Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZFS2272016956GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİSeçmeli234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin Amacı: Gıda maddelerinin bileşimi, işleme ve üretim teknolojileri, gıda çeşitliliğinin artırılması, muhafaza yöntemleri, kalite ölçütleri, gıda kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunuş teknikleri konularında öğrencilere bilgi vermek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ
Öğrenme Çıktıları
1Gıda maddelerinin bileşim unsurları, bileşim unsurlarının önemi ve etki mekanizmaları ile bileşim unsurları üzerinde etkili olan faktörleri öğrenir
2Farklı gıda maddelerinin işlenme teknolojileri, depolama ve muhafaza teknikleri ve muhafaza sırasında meydana gelen kimyasal, fiziksel, biyokimyasal değişiklik hakkında bilgi sahibi olur.
3Gıda maddelerinin kalite parametrelerin öğrenir, gıdaların güvenilirliğini tartışır, yorumlayabilir ve aktarabilir seviyeye gelir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda Teknolojisine Giriş Gıda Maddelerinin Bileşimi Hububat Teknolojisi Bitkisel Yağ Teknolojisi Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Fermantasyon Teknolojisi Çay İşleme Teknolojisi Şeker Teknolojisi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Maddelerinin Bileşimi (Su, azotlu maddeler, lipitler, karbonhidratlar, mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri, çeşni maddeleri, katkı maddeleri)
2Hububat Teknolojisi (Tanenin Fiziksel ve Kimyasal Yapısı, Tahılların Depolanması, Un Değirmenciliği, Ekmek Yapım Teknolojisi, Makarna, Bulgur, Bisküvi, Kek, Kraker Üretim Teknolojisi, Diğer Tahılların Değerlendirilmesi ( Arpa, Çavdar, Yulaf, Mısır, Pirinç) Yemeğe Hazır Tahıl Ürünler)
3Bitkisel Yağ Teknolojisi (Bitkisel ve Hayvansal Yağ Kaynakları ve Özellikleri, Yağ Elde Etme Yöntemleri, Rafinasyonu, Hidrojenizasyonu, Zeytin Yağı Üretimi, Margarin Üretimi, Shorteningler, Kızartma Yağları, Mono ve Digliserit Üretimi)
4Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi (Etin Histolojik Yapısı, Kasaplık Hayvanların Kesim Metotları ve Karkasın Standart Parçalanması, Karkas Kalitesi, Et ve Et Ürünlerinin Muhafazası
5Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi (Kesimhane Ürünleri Teknolojisi, Sosis, Salam, Sucuk, Pastırma, Konserve ve Kavurma Teknolojileri)
6Fermantasyon Teknolojisi (Alkollü içkiler üretim teknolojisi, Fermantasyon yoluyla gıda üretimi (Sirke, turşu, sofralık zeytin, boza), süt içkileri üretim teknolojisi (Kefir, Kımız, Yakult),
7Fermantasyon yoluyla organik asit üretimi, ekmek mayası, tek hücre proteini, aminoasit, enzim ve vitamin üretimi)
8Genel Değerlendirme ve ARASINAV
9Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi (Sütün Bileşimi ve Besin Değeri, İçme Sütü Teknolojisi (Pastörizasyon, Sterilizasyon), Koyulaştırılmış Süt, Süt Tozu)
10Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi (Yoğurt, Peynir, Tereyağı ve Dondurma Üretim Teknolojileri)
11Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Meyve ve Sebzelerin Bileşimleri, Beslenmedeki Önemleri, Bozulma Şekilleri, Muhafaza Metotları)
12Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Meyve ve Sebzelerin İşleme Teknolojileri (Meyve ve sebze suları, Meyve suyu konsantreleri üretim teknolojileri))
13Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Meyve ve Sebzelerin İşleme Teknolojileri (Reçel, Marmelat, Pekmez, Salça, Kurutulmuş meyve ve sebzeler, Meyve ve sebze, konserveleri))
14Çay İşleme Teknolojisi (Çay Kimyası, Çay İşleme Sistemleri )
15Şeker Teknolojisi (Şeker Pancarının İşlenmesi, Şekerin Çıkarılması ve Rafinasyonu)
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
ERTUGAY, Z., ELGÜN, A., KURT,A., GÖKALP, H.Y. 1994. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 301, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 398 s. KESKİN, H., ERKMEN, G. 1987. Besin Kimyası, 1-2: Güryay Matbaacılık Tic. Ltd. Şti. İstanbul. ELGÜN, A., ERTUGAY, Z. 1997. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Ünv. Yayın No: 718, Ziraat Fak. Yayın No:297, Ders Kitapları Serisi No: 52, 3. baskı, Erzurum, 376 s. KAYAHAN, M. 2002. Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş. Yayınları METU Pres, ISBN: 975-7064-58-0, Ankara, 263 s KAYAHAN, M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş. Yayınları METU Pres, ISBN: 975-7064-76-9, Ankara, 220 s. GÖKALP, H.Y., KAYA, M., ZORBA, Ö., 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Ünv. Yayın No: 786, Ziraat Fak. Yayın No:320, Ders Kitapları Serisi No: 70, 2. baskı, Erzurum, 561 s. KAPTAN, N. 1986. Süt Teknolojisi. Ankara Ünv. Ziraat Fak. Yayın No:969, Ofset Basım Ders Notu:18 2. baskı, Ankara, 119 s. CEMEROĞLU, B. (Editör), 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1. Ankara Ünv. Mühendislik Fak. Gıda Müh Böl. ISBN: 975-98578-1-2, Ankara, 670 s. CEMEROĞLU, B. (Editör), 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -2. Ankara Ünv. Mühendislik Fak. Gıda Müh Böl. ISBN: 975-98578-2-0, Ankara, 628 s. 2.Baskı.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz414
Derse Katılım14456
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma428
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8216
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15230
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)118
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ15333222533455
ÖÇ24425231533545
ÖÇ33324221533455
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00