Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FBK624 | PROTEİN KİMYASINDA TEKNİKLER | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Farklı kaynaklardan arzu edilen bir proteinin izolasyonu ve saflaştırılması ve saflık kontrolünün tayininde kullanılan yöntemler hakkında bilgi vermek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Melek ÇOL AYVAZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Saf protein gereksiniminin nedenlerni öğrenir. | 2 | Amaca uygun proteini saflaştırmak için kaynak seçimini nasıl yapacağını öğrenir. | 3 | Maliyeti az verimi yüksek olacak şekilde en etkin hangi saflatırma yöntemini kulannacağını öğrenir. | 4 | Protein saflaştırılmasında kullanılan temel teknikler hakkında bilgi sahibi olur. | 5 | Saflaştırılmış proteinin saflık kontrolünün nasıl yapılacağı konusunda bilgi sahibi olur. | 6 | Protein tayin yöntemlerini öğrenir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Protein İzolasyon ve Saflaştırılması; Protein Tayin Yöntemleri; Protein Alt birim Sayı ve Stokiyometrisinin Belirlenmesi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Aminoasitler ve Proteinlerin Yapısı | | | 2 | Protein Saflaştırılmasının Amacı ve Ön Planlama
Protein Saflaştırılmasında Dikkat Edilmesi Gereken Parametreler | | | 3 | Protein Saflaştırma Stratejisi
Protein Saflaştırılmasında Kullanılan Ön Ayırma Teknikleri
Hücre Parçalama/Homojenizasyon/Ekstraksiyon
Berraklaştırma
| | | 4 | Protein Saflaştırılmasında Kullanılan Ön Ayırma Teknikleri (Devam)
Ekstraktın Deriştirilmesi
Kromatografik Yöntemler | | | 5 | Protein Saflaştırılmasında Kullanılan Ön Ayırma Teknikleri (Devam)
Elektroforetik Yöntemler | | | 6 | Protein Karakterizasyonu
Fonsiyonel Karakterizasyon ( pH ve Sıcaklığın Enzim Aktivitesine Etkisi) | | | 7 | Proteinlerin Saflık Kontrolü | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Protein Tayin Yöntemleri | | | 10 | Proteinlerin Alt Birim Sayı ve Stokiyometrisinin Belirlenmesi | | | 11 | Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma | | | 12 | Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma | | | 13 | Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma | | | 14 | Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma | | | 15 | Ders İçeriği İle İlgili Güncel Makaleler Üzerinde Çalışma | | | 16 | Dönem Sonu Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Protein Analitiği, Azmi TELEFONCU; Ali KILINÇ. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 2009
Biyokimya ve Moleküler Biyolojide Modern Teknikler, Azmi TELEFONCU; M. Kemal ERBİL; Figen ZİHNİOĞLU; Ali KILINÇ, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 2007 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Makale Kritik Etme | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 1 | | | 2 | | | 4 | 3 | 4 | 1 | | 1 | 2 | ÖÇ2 | | 1 | | | 2 | | | 5 | 3 | 5 | 3 | | 2 | 2 | ÖÇ3 | | 1 | | | 3 | | | 4 | 3 | 3 | 2 | | 3 | 3 | ÖÇ4 | | 3 | | | 5 | | | 3 | 3 | 3 | 2 | | 2 | 5 | ÖÇ5 | | 3 | | | 5 | | | 3 | 2 | 3 | 3 | | 3 | 1 | ÖÇ6 | | 3 | | | 2 | | | 3 | 1 | 3 | 4 | | 3 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|