Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGMS4112016959 | ÇAY VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrenci çayın bileşimi, hasadı, çay işleme basamakları, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma, sınıflandırma, muhafaza, üretimde biyokimyasal değişmeleri ve şeker üretim teknolojisinin çeşitli aşamalarında kullanılan yöntemler, makine ve ekipmanlar, çeşitli şekerli ürünlerin üretim teknolojilerini öğrenmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Çayın fiziksel kimyasal, yapısını öğrenme | 2 | Çay işleme aşamalarını öğrenme | 3 | Şeker ve şekerli ürünlerin proseslerini öğrenme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yeşil yaş çayın bileşimi, hasadı, çay işleme basamakları, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma, sınıflandırma, muhafaza, üretimde biyokimyasal değişmeler, enzimatik değişmeler. Şeker üretim teknolojisinin çeşitli aşamalarında kullanılan yöntemler, makine ve ekipmanlar, Çeşitli şekerli ürünlerin üretim teknolojileri. Şeker kalite kriterleri, Şekerli ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeler. Şekerli ürünlerin kalite kriterleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yeşil yaş çayın bileşimi, toplanması
| | | 2 | Yeşil çayın soldurulması prosesi
| | | 3 | Çay yaprağının kıvrılması işlemleri
| | | 4 | Çayın oksidasyonunun yapılması
| | | 5 | Çayın oksidasyonda biyokimyasal olaylar
| | | 6 | Çayın yaprağın kurutulması
| | | 7 | Çayın sınıflandırılması ve paketlenmesi | | | 8 | Ara sınav
| | | 9 | Şeker üretim teknolojisi
| | | 10 | Şeker teknolojisinde difüzyon ve diğer işlemler
| | | 11 | Şeker üretiminde rafinasyon işlemleri
| | | 12 | Kristal şeker üretimi
| | | 13 | Nişastadan tatlandırıcı şurup üretimi
| | | 14 | Şekerli ürünler ve şeker katkıları
| | | 15 | Şekerli ürünler ve teknolojisi
| | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. KAÇAR, B. 2010. Çay bitkisi, Çayın biyokimyası, Çay işleme teknolojisi, Nobel yayınları no: 1549, İstanbul.
2. ALTAN, A. 1992. Özel Gıdalar Teknolojisi. Ç.Ü Ziraat Fakültesi Ders kitabı no.101, Adana. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 2 | 28 |
Alan Gezisi | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 3 | | | | | 3 | | | | | | | | 4 | ÖÇ2 | | 4 | | | | | 4 | | | | | | | | 4 | ÖÇ3 | | 5 | | | | | 4 | | | | | | | | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|