Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BAH615-13BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KALİTE VE STANDARDİZASYONZorunlu126
Dersin Seviyesi
Yüksek Lisans
Dersin Amacı
• Kalite kavramı, kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler • Bahçe ürünlerinde standartlar ile ilgili sembolleri öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç Dr. Burhan ÖZTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılabilmesi
2Bahçe ürünlerinin kalite parametrelerinin belirlenmesi, analiz ve değerlendirilmesi
3Kalite sistemlerinin üretimde kullanılabilmesi
4
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
• Bahçe ürünlerinde kalite ve standardizasyon kavramlarının tanımı • Ürünlerin kalite olarak sınıflandırılması • Kalite kriterleri • Kalite sınırlarının belirlenmesi • Kalite ve boy toleransları • Ulusal ve uluslararası sembollerin tanımı
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kalite ve standardizasyonun tanımı ve önemi
2Standardizasyonun aşamaları
3Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılması
4Bahçe ürünlerinde boy ve kalite toleransları
5Bahçe ürünlerinde kalite kriterleri
6Kalite kriterlerinde ölçüm yöntemleri
7Kalite kriterlerinin tespit edilmesi
8Ara sınav
9Hasat öncesi ve sonrası kaliteyi etkileyen faktörler
10Ürünlerin boyutsal özelliklerine göre sınıflandırılması
11Kalite ve standardizasyon hususunda son gelişmeler
12Kalite sistemlerinin değerlendirilmesi
13Bahçe ürünlerinde pazarlama standartları
14İyi tarım uygulamaları
15Kalite politikaları ve ilgili kurumlar
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables : Harvesting, handling, and storage. Blackwell Publishing Company, USA. Bennet, G.S., 2009. Food identity preservation and traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 686 p. Marsden, T., Smith, E., 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding. 440-445 pp.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Laboratuvar133
Bireysel Çalışma14570
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7428
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14456
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)203
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ13234 4
ÖÇ24433 4
ÖÇ34 4  4
ÖÇ4      
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00