Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM4062016959BİTKİSEL YAĞ İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu derste öğrencilere yağ hammaddeleri, yemeklik bitkisel yağların elde edilmesi ve yağlarda oluşan bozulmalarla ilgili bilgi vermeyi amaçlamaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Yemeklik yağ hammadde ve bileşim ve diğer özelliklerini tanıyabileceklerdir.
2Ham ve rafine yağ elde etme aşamaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
3Yemeklik yağların muhafaza şartları ile yağlarda oluşan bozulmalar ve tohumlar, mamul madde de yapılan analizlerle hakkında bilgileneceklerdir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Gıda Kimyası
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Ticari öneme sahip yağlı tohumlar ve bileşimleri, ham ve rafine yağ üretim prosesleri, zeytinyağı üretimi, yağın hidrojenasyonu, yağlarda oksidasyon ile yağ ve yağ hammaddelerinde yapılan analizler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağın tanımı ve kimyasal bileşimi
2Katı ve sıvı yağ kaynakları, sınıflandırılması ve kullanımı
3Ticari öneme sahip bitkisel yağlar
4Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma, değerlendirme ve depolama
5Yağ ekstraksiyonu
6Yağ rafinasyon aşamaları
7Yağ rafinasyon aşamaları
8Ara sınav
9Zeytinyağı üretim teknolojisi
10Yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi
11Katı ve sıvı yağların fiziksel özelliklerini etkileyen faktörler
12Hidroliz, esterifikasyon ve interesterifikasyon
13Yağ teknolojisinde mono ve digliserit üretimi
14Yemeklik yağlarda oksidasyon; önemi ve kimyasal mekanizması
15Yağlı tohumlar, yağ üretim aşamaları ve mamul yağda kalite kontrol ve analizleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Başoğlu, F. Yemeklik Yağ Teknolojisi, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, No:91, Bursa, 2002. Nas, S, Gökalp Y.H, Ünsal, M. 1992. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Denizli.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım7214
Uygulama/Pratik7214
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1     323       
ÖÇ2     234       
ÖÇ3     445       
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00