Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS4152016959GIDA BİLEŞENLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıdaların fiziksel özellikleri hakkında temel bir anlayış sağlamak, fiziksel özelliklerin gıda endüstrisindeki önemini açıklamak, fiziksel özelliklerin ölçüm yöntemlerini öğretmek, deneysel verileri analiz ederek pratik bilgi elde etmek için gerekli analitik yöntemler hakkında bilgi sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların fiziksel özelliklerinin temel tanımlarını ve ilkelerini bilir
2Gıda malzemelerinin fiziksel özelliklerini değerlendirmek için temel mühendislik ilkeleri, termodinamik ve gıda biliminin temel bilgilerini entegre eder ve uygular
3Teorik kavramları pratik problem çözümlerine uygulayabilme yeteneği gösterir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Gıda materyallerinin boyut, şekli, hacim, yoğunluk, gözeneklilik, büzülme gibi fiziksel özelliklerinin ölçülmesi. Parçacık boyutu analizi. Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, , zamana bağımlılık, akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi: kapiler akış viskozimetreler, rotasyonel viskozimetreler, düşen bilya viskozimetresi, diğer viskozimetre tipleri, viskoelastisite, transient testler, osilasyon testleri, mekanik modeler: Maxwell modeli, Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli, gıdaların tekstürü, Hamur test cihazları.Termal ve elektriksel özelliklerine göre gıdaların karakterizasyonu. Su aktivitesi ve gıda materyallerinin sorpsiyon özelliklerinin önemi. Kolloidal gıda sistemleri, gıda bileşenlerinin emülsiyon yapıcı, dengeleyici, tekstür geliştirici, jel ve köpük yapıcı olarak işlevleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fiziksel özellikler: boyut, şekli, hacim, yoğunluk, gözeneklilik, büzülme, parçacık boyutu analizi
2Fiziksel özellikler: boyut, şekli, hacim, yoğunluk, gözeneklilik, büzülme, parçacık boyutu analizi
3Reolojiye giriş, gerilme ve deformasyon, katı davranışı, Sıvı davranışı, Newton viskozite kanunu, Newtonian akış, Newtonian akış göstermeyen sistemler, zamana bağımlılık
4Akışkanlar için reolojik özelliklerin ölçülmesi, kapiler akış viskozimetreler, Rotasyonel viskozimetreler, Düşen bilya viskozimetresi
5Viskoelastisite.Transient testler: stres gevşemesi testi, sünme (creep) testi. Mekanik modeler: elastic model, viskoz model.
6Kombinasyon modeller: Maxwell modeli, Kelvin-Voigt modeli, Burger modeli ,Osilasyon testleri
7Gıdaların tekstürü, Hamur test cihazları
8Ara sınav
9Gıdaların termal özellikleri
10Gıdaların termal özellikleri
11Gıdaların elektromanyetik özellikleri, renk, dielektrik özellikler
12Su aktivitesi ve gıda materyallerinin sorpsiyon özellikleri
13Su aktivitesi ve gıda materyallerinin sorpsiyon özellikleri
14Gıdaların yüzey özellikleri
15Öğrenci sunumları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Şahin S., Şumnu S.G., 2006. Physical Properties of Foods. Springer, New York, USA Steffe J.F., 1992. Rheological Methods in Food Processing Engineering.Freeman Press, East Lansing, MI, USA
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)112
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ14 45  5        
ÖÇ25555  3        
ÖÇ35554    5 5 43 
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00