Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAH615-13 | BAHÇE ÜRÜNLERİNDE KALİTE VE STANDARDİZASYON | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
• Kalite kavramı, kalite kriterleri ve kaliteyi etkileyen faktörler
• Bahçe ürünlerinde standartlar ile ilgili sembolleri öğretmek
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç Dr. Burhan ÖZTÜRK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılabilmesi | 2 | Bahçe ürünlerinin kalite parametrelerinin belirlenmesi, analiz ve değerlendirilmesi | 3 | Kalite sistemlerinin üretimde kullanılabilmesi | 4 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Bahçe ürünlerinde kalite ve standardizasyon kavramlarının tanımı
• Ürünlerin kalite olarak sınıflandırılması
• Kalite kriterleri
• Kalite sınırlarının belirlenmesi
• Kalite ve boy toleransları
• Ulusal ve uluslararası sembollerin tanımı |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kalite ve standardizasyonun tanımı ve önemi
| | | 2 | Standardizasyonun aşamaları | | | 3 | Bahçe ürünlerinin kalite olarak sınıflandırılması | | | 4 | Bahçe ürünlerinde boy ve kalite toleransları | | | 5 | Bahçe ürünlerinde kalite kriterleri | | | 6 | Kalite kriterlerinde ölçüm yöntemleri | | | 7 | Kalite kriterlerinin tespit edilmesi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Hasat öncesi ve sonrası kaliteyi etkileyen faktörler | | | 10 | Ürünlerin boyutsal özelliklerine göre sınıflandırılması | | | 11 | Kalite ve standardizasyon hususunda son gelişmeler | | | 12 | Kalite sistemlerinin değerlendirilmesi | | | 13 | Bahçe ürünlerinde pazarlama standartları | | | 14 | İyi tarım uygulamaları | | | 15 | Kalite politikaları ve ilgili kurumlar | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 494, Bornova-İzmir
Thompson, A.K., 2003. Fruit and vegetables : Harvesting, handling, and storage. Blackwell Publishing Company, USA.
Bennet, G.S., 2009. Food identity preservation and traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 686 p.
Marsden, T., Smith, E., 2005. Ecological entrepreneurship: Sustainable development in local communities through quality food production and local branding. 440-445 pp.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 1 | 3 | 3 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 4 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 4 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 2 | 3 | 4 | | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 3 | 3 | | 4 | ÖÇ3 | 4 | | 4 | | | 4 | ÖÇ4 | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|