Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3102016959 | GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencinin gıda biyoteknolojinin temeli, bu konudaki yeni gelişmeler ve gıda teknolojisinde kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda biyoteknolojisi ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur | 2 | Gıda biyoteknolojisinin gıda sektörü için avantajlarını ve dezavantajlarını kavrar | 3 | Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanabilirliğini kavrar | 4 | Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda biyoteknolojisine giriş; Nükleik asitlerin kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezleri; polimeraz zincir reaksiyonu; Genler ve fonksiyonları, Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler, Genetiği değiştirilmiş organizmalar; Biyogüvenlik kanunu; Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri, Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma, Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları, Enzimlerin biyoteknolojide kullanılmaları. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Biyoteknolojiye giriş, klasik ve modern biyoteknoloji | | | 2 | Nükleik asitler, kimyasal yapıları, fonksiyonları ve biyosentezleri | | | 3 | DNA replikasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu
| | | 4 | Genler ve fonksiyonları, protein sentezi
| | | 5 | Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler
Rekombinat DNA teknolojisi | | | 6 | Rekombinat DNA teknolojisi | | | 7 | Genetiği değiştirilmiş organizmalar | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Biyogüvenlik kanunu
| | | 10 | Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri
| | | 11 | Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma | | | 12 | İmmobilizasyon teknikleri ve biyokatalistler
| | | 13 | Gıda endüstrisinde fermentasyon uygulamaları | | | 14 | Mayaların biyoteknolojide kullanılmaları
| | | 15 | Enzimlerin biyoteknolojide kullanılmaları | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Gıda biyoteknolojisi. ARAN N. 2010. Nobel Yayın Dağıtım
2. Biyoteknoloji. TELEFONCU. A.1995. E.Ü. Fen. Fak. Yayınları.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Soru-Yanıt | 7 | 1 | 7 |
Takım/Grup Çalışması | 7 | 1 | 7 |
Rapor Hazırlama | 2 | 6 | 12 |
Rapor Sunma | 2 | 1 | 2 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 7 | 1 | 7 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 3 | | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 4 | 3 | | 3 | 3 | 3 | | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ3 | 2 | 2 | 3 | 3 | | 3 | 2 | 4 | | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ4 | | | | | 2 | 2 | | | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|