Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ODUS0017PRATİK SEBZECİLİKSeçmeli112
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Sebze tanımı, sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretim alanları hakkında bilgi vermek Sebze üretimi üzerine etki eden ekolojik faktörler hakkında bilgi vermek Sebzecilikte çoğaltma yöntemleri ve sebze fidesi yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmak Sebzecilikte bakım işleri ve kültürel işlemler hakkında bilgi kazandırmak Sebzecilikte hasat, hasat kriterleri, hasat sonrası işlemler, depolama ve sebzelerin muhafazası hakkında bilgi kazandırmaktır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Arş. Gör. Dr. Andaç Kutay SAKA
Öğrenme Çıktıları
1Sebzeler ve sebzelerde kültürel işlemler hakkında bilgi sahibidir.
2Sebzelerde yetiştirme yerleri hazırlamayı bilir.
3Sebze yetiştiriciliğinde ekolojik faktörlerin etkileri konusunda bilgi sahibidir.
4Sebzelerde hasat, hasat kriterleri ve hasat sonrası işlemleri bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sebze kavramı Sebzelerin sınıflandırmaları Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri Sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretimi, sebze işletme şekilleri Sebze kültüründe ekolojik faktörler, sebze bahçesinin tesis edilmesi Sebze üretim yerleri ve bakım işleri ve kültürel uygulamalar Sebzecilikte hasat, hasat sonrası işlemler ve pazarlama
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sebzenin tanımı ve sebzelerin sınıflandırılması
2Sebzeciliğin tarihçesi, sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi
3Dünyada ve ülkemizde sebzecilik faaliyetleri-ekonomisi, sebze işletme şekilleri
4Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler
5Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler
6Sebze bahçesi kurma
7Ara sınav
8Sebze çoğaltma yöntemleri, fide yetiştiriciliği
9Sebzecilikte toprak ve toprak işleme, malçlama ve ekim, dikim işlemleri
10Sebze bahçelerinde bakım işleri, kültürel işlemler, sulama ve gübreleme
11Sebzecilikte hastalık ve zararlılar
12Sebzecilikte yabancı ot mücadelesi
13Sebzecilikte hasat ve hasat kriterleri
14Sebzelerde hasat sonrası işlemler, depolama, hasat sonrası muhafaza yöntemleri,ambalajlama ve pazarlama
15Sebzelerde hasat sonrası işlemler, depolama, hasat sonrası muhafaza yöntemleri,ambalajlama ve pazarlama
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Sebze Yetiştirme Teknikleri, (2022). Editörler: Rezzan Kasım, M.Ufuk Kasım. Nobel Akademik Yayıncılık, 432s, 1.basım, Ankara. 2.Bahçe Tarımı-I, (2011). Editör: Ece Turhan. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2372, 247s, Eskişehir. 3.Bahçe Tarımı-II, (2011). Editör: Vedat Şeniz, Veli Erdoğan. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2358, 241s, Eskişehir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma236
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma339
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1                     
ÖÇ2                     
ÖÇ3 3    3              
ÖÇ4                     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00