Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FGG609-21 | GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇEVRE TOKSİKOLOJİSİ | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı, gıda kapsamında çevreden gelebilecek kirleticiler ve bu kirleticilerin insan sağlığına yönelik etkileri ile önlenmesine yönelik uygulamaların anlatılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr.Üyesi Serkan GÜNEY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Çevre kirliliğinin çeşitleri ve kaynaklarını öğrenir. | 2 | Hava, su ve toprak kirliliğini ve sonuçlarını öğrenir. | 3 | Çevre kirliliği ve gıda kirliliği arasındaki bağlantıyı kurar. | 4 | Gıda sanayi atıkları ile çevre kirliliği arasındaki bağı kurar. | 5 | Çevresel kirleticilerle sağlık arasındaki ilişkiyi açıklar. | 6 | Kirleticilerle ilgili risk değerlendirmesi ve yönetimini öğrenir. | 7 | Çevresel kirleticiler için alınması gereken önlemleri öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ders kapsamında çevre kirlenmesinin nedenleri ve çevre kirliliğinin çeşitleri, hava, su , toprak, radyoaktif ve mikrobiyolojik kirlilik anlatılacaktır. Çevre kirliliği ile gıda sanayi artıkları gıda ilişkisi, gıdalara bulaşan çevresel kirleticiler, toksik elementler, kalıcı organik kirleticiler ve kirletici maddelerle sağlık arasındaki ilişki, çevresel kirleticilerde risk değerlendirmesi ve risk yönetimi belirtilecektir. Kontaminasyon kaynakları ve bu kaynaklarda alınması gereken önlemler anlatılacaktır. Ulusal/uluslararası mevzuat ve risk değerlendirmesi konusunda bilgi verilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Çevre Kirliliği nedir? Kaynakları ve kirlilik çeşitleri | | | 2 | Hava Kirliliği | | | 3 | Su kirliliği | | | 4 | Toprak kirliliği | | | 5 | Radyoaktif kirlilik | | | 6 | Biyolojik kirlilik | | | 7 | Çevre Kirliliği Gıda İlişkisi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Gıda Sanayi Atıkları Sanayi İlişkisi | | | 10 | Gıdalara bulaşan çevresel kirlilikler | | | 11 | Riskli elementler | | | 12 | Kalıcı Organik Kirleticiler | | | 13 | Kirletici maddelerle sağlık arasındaki ilişki | | | 14 | Çevresel kirleticilerde risk değerlendirme ve risk yönetimi | | | 15 | | Olgu sunumu/senaryolar | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Hayes, W.A., Kruger, C.L. (2014). Hayes'Principles and Methods of Toxicology. CRC Press.
Kaya, S. (2015). Veteriner Toksikoloji. Medisan Yayınları, Ankara
Wright, D.A., Welbourn, P. (2002). Environmental Toxicology. Cambridge University Press. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|