize peyniraltı suyunun kullanım alanları | | | 10 | Laktozun nitelikleri | | | 11 | Laktoz üretimi | | | 12 | Laktozun kullanım alanları ve kimyasal türevleri | | | 13 | Serum proteinlerinin nitelikleri | | | 14 | Serum proteinlerinin geri kazanım yöntemleri | | | 15 | Serum proteini konsantratı üretim yöntemleri | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
International Dairy Federation. 1997. Whey. Proceedings of the second International Whey Confernce. Chicago, USA, 27-29 Ocataber 1997
Sienskiewicz, T., Rieldel, C. L. 1990. Whey and Whey Utilization “Whey and Lactose Processing” 1992. Ed. by Zadow, J. G. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | 2 | 3 | | 2 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | 3 | 4 | | 3 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | 5 | 4 | | 4 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|