Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3102016959GIDA BİYOTEKNOLOJİSİZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencinin gıda biyoteknolojinin temeli, bu konudaki yeni gelişmeler ve gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda biyoteknolojisi ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
2Gıda biyoteknolojisinin gıda sektörü için avantajlarını ve dezavantajlarını kavrar
3Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanabilirliğini kavrar
4Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda biyoteknolojisine giriş; Nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezleri; polimeraz zincir reaksiyonu; Genler ve fonksiyonları, Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler, Genetiği değiştirilmiş organizmalar; Biyogüvenlik kanunu; Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri, Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma, Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları, Enzimlerin biyoteknolojide kullanılmaları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Biyoteknolojiye giriş, klasik ve modern biyoteknoloji
2Nükleik asitler, kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezleri
3DNA replikasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu
4Genler ve fonksiyonları, protein sentezi
5Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler Rekombinat DNA teknolojisi
6Rekombinat DNA teknolojisi
7Genetiği değiştirilmiş organizmalar
8Ara sınav
9Biyogüvenlik kanunu
10Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri
11Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma
12İmmobilizasyon teknikleri ve biyokatalistler
13Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları
14Mayaların biyoteknolojide kullanılmaları
15Enzimlerin biyoteknolojide kullanılmaları
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Gıda biyoteknolojisi. ARAN N. 2010. Nobel Yayın Dağıtım 2. Biyoteknoloji. TELEFONCU. A.1995. E.Ü. Fen. Fak. Yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Soru-Yanıt717
Takım/Grup Çalışması717
Rapor Hazırlama2612
Rapor Sunma212
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma248
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ122321333 323332
ÖÇ22343 333 322332
ÖÇ32233 324 322322
ÖÇ4    22  3535552
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00