Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS4112016959ÇAY VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ  Seçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrenci çayın bileşimi, hasadı, çay işleme basamakları, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma, sınıflandırma, muhafaza, üretimde biyokimyasal değişmeleri ve şeker üretim teknolojisinin çeşitli aşamalarında kullanılan yöntemler, makine ve ekipmanlar, çeşitli şekerli ürünlerin üretim teknolojilerini öğrenmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Çayın fiziksel kimyasal, yapısını öğrenme
2Çay işleme aşamalarını öğrenme
3Şeker ve şekerli ürünlerin proseslerini öğrenme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yeşil yaş çayın bileşimi, hasadı, çay işleme basamakları, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma, sınıflandırma, muhafaza, üretimde biyokimyasal değişmeler, enzimatik değişmeler. Şeker üretim teknolojisinin çeşitli aşamalarında kullanılan yöntemler, makine ve ekipmanlar, Çeşitli şekerli ürünlerin üretim teknolojileri. Şeker kalite kriterleri, Şekerli ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler. Şekerli ürünlerin kalite kriterleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yeşil yaş çayın bileşimi, toplanması
2Yeşil çayın soldurulması prosesi
3Çay yaprağının kıvrılması işlemleri
4Çayın oksidasyonunun yapılması
5Çayın oksidasyonda biyokimyasal olaylar
6Çayın yaprağın kurutulması
7Çayın sınıflandırılması ve paketlenmesi
8Ara sınav
9Şeker üretim teknolojisi
10Şeker teknolojisinde difüzyon ve diğer işlemler
11Şeker üretiminde rafinasyon işlemleri
12Kristal şeker üretimi
13Nişastadan tatlandırıcı şurup üretimi
14Şekerli ürünler ve şeker katkıları
15Şekerli ürünler ve teknolojisi
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. KAÇAR, B. 2010. Çay bitkisi, Çayın biyokimyası, Çay işleme teknolojisi, Nobel yayınları no: 1549, İstanbul. 2. ALTAN, A. 1992. Özel Gıdalar Teknolojisi. Ç.Ü Ziraat Fakültesi Ders kitabı no.101, Adana.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Tartışma14228
Alan Gezisi14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)112
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1 3    3       4
ÖÇ2 4    4       4
ÖÇ3 5    4       5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00