Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGMS2172016959GIDA GÜVENLİĞİSeçmeli234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik tehlike kaynaklarının anlatılması, güvenilir gıda üretimi amacıyla, bu tehlikelerin ortadan kaldırılabilmesi için gıdaların üretim, muhafaza ve dağıtımları sırasında alınabilecek tedbirlerin, uyulması gerekli kuralların açıklanması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gıda güvenliğinin önemini ve gerekliliğini kavrar
2Gıda mevzuatı konusunda bilgi sahibi olur
3Gıdalarda olan, oluşabilecek potansiyel tehlikeleri bilir
4Sağlıklı ve güvenilir gıdaların üretimi amacıyla sistematik bir yaklaşımla tehlike analizi ve risk değerlendirmesi yapabilir
5Bir gıda işletmesinde ISO 22000 gıda güvenliği sistemi kurmak ve devamlılığını sağlamak için gerekli temel bilgileri edinir
6Sunum yapma becerilerini geliştirir
7Gıda mühendisliği mesleği ve meslek etiğinin önemini kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ulusal gıda mevzuatı, gıda güvenliğinin önemi, Türkiye ve Avrupa Birliği gıda güvenliği politikaları, gıdalarda oluşabilecek biyolojik, fiziksel, kimyasal tehlikeler, gıda hijyeni, gıda koruma teknikleri, ön koşul programları, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temel esasları ve şartları, HACCP prensiplerinin uygulanması
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kalitesi ve gıda mevzuatı ile ilgili temel kavramlar, gıda güvenliğinin önemi
2Avrupa Birliği gıda güvenliği politikası
3Türk gıda mevzuatı ve Türkiye’de gıda güvenliği
4Gıdalarda olabilecek biyolojik tehlikeler: bakteriler
5Gıdalarda olabilecek biyolojik tehlikeler: virüsler, parazitler, prion, küfler
6Gıda hijyeni, iyi hijyen uygulama rehberleri
7Gıdalarda olabilecek kimyasal tehlikeler: bulaşan yabancı maddeler, hile amacıyla katılan yabancı maddeler, katkı maddeleri
8Ara sınav
9Gıdalarda olabilecek kimyasal tehlikeler: doğal toksik maddeler, alerjenler, işleme ve depolama sırasında oluşan maddeler, GDO, nanopartiküller
10Gıda koruma teknikleri
11Ön koşul programları, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temel esasları ve şartları
12HACCP prensiplerinin uygulanması, risk analizi
13HACCP prensiplerinin uygulanması
14Değişik gıda sektörlerinden HACCP uygulamalarına örnekler
15Öğrenci proje sunumları
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders notları Mahmutoğlu, T., 2007. Gıda Endüstrisinde "Güvenli Gıda " Üretmek, ODTU Yayıncılık, Topal Ş., 1996. Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Tübitak TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13339
Rapor Hazırlama4728
Proje Sunma133
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)114
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  3 55 55     5
ÖÇ2  3  5 55     5
ÖÇ3  5  5 55      
ÖÇ4 254   55     5
ÖÇ5 2 5 5155 4   5
ÖÇ6         545555
ÖÇ7    5   5      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00