Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM4062016959 | BİTKİSEL YAĞ İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste öğrencilere yağ hammaddeleri, yemeklik bitkisel yağların elde edilmesi ve yağlarda oluşan bozulmalarla ilgili bilgi vermeyi amaçlamaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yemeklik yağ hammadde ve bileşim ve diğer özelliklerini tanıyabileceklerdir. | 2 | Ham ve rafine yağ elde etme aşamaları hakkında bilgi sahibi olacaklardır. | 3 | Yemeklik yağların muhafaza şartları ile yağlarda oluşan bozulmalar ve tohumlar, mamul madde de yapılan analizlerle hakkında bilgileneceklerdir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Gıda Kimyası |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ticari öneme sahip yağlı tohumlar ve bileşimleri, ham ve rafine yağ üretim prosesleri, zeytinyağı üretimi, yağın hidrojenasyonu, yağlarda oksidasyon ile yağ ve yağ hammaddelerinde yapılan analizler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yağın tanımı ve kimyasal bileşimi | | | 2 | Katı ve sıvı yağ kaynakları, sınıflandırılması ve kullanımı | | | 3 | Ticari öneme sahip bitkisel yağlar | | | 4 | Yağlar ve yağlı hammaddelerde bozulma, değerlendirme ve depolama | | | 5 | Yağ ekstraksiyonu | | | 6 | Yağ rafinasyon aşamaları | | | 7 | Yağ rafinasyon aşamaları | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Zeytinyağı üretim teknolojisi | | | 10 | Yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi | | | 11 | Katı ve sıvı yağların fiziksel özelliklerini etkileyen faktörler | | | 12 | Hidroliz, esterifikasyon ve interesterifikasyon | | | 13 | Yağ teknolojisinde mono ve digliserit üretimi | | | 14 | Yemeklik yağlarda oksidasyon; önemi ve kimyasal mekanizması | | | 15 | Yağlı tohumlar, yağ üretim aşamaları ve mamul yağda kalite kontrol ve analizleri | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Başoğlu, F. Yemeklik Yağ Teknolojisi, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, No:91, Bursa, 2002.
Nas, S, Gökalp Y.H, Ünsal, M. 1992. Bitkisel Yağ Teknolojisi. Denizli. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 7 | 2 | 14 |
Uygulama/Pratik | 7 | 2 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 17 | 17 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|