Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BTB4222017251BALIK BESLEME VE YEM TEKNOLOJİSİZorunlu483
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı balıkların beslenme alışkanlıkları, sindirim sistemi ve fizyolojisi, büyüme, yem ham maddeleri ve özellikleri, balık yemleme, yemlerin depolanması ve yem yapım teknikleri hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ebru YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1Balıklarda beslenme, sindirim ve büyüme hakkında yeterli bilgiye sahiptir.
2Balıkların nasıl yemleneceğini ve temel yem besin maddelerini bilir.
3Yem yapım teknolojisi hakkında bilgi sahibidir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
Balık beslemeye giriş, balık beslemenin genel özellikleri, balıklarda sindirim sistemi anatomisi ve sindirim organları, balıklarda beslenme fizyolojisi, metabolizma ve büyüme, balıklarda enerji metabolizması ve enerji ihtiyacı, besin maddeleri (proteinler ve amino asitler, yağlar ve yağ asitleri, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller), balıkların yemlenmesi, yem ham maddeleri ve diğer bileşenleri, balık yemleri, balık yemi teknolojisi, balık yemlerinin depolanması ve beslenmeye bağlı hastalıklar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Balıkların beslenme alışkanlıkları
2Balıklarda sindirim fizyolojisi ve anatomisi
3Beslenme metabolizması ve enerji ihtiyacı
4Büyüme ve büyümeyi etkileyen faktörler Beslenme ile büyümenin ilişkisi
5Beslenmeye çevresel faktörlerin etkisi Balıkların beslenmesinde dikkat edilecek hususlar
6Proteinler ve sınıflandırılması Yemlerdeki protein kaynakları
7Lipidler ve sınıflandırılması Lipid kaynakları
8Arasınav
9Karbonhidratlar ve sınıflandırılması
10Vitaminler ve sınıflandırılması
11Mineraller ve sınıflandırılması
12Bitkisel Yem hammaddeleri
13Yem yapım teknolojisi
14Yem yapım teknolojisi
15Yemlerin kullanımı sırasında karşılaşılan problemler
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders Kitabı Hoşsu, B., Korkut, A. Y. ve Fırat, A., 2005. Balık Besleme ve Yem Teknolojisi I (Balık Besleme Fizyolojisi ve Biyokimyası) IV.Baskı. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:50, Ders Kitabı No: 19. İzmir, 276 s. İlave Kaynak 1- Korkut, A. Y., Hoşsu, B. ve Fırat, A., 2004. Balık Besleme ve Yem Teknolojisi II (Laboratuvar Uygulamaları ve Yem Yapım Teknolojisi) II.Baskı. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayın No: 54, Ders Kitabı No: 23. İzmir, 320 s. 2-Şener, E., 2001. Balık Besleme- Besin Maddeleri ve Temel Beslenme Kuralları. İ.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, Yayın No: 4290, İstanbul, 93 s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım51470
Bireysel Çalışma199
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma414
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma616
212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)93
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17
ÖÇ143444343435443443
ÖÇ244343334343445343
ÖÇ343455433434453434
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00