Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM4042016959TAHIL İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; tahıl işleme teknolojisi kapsamında ürünlerin işlenmesi, muhafaza ve değerlendirilmesine yönelik mezunların sanayide çalışırken yararlanabileceği teorik ve uygulamalı bilgiler vermek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Tahılların beslenme açısından önemi, kimyasal bileşenleri ve önemli özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
2Tahılların depolanması, öğütülmesi hakkında bilgi sahibi olur.
3Un, ekmek, makarna, bulgur, bisküvi ve kahvaltılık tahıl ürünleri üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
4
5
6
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Gıda Kimyası
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Tahılların yapısı ve kimyasal bileşenleri, tahılların depolanması ve muhafazasına yönelik temel ilkeler, öğütme teknolojisi, başlıca tahıl ürünlerinin üretim teknolojileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tahılların beslenme açısından önemi, tahıl ürünlerine genel bakış
2Tahılların dane yapısı ve kimyasal bileşenleri
3Tahıllarda bulunan karbonhidratlar ve lipidler
4Tahıllarda bulunan proteinler, enzimler, vitaminler ve mineral maddeler
5Hububat depolanması
6Buğdayda öğütmeye hazırlık işlemleri
7Buğdayda öğütme işlemi-un üretimi
8Arasınav
9Ekmek yapımında kullanılan temel ve minör ingredientler.
10Ekmek yapım teknolojisi
11Makarna yapım teknolojisi
12Bisküvi yapım teknolojisi
13Bulgur ve tarhana yapım teknolojisi
14Kahvaltılık tahıl üretim teknolojisi
15Tahıl ürünlerinde yapılan analizler
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
ELGÜN, A., ERTUGAY, Z., 1992. Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üni. Yay. No: 718, Erzurum. TÜRKER S., ELGÜN, A.,2006, Tahıl İşleme Teknolojisi, Yayımlanmamış Ders Notları, Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü TÜRKER S., ELGÜN, A.,2005, Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Yayımlanmamış Ders Notları, Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Quiz313
Derse Katılım14456
Tartışma10220
Soru-Yanıt5210
Bireysel Çalışma14114
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma122
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma8216
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)132
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1   4           
ÖÇ2     4         
ÖÇ34    5         
ÖÇ4               
ÖÇ5               
ÖÇ6               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00