Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ODUS0017 | PRATİK SEBZECİLİK | Seçmeli | 1 | 1 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Sebze tanımı, sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretim alanları hakkında bilgi vermek
Sebze üretimi üzerine etki eden ekolojik faktörler hakkında bilgi vermek
Sebzecilikte çoğaltma yöntemleri ve sebze fidesi yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olmak
Sebzecilikte bakım işleri ve kültürel işlemler hakkında bilgi kazandırmak
Sebzecilikte hasat, hasat kriterleri, hasat sonrası işlemler, depolama ve sebzelerin muhafazası hakkında bilgi kazandırmaktır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Arş. Gör. Dr. Andaç Kutay SAKA |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sebzeler ve sebzelerde kültürel işlemler hakkında bilgi sahibidir. | 2 | Sebzelerde yetiştirme yerleri hazırlamayı bilir. | 3 | Sebze yetiştiriciliğinde ekolojik faktörlerin etkileri konusunda bilgi sahibidir. | 4 | Sebzelerde hasat, hasat kriterleri ve hasat sonrası işlemleri bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sebze kavramı
Sebzelerin sınıflandırmaları
Sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri
Sebzeciliğin ekonomisi, ülkemizde ve dünyada sebze üretimi, sebze işletme şekilleri
Sebze kültüründe ekolojik faktörler, sebze bahçesinin tesis edilmesi
Sebze üretim yerleri ve bakım işleri ve kültürel uygulamalar
Sebzecilikte hasat, hasat sonrası işlemler ve pazarlama |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sebzenin tanımı ve sebzelerin sınıflandırılması | | | 2 | Sebzeciliğin tarihçesi, sebzelerin insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi | | | 3 | Dünyada ve ülkemizde sebzecilik faaliyetleri-ekonomisi, sebze işletme şekilleri | | | 4 | Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler | | | 5 | Sebze yetiştirmede ekolojik faktörler | | | 6 | Sebze bahçesi kurma | | | 7 | Ara sınav | | | 8 | Sebze çoğaltma yöntemleri, fide yetiştiriciliği | | | 9 | Sebzecilikte toprak ve toprak işleme, malçlama ve ekim, dikim işlemleri | | | 10 | Sebze bahçelerinde bakım işleri, kültürel işlemler, sulama ve gübreleme | | | 11 | Sebzecilikte hastalık ve zararlılar | | | 12 | Sebzecilikte yabancı ot mücadelesi | | | 13 | Sebzecilikte hasat ve hasat kriterleri | | | 14 | Sebzelerde hasat sonrası işlemler, depolama, hasat sonrası muhafaza yöntemleri,ambalajlama ve pazarlama | | | 15 | Sebzelerde hasat sonrası işlemler, depolama, hasat sonrası muhafaza yöntemleri,ambalajlama ve pazarlama | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.Sebze Yetiştirme Teknikleri, (2022). Editörler: Rezzan Kasım, M.Ufuk Kasım. Nobel Akademik Yayıncılık, 432s, 1.basım, Ankara.
2.Bahçe Tarımı-I, (2011). Editör: Ece Turhan. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2372, 247s, Eskişehir.
3.Bahçe Tarımı-II, (2011). Editör: Vedat Şeniz, Veli Erdoğan. T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2358, 241s, Eskişehir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|