Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
FGG609-21GIDA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇEVRE TOKSİKOLOJİSİZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı, gıda kapsamında çevreden gelebilecek kirleticiler ve bu kirleticilerin insan sağlığına yönelik etkileri ile önlenmesine yönelik uygulamaların anlatılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr.Üyesi Serkan GÜNEY
Öğrenme Çıktıları
1Çevre kirliliğinin çeşitleri ve kaynaklarını öğrenir.
2Hava, su ve toprak kirliliğini ve sonuçlarını öğrenir.
3Çevre kirliliği ve gıda kirliliği arasındaki bağlantıyı kurar.
4Gıda sanayi atıkları ile çevre kirliliği arasındaki bağı kurar.
5Çevresel kirleticilerle sağlık arasındaki ilişkiyi açıklar.
6Kirleticilerle ilgili risk değerlendirmesi ve yönetimini öğrenir.
7Çevresel kirleticiler için alınması gereken önlemleri öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ders kapsamında çevre kirlenmesinin nedenleri ve çevre kirliliğinin çeşitleri, hava, su , toprak, radyoaktif ve mikrobiyolojik kirlilik anlatılacaktır. Çevre kirliliği ile gıda sanayi artıkları gıda ilişkisi, gıdalara bulaşan çevresel kirleticiler, toksik elementler, kalıcı organik kirleticiler ve kirletici maddelerle sağlık arasındaki ilişki, çevresel kirleticilerde risk değerlendirmesi ve risk yönetimi belirtilecektir. Kontaminasyon kaynakları ve bu kaynaklarda alınması gereken önlemler anlatılacaktır. Ulusal/uluslararası mevzuat ve risk değerlendirmesi konusunda bilgi verilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Çevre Kirliliği nedir? Kaynakları ve kirlilik çeşitleri
2Hava Kirliliği
3Su kirliliği
4Toprak kirliliği
5Radyoaktif kirlilik
6Biyolojik kirlilik
7Çevre Kirliliği Gıda İlişkisi
8Ara sınav
9Gıda Sanayi Atıkları Sanayi İlişkisi
10Gıdalara bulaşan çevresel kirlilikler
11Riskli elementler
12Kalıcı Organik Kirleticiler
13Kirletici maddelerle sağlık arasındaki ilişki
14Çevresel kirleticilerde risk değerlendirme ve risk yönetimi
15Olgu sunumu/senaryolar
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Hayes, W.A., Kruger, C.L. (2014). Hayes'Principles and Methods of Toxicology. CRC Press. Kaya, S. (2015). Veteriner Toksikoloji. Medisan Yayınları, Ankara Wright, D.A., Welbourn, P. (2002). Environmental Toxicology. Cambridge University Press.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Tartışma14342
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma188
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7214
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)166
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
ÖÇ2
ÖÇ3
ÖÇ4
ÖÇ5
ÖÇ6
ÖÇ7
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00