Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGG618-22 | GIDALARDA KİMYASAL KALINTILAR VE ANALİZ METODLARI | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; gıdalarda bulunabilecek kimyasal kalıntılar ve bu kalıntıların insan sağlığına yönelik etkileri ile bu kalıntıların analizine yönelik uygulamaların anlatılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr:Üyesi Serkan GÜNEY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kimyasal kalıntı türlerini ve kaynaklarını öğrenir. | 2 | Çevre kirliliği kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. | 3 | Pestisit kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. | 4 | Antibiyotik kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. | 5 | Hormon kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. | 6 | Gıda katkı maddeleri kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir. | 7 | Gıdalarda kimyasal kalıntı analiz metotlarını öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ders kapsamında gıdalarda bulunabilecek kimyasal kalıntıların kaynakları anlatılacaktır. Bu kimyasal kalıntıların insan sağlığı için sonuçları tartışılacaktır. Kimyasal kalıntıları analiz etmenin önemi belirtilerek analiz yöntemleri konusunda bilgi verilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kimyasal kalıntı nedir? Kaynakları nelerdir? | | | 2 | Çevre kirliliği kaynaklı kimyasal kalıntılar ve halk sağlığına etkileri | | | 3 | Pestisit kalıntıları | | | 4 | Pestisit kalıntılarının halk sağlığına etkileri | | | 5 | Gıdalarda antibiyotik kalıntıları ve halk sağlığına etkileri | | | 6 | Hayvansal gıdalarda hormon kalıntıları ve halk sağlığına etkileri | | | 7 | Gıda katkı maddeleri | | | 8 | Gıda katkı maddelerinin halk sağlığına etkileri | | | 9 | Ara sınav | | | 10 | Kalıntı analiz metotları/ Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) | | | 11 | Kalıntı analiz metotları/ Radyoimmunoassay (RIA,) Multiarray biosensors | | | 12 | Kalıntı analiz metotları/ Kromatografik teknikler | | | 13 | Kalıntı analiz metotları/ Nükleer manyetik rezonans (NMR) | | | 14 | Kalıntı doğrulama metotları / Yüksek Performanslı Likit Kromatografi (HPLC) | | | 15 | Kalıntı doğrulama metotları / Sıvı Kromotografisi-Kütle-Kütle spektro- fotometrisi (LC-MS ya da LC-MS-MS) | | | 16 | Kalıntı doğrulama metotları /Gaz kromatografisi - kütle spektroskopisi (GC-MS) | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gündüz, T., (2002). İnstrümental Analiz, Gazi Kitabevi, 6. baskı, Ankara.
Hısıl, Y., (1999). Enstrümental Gıda Analizleri – II, Ege Üniversitesi Basımevi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayınları No:30, Bornova-İzmir.
Araştırma makaleleri. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 16 | 3 | 48 |
Tartışma | 16 | 2 | 32 |
Soru-Yanıt | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 4 | 32 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|