Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGG620-22MİKOTOKSİNLERZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Fungusların bitkisel ürünlerde oluşturdukları sıcakkanlı canlılara zararlı toksinleri (mikotoksin), mikotoksin oluşturan fungusları, mikotoksin oluşması için gerekli ortam koşulları, mikottoksinlerin tespit yöntemleri ve mikotoksin oluşumunun kontrolü hakkında detaylı bilgiler verilmesi amaçlanmıştır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Arzu SEZER
Öğrenme Çıktıları
1Mikotoksin kavramı, tiplerini, mikotoksin sentezleyen fungusları ve önemli mikotoksinleri öğrenir
2Mikotoksinlerin çevreye ve sıcakkanlılara olan etkilerini öğrenir
3Mikotoksin oluşumunda rol oynayan faktörleri öğrenir.
4Mikotoksinlerin belirlenme yöntemlerini ve detoksifikasyonu (temizleme) hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Mikotoksin tipleri, çevreye ve sıcakkanlılara etkileri, toksin üreten fungus cins ve türleri, bitkisel ürünlerde en sık karşılaşılan mikotoksinler, bitkisel ürünlerdeki mikotoksin tespit yöntemleri, limit değerleri ile kontrolü ve mikotoksinlerin detoksifikasyonu (temizlenmesi) konuları ele alınmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikotoksinlerin önemi, genel bilgiler ve tarihçe
2Mikotoksinlerin canlılara etkileri, mikotoksinlere bağlı kayıplar ve ekonomiye etkileri
3Hafta 3 Mikotoksin oluşumunu etkileyen faktörler
4Aflatoksinler
5Okratoksin
6Siklopiazonik asit ve Sitrinin
7Patulin
8Ara sınav
9Trikotesenler
10Önemli Ergot Alkoloidleri
11Fumonisinler
12Zearelenon
13Diğer önemli mikotoksin
14Mikotoksinlerin tespit yöntemleri
15Mikotoksinlerin kontrolü ve detoksifikasyonu
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Heperkan, D., 2014. Gıdalarda Mikotoksinler. Sidas Medya Ltd. Şti. Magan, N., Olsen, M. (2004). Mycotoxins in Food: Detection and Control. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 488 s. Tunail, N. 2000. Funguslar ve Mikotoksinler, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Genişletilmiş 2. Baskı; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yayını. Sim Matbaası, Ankara 522 s 03. Bölüm, 13. Kısım Saeger, DS. (2011). Determining mycotoxins and mycotoxigenic fungi in food and feed. Woodhead Publishing, 427 s. Hans P. van Egmond & Ronald C. Schothorst & Marco A. Jonker (2007). Regulations relating to mycotoxins in food. Perspectives in a global and European context. Anal Bioanal Chem (2007) 389:147–157 DOI 10.1007/s00216-007-1317-9 Çeşitli makaleler ve Web siteleri
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma10330
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8540
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10550
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)166
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00