Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM4042016959 | TAHIL İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; tahıl işleme teknolojisi kapsamında ürünlerin işlenmesi, muhafaza ve değerlendirilmesine yönelik mezunların sanayide çalışırken yararlanabileceği teorik ve uygulamalı bilgiler vermek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tahılların beslenme açısından önemi, kimyasal bileşenleri ve önemli özellikleri hakkında bilgi sahibi olur. | 2 | Tahılların depolanması, öğütülmesi hakkında bilgi sahibi olur. | 3 | Un, ekmek, makarna, bulgur, bisküvi ve kahvaltılık tahıl ürünleri üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. | 4 | | 5 | | 6 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Gıda Kimyası |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tahılların yapısı ve kimyasal bileşenleri, tahılların depolanması ve muhafazasına yönelik temel ilkeler, öğütme teknolojisi, başlıca tahıl ürünlerinin üretim teknolojileri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tahılların beslenme açısından önemi, tahıl ürünlerine genel bakış | | | 2 | Tahılların dane yapısı ve kimyasal bileşenleri | | | 3 | Tahıllarda bulunan karbonhidratlar ve lipidler | | | 4 | Tahıllarda bulunan proteinler, enzimler, vitaminler ve mineral maddeler | | | 5 | Hububat depolanması | | | 6 | Buğdayda öğütmeye hazırlık işlemleri | | | 7 | Buğdayda öğütme işlemi-un üretimi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Ekmek yapımında kullanılan temel ve minör ingredientler. | | | 10 | Ekmek yapım teknolojisi | | | 11 | Makarna yapım teknolojisi | | | 12 | Bisküvi yapım teknolojisi | | | 13 | Bulgur ve tarhana yapım teknolojisi | | | 14 | Kahvaltılık tahıl üretim teknolojisi | | | 15 | Tahıl ürünlerinde yapılan analizler | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
ELGÜN, A., ERTUGAY, Z., 1992. Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üni. Yay. No: 718, Erzurum.
TÜRKER S., ELGÜN, A.,2006, Tahıl İşleme Teknolojisi, Yayımlanmamış Ders Notları, Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
TÜRKER S., ELGÜN, A.,2005, Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Yayımlanmamış Ders Notları, Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Quiz | 3 | 1 | 3 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Tartışma | 10 | 2 | 20 |
Soru-Yanıt | 5 | 2 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 1 | 7 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | 4 | | | | | | | | | | ÖÇ3 | 4 | | | | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|