Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS4102016959SÜT YAN ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİSeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere süt yan ürünleri teknolojisi ve kullanım alanları, değerlendirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Peynir altı suyunun niteliklerini öğrenme.
2Peynir altı suyundan laktoz üretmeyi kavramak.
3Peynir altı suyundan serum proteinlerinin izolasyonunu öğretme.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Peynir suyu tozu üretimi, Peynir suyundan laktoz üretimi, Peynir suyundan protein kazanımı, Peynir suyundan mikrobiyal protein (tek hücre proteini) üretimi, Peynir suyundan Peynir suyu şurubu üretimi, Peynir suyundan içecek üretimi, Peynir suyundan alkol üretimi, Peynir suyundan Laktik asit üretimi, Peynir suyundan Asetik asit üretimi, Peynir suyundan Sitrik asit üretimi, Peynir suyundan yağ üretimi, amonyum laktat üretimi, Biyogaz üretimi ve Yayık altı teknolojisi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Süt yan ürünleri ve özellikleri
2Süt yan ürünlerinin beslenme açısından önemi
3Süt yan ürünlerinin koyulaştırılması
4Koyulaştırılmış süt yan ürünlerinin özellikleri ve kullanım alanları
5Süt yan ürünlerinin kurutulması
6Kurutulmuş süt yan ürünlerinin özellikleri ve kullanım alanları
7Peyniraltı suyunun demineralizasyonu
8Ara sınav
9Demineralize peyniraltı suyunun kullanım alanları
10Laktozun nitelikleri
11Laktoz üretimi
12Laktozun kullanım alanları ve kimyasal türevleri
13Serum proteinlerinin nitelikleri
14Serum proteinlerinin geri kazanım yöntemleri
15Serum proteini konsantratı üretim yöntemleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
International Dairy Federation. 1997. Whey. Proceedings of the second International Whey Confernce. Chicago, USA, 27-29 Ocataber 1997 Sienskiewicz, T., Rieldel, C. L. 1990. Whey and Whey Utilization “Whey and Lactose Processing” 1992. Ed. by Zadow, J. G.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)110
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1     23 2      
ÖÇ2     34 3      
ÖÇ3     54 4      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00