Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS4132016959GIDA ENDÜSTRİYEL ATIKLARISeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstri atıklarının insan sağlı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini, gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı, çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkların arıtma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda endüstri atıklarının insan sağlı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar
2Gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur
3Atık işleme yöntemlerini öğrenir
4Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Atık ve yan ürün temel kavramları, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri. Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi. Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Atık ve yan ürün temel kavramları
2Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri
3Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması
4Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri
5Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu
6Atık su arıtım yöntemleri
7Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
8Ara Sınav
9Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
10Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
11Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
12Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
13Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
14Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
15Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Tartışma14228
Rapor Hazırlama2816
Rapor Sunma2510
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma177
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)112
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ122321333 323332
ÖÇ22343 333 322332
ÖÇ32233 324 322322
ÖÇ4    22  3535552
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00