|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | TAB641 | AROMATİK BİTKİLER | Zorunlu | 1 | 1 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | • Aromatik bitkiler tanıtılır
• Önemli aromatik bitkilerin bitkisel özellikleri ve yetiştirme teknikleri öğretilir
• Bu bitkilere özgü kalite analizlerinin yapılması öğretilir
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Meryem YEŞİL | Öğrenme Çıktıları | 1 | Tarımsal üretimde aromatik bitkilerin önemini kavrayabilme | 2 | Aromatik bitkilerin Dünya ve Türkiye’deki ekonomik önemini kavrayabilme | 3 | Aromatik bitkilerin yapısal özellikleri hakkında bilgi edinebilme | 4 | Üreticiye aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini-üretim süreci-ekonomik analizlerde bilgi verebilme | 5 | Bölgeler bazında bu bitkilerin üretim potansiyelleri ve pazarlamaları konularında öğrendiklerini uygulamaya aktarabilme |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | • Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi
• Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri
• Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin(uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Dersin tanıtımı, kapsamı, gerekçesi, önemi | | | 2 | Aromatik bitkiler hakkında genel bilgi, tarihçesi, önemi ve kullanım alanları | | | 3 | Aromatik bitkilerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi | | | 4 | Aromatik bitkilerde drog hazırlama şekilleri, Aromatik bitkilerdeki sekonder maddelerin (uçucu yağlar, tanenler, acı maddeler v.b.) tanımı, bitkilerde oluşum bölgeleri, oluşum şekilleri ve lokalize olduğu organlar | | | 5 | Aromatik bitkilerde kalite kriterleri, uçucu yağlar ve özellikleri | | | 6 | Önemli aromatik bitkilerin genel tanıtımı. Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | | | 7 | Lavanta (Lavandula angustifolia)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları, Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Yağ gülü (Rosa damascena) ’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | | | 10 | Limon otu (Lippia citridora)’nın taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | | | 11 | Yasemin ( Jasminum grandiflorum)’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları İris (İris germanica) ’nin taksonomisi, bitkisel özellikleri, yetiştirme teknikleri ve kullanım alanları | | | 12 | | | | 13 | | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler –II (Uçucu Yağ Bitkileri), E.Ü., Ziraat Fakültesi Yayını No: 481, Izmir, 1996.
Akgül, A., Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara, 1993.
İlisulu, K., İlaç ve Baharat Bitkileri, Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları:1256 Ankara1. 1992
Başer, K.H.C., Guler, N., Essential Oils for Perfumery and Flavours, Proceedings of an International Conference, Istanbul, 1993
Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 1 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2001.
Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 2 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2004.
Handbook of Herbs and Spices Edited by K.V. Peter Volume: 3 Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England 2006.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 14 | 8 | 112 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 17 | 17 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|