Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZFS2192016954 | SEBZECİLİK | Seçmeli | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
• Sebze kavramı, sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretim alanları hakkında bilgi vermek
• Sebze üretimi üzerine etki eden ekolojik faktörler
• Sebzecilikte bakım işleri ve pazarlama hakkında bilgi kazandırmaktır
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr. Ercan EKBİÇ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sebzeler ve sebzelerde kültürel işlemler hakkında bilgi sahibidir | 2 | Sebzelerde yetiştirme yerleri hazırlamayı bilir | 3 | Sebzeyetiştiriciliğinde ekolojik faktörlerin etkileri konusunda bilgi sahibidir | 4 | Sebzelerde hasat ve hasat sonrası işlemleri bilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Sebze kavramı
• Sebzelerin botanik sınıflandırmaları
• Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri
• Sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretimi
• Sebze kültüründe ekolojik faktörler
• Sebze üretim yerleri ve bakım işleri ve kültürel uygulamalar
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sebze kavramı | | | 2 | Sebzeciliğin tarihçesi | | | 3 | Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi | | | 4 | Kültür sebzelerinde botanik sınıflandırma | | | 5 | Dünyada ve ülkemizde sebzecilik faaliyetleri-ekonomisi | | | 6 | Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler | | | 7 | Sebze bahçesi kurma | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Sebzecilikte toprak ve toprak işleme | | | 10 | Sebzecilikte ekim, dikim | | | 11 | Sebze bahçelerinde bakım işleri | | | 12 | Sebzecilikte sulama | | | 13 | Sebzecilikte gübreleme | | | 14 | Sebzecilikte hastalık ve zararlılar | | | 15 | Sebzecilikte hasat ve hasat sonrası işlemler, pazarlama | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1 Şeniz, V., Özgür, M., Sivritepe, Ö.,Özer, M. H., 1995. Sebzecilik. AnadoluÜniversitesiAçıkÖğretimFakültesi, T.C. AnadoluÜniversitesiYayınları No: 864, AçıkÖğretimFakültesiYayınları No: 458, AnadoluÜniversitesi Web-OfsetTesisleri, ESKİŞEHİR
2 Günay, A., 1982. Genel Sebze Yetiştiriciliği Cilt I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Çağ Matbaası, ANKARA.
3 Şeniz, V., 1992. Genel Sebzecilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notları: 53, BURSA.
4 Vural, H., Eşiyok, D., ve Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri-Sebze Yetiştirme. EÜ Basımevi. Bornova, İZMİR..
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 6 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 10 | 20 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|