Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGG618-22GIDALARDA KİMYASAL KALINTILAR VE ANALİZ METODLARIZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; gıdalarda bulunabilecek kimyasal kalıntılar ve bu kalıntıların insan sağlığına yönelik etkileri ile bu kalıntıların analizine yönelik uygulamaların anlatılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr:Üyesi Serkan GÜNEY
Öğrenme Çıktıları
1Kimyasal kalıntı türlerini ve kaynaklarını öğrenir.
2Çevre kirliliği kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir.
3Pestisit kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir.
4Antibiyotik kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir.
5Hormon kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir.
6Gıda katkı maddeleri kaynaklı gıda kimyasal kalıntı türlerini ve etkilerini öğrenir.
7Gıdalarda kimyasal kalıntı analiz metotlarını öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ders kapsamında gıdalarda bulunabilecek kimyasal kalıntıların kaynakları anlatılacaktır. Bu kimyasal kalıntıların insan sağlığı için sonuçları tartışılacaktır. Kimyasal kalıntıları analiz etmenin önemi belirtilerek analiz yöntemleri konusunda bilgi verilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kimyasal kalıntı nedir? Kaynakları nelerdir?
2Çevre kirliliği kaynaklı kimyasal kalıntılar ve halk sağlığına etkileri
3Pestisit kalıntıları
4Pestisit kalıntılarının halk sağlığına etkileri
5Gıdalarda antibiyotik kalıntıları ve halk sağlığına etkileri
6Hayvansal gıdalarda hormon kalıntıları ve halk sağlığına etkileri
7Gıda katkı maddeleri
8Gıda katkı maddelerinin halk sağlığına etkileri
9Ara sınav
10Kalıntı analiz metotları/ Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)
11Kalıntı analiz metotları/ Radyoimmunoassay (RIA,) Multiarray biosensors
12Kalıntı analiz metotları/ Kromatografik teknikler
13Kalıntı analiz metotları/ Nükleer manyetik rezonans (NMR)
14Kalıntı doğrulama metotları / Yüksek Performanslı Likit Kromatografi (HPLC)
15Kalıntı doğrulama metotları / Sıvı Kromotografisi-Kütle-Kütle spektro- fotometrisi (LC-MS ya da LC-MS-MS)
16Kalıntı doğrulama metotları /Gaz kromatografisi - kütle spektroskopisi (GC-MS)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gündüz, T., (2002). İnstrümental Analiz, Gazi Kitabevi, 6. baskı, Ankara. Hısıl, Y., (1999). Enstrümental Gıda Analizleri – II, Ege Üniversitesi Basımevi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayınları No:30, Bornova-İzmir. Araştırma makaleleri.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım16348
Tartışma16232
Soru-Yanıt16232
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8432
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma8432
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)178
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
ÖÇ7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00