Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | MBG2572018139 | MİKROBİYOLOJİ-I LAB. | Zorunlu | 2 | 3 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Mikrobiyoloji laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Prof. Dr. Beyhan TAŞ, Prof. Dr. Zeynep KOLÖREN, Doç. Dr. Ömer ERTÜRK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Prokaryotik hücreler ve virüslerin çeşitli özellikleri konularında detaylı bilgi sahibi olacaklar. | 2 | Mikrobiyolojideki laboratuar teknikleri konularında deneyim sahibi olacaklar. | 3 | Mikrobiyoloji laboratuarı deneyimleri konularında arkadaşları ile birlikte tartışmalara katılacaklar. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması, bakteriyel besin ortamlarının hazırlanması ve sterilizasyon teknikleri, mikroorganizmaların aseptik transferleri ve kültür oluşturma yöntemleri, mikroorganizmaların yaygınlığının gösterilmesi, çeşitli fiziksel ve kimyasal faktörlerin antimikrobiyal etkilerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların ve alt yapılarının mikroskopta incelenmeleri, seçici ve ayırt edici besiyeriler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri, bakteriyel tür tayini, bakteriyel büyüme eğrisinin belirlenmesi, çeşitli besin, su ve toprak örneklerinin mikrobiyal analizleri, mikrop-konak ilişkileri, bakteryofajların büyütülmesi ve izolasyonları, mikroorganizmaların genetik özelliklerinin belirlenmesi, mikroorganizmaların tanınmasında kullanılan serolojik yöntemler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması | Mikrobiyoloji laboratuar ortamlarının ve kurallarının tanıtılması | | 2 | | Mikrobiyolojide kullanılan çeşitli mikroskopların kullanılması | | 3 | | Mikrobiyolojide kullanılan katı ve sıvı besiyerlerinin hazırlanışı ve sterilizasyon teknikleri | | 4 | | Mikroorganizmaların aseptik transferleri yöntemleri | | 5 | | Çeşitli ortamlardan bakteri izolasyonu | | 6 | | Mikroorganizmaların yaygınlığı | | 7 | | Seçici ve ayırt edici besiyerler ve mikroorganizmaların çeşitli biyokimyasal enzim aktiviteleri | | 8 | | Arasınav | | 9 | | Çeşitli kimyasal ve fiziksel şartların bakteriyel büyüme üzerine etkileri | | 10 | | Günlük hayat kullandığımız bazı kimyasal ürünlerin bakteriler üzerine etkileri | | 11 | | Steril tekniklerin uygulanmasının önemi | | 12 | | Faydalı bakterilerin sanayide kullanılması | | 13 | | Bakteri büyüme popülasyonuna etkili olan bazı çevresel şartlar | | 14 | | Dönem sonunda öğrendiklerimizin değerlendirmesi | | 15 | | Dönem sonu sınavı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Ertürk, Ö., Başkan, C., Karaman, Ü., Kolören, Z. 2019. Genel Mikrobiyoloji Klavuzu, Nobel yayınevi, Ankara.
Demirbağ, Z. ve Demir, İ. 2007. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Esen Ofset Matbaacılık. Trabzon.
Çotuk, A. 2003. Genel Mikrobiyoloji Laboratuarı. Nobel Tıp Kitabevi. İstanbul. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 28 | 28 |
Laboratuvar | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | 5 | | | 5 | | | | | 5 | | 5 | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | ÖÇ2 | | | | 5 | | | 5 | | | | | 5 | | 5 | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | ÖÇ3 | | | | 5 | | | 5 | | | | | 5 | | 5 | 5 | | 5 | | 5 | | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|