Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
TAB641AROMATİK BİTKİLERZorunlu116
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
• Aromatik bitkiler tanıtılır • Önemli aromatik bitkilerin bitkisel özellikleri ve yetiştirme teknikleri öğretilir • Bu bitkilere özgü kalite analizlerinin yapılması öğretilir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Meryem YEŞİL
Öğrenme Çıktıları
1Tarımsal üretimde aromatik bitkilerin önemini kavrayabilme
2Aromatik bitkilerin Dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemini kavrayabilme
3Aromatik bitkilerin yapısal özellikleri hakkında bilgi edinebilme
4Üreticiye aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini-üretim süreci-ekonomik analizlerde bilgi verebilme
5Bölgeler bazında bu bitkilerin üretim potansiyelleri ve pazarlamaları konularında öğrendiklerini uygulamaya aktarabilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi • Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri • Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin(uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi, önemi
2Aromatik bitkiler hakkında genel bilgi, tarihçesi, önemi ve kullanım alanları
3Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi
4Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri, Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin (uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı, bitkilerde oluşum bölgeleri, oluşum şekilleri ve lokalize olduğu organlar
5Aromatik bitkilerde kalite kriterleri, uçucu yağlar ve özellikleri
6Önemli aromatik bitkilerin genel tanıtımı. Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
7Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları, Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
8Arasınav
9Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
10Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
11Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları İris (İris germanica) ’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları
12
13
14
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler –II (Uçucu Yağ Bitkileri), E.Ü., Ziraat Fakültesi Yayını No: 481, Izmir, 1996. Akgül, A., Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara, 1993. İlisulu, K., İlaç ve Baharat Bitkileri, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:1256 Ankara1. 1992 Başer, K.H.C., Guler, N., Essential Oils for Perfumery and Flavours, Proceedings of an International Conference, Istanbul, 1993 Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 1 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2001. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 2 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2004. Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 3 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2006.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma148112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)186
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1344433
ÖÇ2433444
ÖÇ3454444
ÖÇ4344343
ÖÇ5443434
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00