Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS3142016959GIDA İŞLEME TEKN. YENİ GELİŞMELERSeçmeli364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıda işlemedeki yenilikler, ısıl olmayan işlemlerdeki son gelişmeler, ısıl işlem için alternatif teknolojiler ve stratejiler, minimal işlenmiş gıdalardaki güncek konular ve minimal işlenmiş gıdalar için modifiye atmosfer paketleme hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ
Öğrenme Çıktıları
1Gıda üretim teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir.
2Gıda ambalajlama teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir.
3Gıda depolama teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders yeni ambalaj teknolojileri, yenilebilir film ve kaplamalar, mikrobiyal polisakkaritler, yüksek hidrostatik basınç, ultrases, vurgulu elektriksel alan, ultraviyole ışınlama, vurgulu ışık, iyonize ışınlama, elektroplazmoliz, elektrolize su, süperkritik akışkan ekstraksiyonu ve plazma teknolojisi gibi konuları kapsar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yeni ambalaj teknolojileri
2Yenilebilir film ve kaplamalar
3Mikrobiyal polisakkaritler
4Yüksek hidrostatik basınç
5Ultrases
6Vurgulu elektriksel alan
7Ultraviyole ışınlama
8Ara Sınav
9Vurgulu ışık
10İyonize ışınlama
11Elektroplazmoliz
12Elektrolize su
13Radyofrekansı
14Süperkritik akışkan ekstraksiyonu
15Plazma teknolojisi
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Baysal T., İçier F. 2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Akademik Yayıncılık. 2. Da-Wen Sun, 2005. Emerging Technologies for Food Processing. Elsevier Ltd. Academic Press.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav155
Final Sınavı155
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt10330
Bireysel Çalışma111
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma10220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)109
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ144     5     44
ÖÇ23 4  4    54   
ÖÇ34              
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00