Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS4132016959 | GIDA ENDÜSTRİYEL ATIKLARI | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda endüstri atıklarının insan sağlı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini, gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı, çeşitli gıda ürünlerinin işlenmesi ile ortaya çıkan atıkların arıtma yöntemleri ile ilgili bilgiler vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda endüstri atıklarının insan sağlı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar | 2 | Gıda işleme sanayiinin yan ürünleri ve atık malzemelerinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olur | 3 | Atık işleme yöntemlerini öğrenir | 4 | Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Atık ve yan ürün temel kavramları, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri. Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi. Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Atık ve yan ürün temel kavramları | | | 2 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri | | | 3 | Gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması | | | 4 | Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri | | | 5 | Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu
| | | 6 | Atık su arıtım yöntemleri
| | | 7 | Şeker endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
| | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
| | | 10 | Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
| | | 11 | Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 12 | Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi | | | 13 | Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
| | | 14 | Fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
| | | 15 | Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi
| | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Rapor Hazırlama | 2 | 8 | 16 |
Rapor Sunma | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 3 | 3 | | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ3 | 2 | 2 | 3 | 3 | | 3 | 2 | 4 | | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ4 | | | | | 2 | 2 | | | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|