Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS2162016959SOĞUK TEKNİĞİSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafazasının temel ilkelerini, yöntemlerini, soğukta muhafaza, dondurma ve dondurarak muhafaza işlemlerinin gıda kalitesi üzerine etkilerini açıklamak, öğrencilerin soğuk depo tasarımı yapabilmesi için gerekli temel bilgileri sağlamak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Soğutma ve dondurma işlemleri sırasında kullanılan yöntemleri bilir
2Dondurma, soğukta depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini açıklayabilir
3Çeşitli gıdaların soğukta ve dondurularak muhafazasında uygulanan yöntemleri ve soğukta muhafaza koşullarını bilir
4Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları ile ilgili temel prensipleri açıklayabilir
5Soğuk depo tasarlayabilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Soğukta ve dondurarak muhafazanın temel ilkeleri, donma diyagramları, donma hızı, gıdaların soğutulması ve dondurulmasında kullanılan yöntemler, ambalajlama ve depolama, soğukta ve dondurarak muhafaza sırasında gıdalarda meydana gelen değişimler, çözündürme, bazı ürünlerin soğukta ve dondurularak muhafazası, soğutma makineleri, Carnot soğutma makinesi, buhar sıkıştırmalı soğutma sistemleri, soğutma sistemi elemanları, soğuk depo tasarlama
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Soğukta muhafazanın temel ilkeleri
2Ön soğutma yöntemleri
3Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri, donma diyagramları, donma hızı, donma süresi
4Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemler
5Ambalajlama ve depolama (Kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme)
6Soğukta muhafaza, dondurma ve dondurarak muhafaza sırasında gıdalarda meydana gelen kalite değişimleri, donmanın mikroorganizmalar üzerine etkisi
7Çözündürme
8Ara Sınav
9Termodinamiğin ikinci yasası, soğutma makineleri ve ısı pompaları, Carnot soğutma makinesi, buhar sıkıştırmalı soğutma sistemleri
10Soğutma sistemi elemanları, soğutucu akışkanlar
11Soğuk depo tasarlama: konstrüksiyon ve izolasyon malzemeleri, nem düzeyi, ısı kazanım kaynakları
12Soğuk depo tasarlama : soğutma yükü hesabı, kompresör, kondanser, buharlaştırıcı seçimi
13Bazı ürünlerin soğukta ve dondurularak muhafazasında kullanılan yöntemler: et, tavuk, balık, süt
14Bazı ürünlerin soğukta ve dondurularak muhafazasında kullanılan yöntemler: meyveler ve sebzeler
15Proje sunumları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notları Bilişli, A., Gıdaların Soğutularak ve dondurularak Muhafazası, Sidaş Medya, İzmir Gıda Muhafaza, Editör: Susuz Alanyalı,2009. Anadolu Üniversitesi Yayını No:1948, Eskişehir. Çengel, Y. A. & Boles, M. A. 1996. Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik, McGraw-Hill Literatür, İstanbul Çengel, Y. A.,2007. Heat and mass transfer: A practical Approach. McGraw-Hill Companies. Chapter 17 Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Proje Hazırlama12336
Proje Sunma133
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)109
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1213422533      
ÖÇ2 23122333     5
ÖÇ3 23332433   544
ÖÇ4 23322433   543
ÖÇ5555522534555552
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00