Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3062016959 | GIDA İŞLETME SANİTASYONU | Zorunlu | 3 | 6 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda endüstrisinde gıda isletme hijyeninin temel prensiplerini değerlendirmek. Gıda isleme tesislerinde gıda güvenliğini sağlamak. Hijyenik pratikler, HACCP ve ISO 22000 üzerinde bilgi vermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda hijyeni ve patojenlerin ilişkilerini öğrenme | 2 | Gıda üretiminde hijyen sağlama prensiplerinin kavranması | 3 | GMP ve HACCP sistemlerinin kavranması |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda sanayinde sanitasyonun önemini ve sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi belirtmek. HACCP’e (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi) giriş yapmak. Çeşitli gıda isleme alanlarında sanitasyon uygulamaları, temizleme bileşikleri, sanitizier ve atik yönetilmesi hakkında bilgi vermek. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hijyen ve sanitasyonun önemi, tanımı, mikroorganizmalarla ilişkileri
| | | 2 | Gıda kontaminasyon kaynakları ve personel hijyeni
| | | 3 | Gıda isletmelerinde kir veya kalıntıların karakteristikleri, yüzey aktif mekanizma
| | | 4 | Temizleme ajanları
| | | 5 | Temizlik yöntemleri
| | | 6 | Biyofilmler
| | | 7 | Dezenfektan maddeler
| | | 8 | Arasınav
| | | 9 | Sterilizasyon yöntemleri | | | 10 | Zararlı böcek ve hayvanların kontrolü
| | | 11 | Etkili bir sanitasyon için alet ve ekipmanların dizaynı | | | 12 | Etkili bir sanitasyon için alet ve ekipmanların dizaynı ve seçimi | | | 13 | Su ve hava sanitasyonu | | | 14 | Atıklar ve arıtma yöntemleri | | | 15 | GMP ve HACCP kriterleri | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Norman G. Marriott, 1999. Principles of Food Sanitation, 4th ed., Academic Press,
2. John A. Troller, 1993. Sanitation in Food Processing, Academic Press |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 4 | 2 | 8 |
Tartışma | 4 | 5 | 20 |
Soru-Yanıt | 4 | 4 | 16 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|