Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAH633 | İLERİ FİDANCILIK TEKNİĞİ | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Yüksek Lisans |
Dersin Amacı |
Bahçe bitkilerinde fidancılığın önemi, fidan üretim tekniklerinin detaylandırılması.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Turan KARADENİZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Eşeysiz çoğaltma yöntemlerini bilir. | 2 | Fidan üretiminin ilk aşamasından satışa kadar olan süreçte kullanılan teknikleri bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Eşeysiz çoğaltmanın özellikleri ve fidancılıkta kullanılma durumu; fidan üretiminde klonun önemi ve eşeysiz olarak çoğaltılan bahçe bitkilerinde genetik değişiklikler; fidan üretiminde aşı uyuşmazlığının önemi ve aşının başarı sınırları; anaç-kalem ilişkileri ve fidancılıkta büyüme güçleri; fidan üretiminde kullanılan yapılar, ortamlar ve kaplar; bodur ve yarı bodur çeşit/anaç kombinasyonları kullanılarak meyve fidanı üretim tekniği; tüplü asma fidanı üretim tekniği; virüsten ari fidan üretimi; fidanların aşı parsellerine aktarılması ve dış şartlara alıştırılması; fidan üretiminde bakım, söküm, muhafaza, ambalajlama ve dağıtım sistemleri; fidancılıkta standardizasyon, sertifikasyon ve patent işlemleri; asma ve meyve fidanı işletmelerinin projelendirilmesi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Eşeysiz çoğaltma | | | 2 | Fidan üretiminde klonun önemi | | | 3 | Eşeysiz çoğaltılan bahçe bitkilerinde genetik değişiklikler | | | 4 | Aşı ile üretim | | | 5 | Fidan üretiminde kullanılan yapılar, ortamlar ve kaplar | | | 6 | Bodur ve yarı bodur çeşit/anaç kullanılarak meyve fidanı üretimi | | | 7 | Bodur ve yarı bodur çeşit/anaç kullanılarak meyve fidanı üretimi
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Tüplü asma fidan üretimi | | | 10 | Virüsten ari fidan üretimi; fidanların aşı parsellerine aktarılması ve dış şartlara alıştırılması | | | 11 | Virüsten ari fidan üretimi; fidanların aşı parsellerine aktarılması ve dış şartlara alıştırılması
| | | 12 | Fidan üretiminde bakım, söküm | | | 13 | Fidan üretiminde muhafaza, ambalajlama ve dağıtım | | | 14 | Fidancılıkta standardizasyon, sertifikasyon ve patent işlemleri | | | 15 | Asma ve meyve fidanı işletmelerinin projelendirilmesi | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Alan Çalışması | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 5 | 35 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 7 | 105 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|