Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS2142016959BESLENME İLKELERİSeçmeli244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Beslenme konusunda bilgilendirme ve bunu pratiğe aktarabilme yeteneği kazandırılmış eleman yetiştirmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Beslenme ile ilgili kavramları açıklayabilir.
2Diyet planlarını değerlendirecek ve uygulayabilir.
3Toplumun ya da grupların beslenme durumlarını değerlendirebilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin sağlıklı beslenmedeki önemi, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu. Besinlerin enerji, karbonhidrat, protein ve yağ içeriklerinin öğretilmesi, uygun hazırlama ve pişirme yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkeleri çerçevesinde farklı kişiler için diyet uygulanması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri
2Su – Beslenme ilişkisi ve suyun vücut üzerindeki fizyolojik işlevi
3Besin maddeleri sindiriminde dokusal süreç
4Başlıca gıda bileşenlerinden proteinlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
5Başlıca gıda bileşenlerinden lipidlerin sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
6Beslenmeye giriş, bazı özel tanımlar ve başlıca besin öğeleri
7Başlıca gıda bileşenlerinden karbonhidratların sınıflandırılmaları, kaynakları, sindirim ve emilimleri
8Ara sınav
9Başlıca gıda bileşenlerinden vitaminlerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri
10Başlıca gıda bileşenlerinden mineral maddelerin sınıflandırılmaları, kaynakları ve işlevleri
11Gıdaların besin değer referansları, enerji gereksinimi ve harcanması, bazal metabolizmaya etkili faktörler
12Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 1. Bebekler, küçük çocuklar ve okul çocuklarının beslenmeleri
13Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 2. Yetişkinler, yaşlılar ve vejetaryenlerin beslenmeleri
14Bazı özel gıda ve diyetlerin besleme değerleri ile özel grupların diyet gereksinimleri 3. Sporcular ve yüksek işgücü gerektiren ağır işçilerin beslenmeleri
15Farklı risk grupları için beslenme menüleri hazırlama üzerine çalışma
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. DEMİRCİ, M. 2012. Beslenme, Onur grafik, 342s, İstanbul. 2. BAYSAL, A., 1983. Beslenme. H.Ü.Yay. A/13, 486 s. Ankara,
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14114
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma919
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)113
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1 4   4         
ÖÇ2 4   5         
ÖÇ3 5   4         
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00