Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS3122016959GIDA MEVZUATISeçmeli364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda mevzuatının ilkeleri, ulusal ve uluslararası gıda mevzuatı, toplam kalite yönetimi, kalite güvence sistemleri, gıda kalite kontrolü konusunda detaylı bilgiler kazandırmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktiflerin kavranması
2Modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartların kavranması
3Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardların kavranması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda kalite kontrolü ve mevzuatına giriş, tarihçesi, tanımlar, Kalite kavramı ve ve gıdalarda kalite öğeleri, Türkiyede ve gelişmiş ülkelerde gıda kodeks ve mevzuatları hazırlama ilkeleri, Gıda mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Gıda kontrol örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri, Farklı gıdalara göre hazırlanmış, yönetmenlik, tüzük, yasalar ve oluşturulmuş kodekslerin irdelenmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Kalite kontrolü ve Mevzuatına Giriş, Gıda mevzuatında tanımlar, yetki ve sorumluluklar ve tarihçesi
2Avrupa birliği sürecinde Türk gıda mevzuatı, Kalite kavramı ve gıdaların kalite öğeleri
3Türkiyede gıda kodeksi ve gıda kontrolü, yönetmelik ve tebliğler ve hazırlama ilkeleri, yetkili kuruluşlar
4Kontrol laboratuarları, personeli ve ceza uygulamaları
5Gıda Standartları ve kontrol kriterleri,TSE genel bakış, Codex Alimentarius Comission standartları,ürün komiteleri, ürün standartları, uygulama kodları, rehberleri ve uygulanmaları,
6Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, mikrobik bulaşanlar
7Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, Kimyasal bulaşanlar, Ağır metaller
8Arasınav ve değerlendirme
9Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, pestisitler veteriner ilaçları, Ambalaj maddelerinden geçiş, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlar
10Gıda Mevzuatı açısından gıdalarda bulunan kontaminantlar, fiziksel bulaşanlar, radyoaktif bulaşanlar
11Gıda Kontrol Örgütleri, Gıda güvenliğindeki rolleri
12Avrupa birliği ve ABD gıda kontrol örgütleri,
13Türkiyede Gıda kontrolü, ve örgütlenme yapısı
14Bazı gıdalara ait yönetmelik, tüzük, yasa ve kodekslere ait irdeleme
15Bazı gıdalara ait yönetmelik, tüzük, yasa ve kodekslere ait irdeleme
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz111
Derse Katılım14114
Tartışma14228
Soru-Yanıt14114
Alan Çalışması5315
Rapor Hazırlama177
Bireysel Çalışma155
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ14        3    3
ÖÇ2  5    3   3 4 
ÖÇ3    4       5  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00