Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
MBG2572018139MİKROBİYOLOJİ-I LAB.Zorunlu232
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Mikrobiyoloji laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Beyhan TAŞ, Prof. Dr. Zeynep KOLÖREN, Doç. Dr. Ömer ERTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Prokaryotik hücreler ve virüslerin çeşitli özellikleri konularında detaylı bilgi sahibi olacaklar.
2Mikrobiyolojideki laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olacaklar.
3Mikrobiyoloji laboratuarı deneyimleri konularında arkadaşları ile birlikte tartışmalara katılacaklar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması, bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri, mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi, çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri, seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri, bakteriyel tür tayini, bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi, çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri, mikrop-konak ilişkileri, bakteryofajların büyütülmesi ve izolasyonları, mikroorganizmaların genetik özelliklerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların tanınmasında kullanılan serolojik yöntemler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması
2Mikrobiyolojide kullanılan çeşitli mikroskopların kullanılması
3Mikrobiyolojide kullanılan katı ve sıvı besiyerlerinin hazırlanışı ve sterilizasyon teknikleri
4Mikroorganizmaların aseptik transferleri yöntemleri
5Çeşitli ortamlardan bakteri izolasyonu
6Mikroorganizmaların yaygınlığı
7Seçici ve ayırt edici besiyerler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri
8Arasınav
9Çeşitli kimyasal ve fiziksel şartların bakteriyel büyüme üzerine etkileri
10Günlük hayat kullandığımız bazı kimyasal ürünlerin bakteriler üzerine etkileri
11Steril tekniklerin uygulanmasının önemi
12Faydalı bakterilerin sanayide kullanılması
13Bakteri büyüme popülasyonuna etkili olan bazı çevresel şartlar
14Dönem sonunda öğrendiklerimizin değerlendirmesi
15Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ertürk, Ö., Başkan, C., Karaman, Ü., Kolören, Z. 2019. Genel Mikrobiyoloji Klavuzu, Nobel yayınevi, Ankara. Demirbağ, Z. ve Demir, İ. 2007. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Esen Ofset Matbaacılık. Trabzon. Çotuk, A. 2003. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım12828
Laboratuvar11414
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)60
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21
ÖÇ1   5  5    5 55 5 5 5
ÖÇ2   5  5    5 55 5 5 5
ÖÇ3   5  5    5 55 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00