Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS3142016959 | GIDA İŞLEME TEKN. YENİ GELİŞMELER | Seçmeli | 3 | 6 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, gıda işlemedeki yenilikler, ısıl olmayan işlemlerdeki son gelişmeler, ısıl işlem için alternatif teknolojiler ve stratejiler, minimal işlenmiş gıdalardaki güncek konular ve minimal işlenmiş gıdalar için modifiye atmosfer paketleme hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda üretim teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir. | 2 | Gıda ambalajlama teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir. | 3 | Gıda depolama teknolojisindeki son gelişmeleri öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders yeni ambalaj teknolojileri, yenilebilir film ve kaplamalar, mikrobiyal polisakkaritler, yüksek hidrostatik basınç, ultrases, vurgulu elektriksel alan, ultraviyole ışınlama, vurgulu ışık, iyonize ışınlama, elektroplazmoliz, elektrolize su, süperkritik akışkan ekstraksiyonu ve plazma teknolojisi gibi konuları kapsar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yeni ambalaj teknolojileri
| | | 2 | Yenilebilir film ve kaplamalar
| | | 3 | Mikrobiyal polisakkaritler
| | | 4 | Yüksek hidrostatik basınç | | | 5 | Ultrases
| | | 6 | Vurgulu elektriksel alan
| | | 7 | Ultraviyole ışınlama
| | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Vurgulu ışık
| | | 10 | İyonize ışınlama
| | | 11 | Elektroplazmoliz
| | | 12 | Elektrolize su | | | 13 | Radyofrekansı | | | 14 | Süperkritik akışkan ekstraksiyonu | | | 15 | Plazma teknolojisi | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Baysal T., İçier F. 2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Akademik Yayıncılık.
2. Da-Wen Sun, 2005. Emerging Technologies for Food Processing. Elsevier Ltd. Academic Press. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı | 1 | 5 | 5 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 10 | 3 | 30 |
Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Okuma | 10 | 2 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | | | | | | 5 | | | | | | 4 | 4 | ÖÇ2 | 3 | | 4 | | | 4 | | | | | 5 | 4 | | | | ÖÇ3 | 4 | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|