|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS2162016959 | SOĞUK TEKNİĞİ | Seçmeli | 2 | 4 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafazasının temel ilkelerini, yöntemlerini, soğukta muhafaza, dondurma ve dondurarak muhafaza işlemlerinin gıda kalitesi üzerine etkilerini açıklamak, öğrencilerin soğuk depo tasarımı yapabilmesi için gerekli temel bilgileri sağlamak | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Işıl BARUTÇU MAZI | Öğrenme Çıktıları | 1 | Soğutma ve dondurma işlemleri sırasında kullanılan yöntemleri bilir | 2 | Dondurma, soğukta depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkilerini açıklayabilir | 3 | Çeşitli gıdaların soğukta ve dondurularak muhafazasında uygulanan yöntemleri ve soğukta muhafaza koşullarını bilir | 4 | Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları ile ilgili temel prensipleri açıklayabilir | 5 | Soğuk depo tasarlayabilir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Soğukta ve dondurarak muhafazanın temel ilkeleri, donma diyagramları, donma hızı, gıdaların soğutulması ve dondurulmasında kullanılan yöntemler, ambalajlama ve depolama, soğukta ve dondurarak muhafaza sırasında gıdalarda meydana gelen değişimler, çözündürme, bazı ürünlerin soğukta ve dondurularak muhafazası, soğutma makineleri, Carnot soğutma makinesi, buhar sıkıştırmalı soğutma sistemleri, soğutma sistemi elemanları, soğuk depo tasarlama | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Soğukta muhafazanın temel ilkeleri | | | 2 | Ön soğutma yöntemleri | | | 3 | Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri, donma diyagramları, donma hızı, donma süresi | | | 4 | Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemler | | | 5 | Ambalajlama ve depolama (Kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme) | | | 6 | Soğukta muhafaza, dondurma ve dondurarak muhafaza sırasında gıdalarda meydana gelen kalite değişimleri, donmanın mikroorganizmalar üzerine etkisi | | | 7 | Çözündürme | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Termodinamiğin ikinci yasası, soğutma makineleri ve ısı pompaları, Carnot soğutma makinesi, buhar sıkıştırmalı soğutma sistemleri | | | 10 | Soğutma sistemi elemanları, soğutucu akışkanlar | | | 11 | Soğuk depo tasarlama: konstrüksiyon ve izolasyon malzemeleri, nem düzeyi, ısı kazanım kaynakları | | | 12 | Soğuk depo tasarlama : soğutma yükü hesabı, kompresör, kondanser, buharlaştırıcı seçimi | | | 13 | Bazı ürünlerin soğukta ve dondurularak muhafazasında kullanılan yöntemler: et, tavuk, balık, süt | | | 14 | Bazı ürünlerin soğukta ve dondurularak muhafazasında kullanılan yöntemler: meyveler ve sebzeler | | | 15 | Proje sunumları | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ders notları
Bilişli, A., Gıdaların Soğutularak ve dondurularak Muhafazası, Sidaş Medya, İzmir
Gıda Muhafaza, Editör: Susuz Alanyalı,2009. Anadolu Üniversitesi Yayını No:1948, Eskişehir.
Çengel, Y. A. & Boles, M. A. 1996. Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik, McGraw-Hill Literatür, İstanbul
Çengel, Y. A.,2007. Heat and mass transfer: A practical Approach. McGraw-Hill Companies. Chapter 17
Geankoplis C. J., 2011. Taşınma Süreçleri ve Ayırma Süreci İlkeleri, dördüncü basım, İzmir Güven Kitapevi, İzmir
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Proje Hazırlama | 12 | 3 | 36 | Proje Sunma | 1 | 3 | 3 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 2 | 1 | 3 | 4 | 2 | 2 | 5 | 3 | 3 | | | | | | | ÖÇ2 | | 2 | 3 | 1 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | | | | | | 5 | ÖÇ3 | | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | | | | 5 | 4 | 4 | ÖÇ4 | | 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | | | | 5 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 2 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|