|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZFS2272016956 | GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 3 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Dersin Amacı: Gıda maddelerinin bileşimi, işleme ve üretim teknolojileri, gıda çeşitliliğinin artırılması, muhafaza yöntemleri, kalite ölçütleri, gıda kayıplarının en aza indirilmesi ve tüketiciye sunuş teknikleri konularında öğrencilere bilgi vermek. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Öğr. Gör. Serap ÖRÜNDÜ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıda maddelerinin bileşim unsurları, bileşim unsurlarının önemi ve etki mekanizmaları ile bileşim unsurları üzerinde etkili olan faktörleri öğrenir | 2 | Farklı gıda maddelerinin işlenme teknolojileri, depolama ve muhafaza teknikleri ve muhafaza sırasında meydana gelen kimyasal, fiziksel, biyokimyasal değişiklik hakkında bilgi sahibi olur. | 3 | Gıda maddelerinin kalite parametrelerin öğrenir, gıdaların güvenilirliğini tartışır, yorumlayabilir ve aktarabilir seviyeye gelir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Gıda Teknolojisine Giriş
Gıda Maddelerinin Bileşimi
Hububat Teknolojisi
Bitkisel Yağ Teknolojisi
Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
Fermantasyon Teknolojisi
Çay İşleme Teknolojisi
Şeker Teknolojisi
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda Maddelerinin Bileşimi (Su, azotlu maddeler, lipitler, karbonhidratlar, mineral maddeler, vitaminler, enzimler, organik asitler, renk maddeleri, çeşni maddeleri, katkı maddeleri) | | | 2 | Hububat Teknolojisi (Tanenin Fiziksel ve Kimyasal Yapısı, Tahılların Depolanması, Un Değirmenciliği, Ekmek Yapım Teknolojisi, Makarna, Bulgur, Bisküvi, Kek, Kraker Üretim Teknolojisi, Diğer Tahılların Değerlendirilmesi ( Arpa, Çavdar, Yulaf, Mısır, Pirinç) Yemeğe Hazır Tahıl Ürünler) | | | 3 | Bitkisel Yağ Teknolojisi (Bitkisel ve Hayvansal Yağ Kaynakları ve Özellikleri, Yağ Elde Etme Yöntemleri, Rafinasyonu, Hidrojenizasyonu, Zeytin Yağı Üretimi, Margarin Üretimi, Shorteningler, Kızartma Yağları, Mono ve Digliserit Üretimi) | | | 4 | Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi (Etin Histolojik Yapısı, Kasaplık Hayvanların Kesim Metotları ve Karkasın Standart Parçalanması, Karkas Kalitesi, Et ve Et Ürünlerinin Muhafazası | | | 5 | Et ve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi (Kesimhane Ürünleri Teknolojisi, Sosis, Salam, Sucuk, Pastırma, Konserve ve Kavurma Teknolojileri) | | | 6 | Fermantasyon Teknolojisi (Alkollü içkiler üretim teknolojisi, Fermantasyon yoluyla gıda üretimi (Sirke, turşu, sofralık zeytin, boza), süt içkileri üretim teknolojisi (Kefir, Kımız, Yakult), | | | 7 | Fermantasyon yoluyla organik asit üretimi, ekmek mayası, tek hücre proteini, aminoasit, enzim ve vitamin üretimi) | | | 8 | Genel Değerlendirme ve ARASINAV | | | 9 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi (Sütün Bileşimi ve Besin Değeri, İçme Sütü Teknolojisi (Pastörizasyon, Sterilizasyon), Koyulaştırılmış Süt, Süt Tozu) | | | 10 | Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi (Yoğurt, Peynir, Tereyağı ve Dondurma Üretim Teknolojileri) | | | 11 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Meyve ve Sebzelerin Bileşimleri, Beslenmedeki Önemleri, Bozulma Şekilleri, Muhafaza Metotları) | | | 12 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Meyve ve Sebzelerin İşleme Teknolojileri (Meyve ve sebze suları, Meyve suyu konsantreleri üretim teknolojileri)) | | | 13 | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (Meyve ve Sebzelerin İşleme Teknolojileri (Reçel, Marmelat, Pekmez, Salça, Kurutulmuş meyve ve sebzeler, Meyve ve sebze, konserveleri)) | | | 14 | Çay İşleme Teknolojisi (Çay Kimyası, Çay İşleme Sistemleri ) | | | 15 | Şeker Teknolojisi (Şeker Pancarının İşlenmesi, Şekerin Çıkarılması ve Rafinasyonu) | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | ERTUGAY, Z., ELGÜN, A., KURT,A., GÖKALP, H.Y. 1994. Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No: 301, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 398 s.
KESKİN, H., ERKMEN, G. 1987. Besin Kimyası, 1-2: Güryay Matbaacılık Tic. Ltd. Şti. İstanbul.
ELGÜN, A., ERTUGAY, Z. 1997. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Ünv. Yayın No: 718, Ziraat Fak. Yayın No:297, Ders Kitapları Serisi No: 52, 3. baskı, Erzurum, 376 s.
KAYAHAN, M. 2002. Modifiye Yağlar ve Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş. Yayınları METU Pres, ISBN: 975-7064-58-0, Ankara, 263 s
KAYAHAN, M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A.Ş. Yayınları METU Pres, ISBN: 975-7064-76-9, Ankara, 220 s.
GÖKALP, H.Y., KAYA, M., ZORBA, Ö., 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Ünv. Yayın No: 786, Ziraat Fak. Yayın No:320, Ders Kitapları Serisi No: 70, 2. baskı, Erzurum, 561 s.
KAPTAN, N. 1986. Süt Teknolojisi. Ankara Ünv. Ziraat Fak. Yayın No:969, Ofset Basım Ders Notu:18 2. baskı, Ankara, 119 s.
CEMEROĞLU, B. (Editör), 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1. Ankara Ünv. Mühendislik Fak. Gıda Müh Böl. ISBN: 975-98578-1-2, Ankara, 670 s.
CEMEROĞLU, B. (Editör), 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi -2. Ankara Ünv. Mühendislik Fak. Gıda Müh Böl. ISBN: 975-98578-2-0, Ankara, 628 s. 2.Baskı.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Quiz | 4 | 1 | 4 | Derse Katılım | 14 | 4 | 56 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 2 | 5 | 2 | 3 | 1 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 2 | 2 | 1 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|