Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3062016959GIDA İŞLETME SANİTASYONUZorunlu362
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde gıda isletme hijyeninin temel prensiplerini değerlendirmek. Gıda isleme tesislerinde gıda güvenliğini sağlamak. Hijyenik pratikler, HACCP ve ISO 22000 üzerinde bilgi vermek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Gıda hijyeni ve patojenlerin ilişkilerini öğrenme
2Gıda üretiminde hijyen sağlama prensiplerinin kavranması
3GMP ve HACCP sistemlerinin kavranması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda sanayinde sanitasyonun önemini ve sanitasyonla mikroorganizmalar arasındaki ilişkiyi belirtmek. HACCP’e (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol noktaları sistemi) giriş yapmak. Çeşitli gıda isleme alanlarında sanitasyon uygulamaları, temizleme bileşikleri, sanitizier ve atik yönetilmesi hakkında bilgi vermek.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hijyen ve sanitasyonun önemi, tanımı, mikroorganizmalarla ilişkileri
2Gıda kontaminasyon kaynakları ve personel hijyeni
3Gıda isletmelerinde kir veya kalıntıların karakteristikleri, yüzey aktif mekanizma
4Temizleme ajanları
5Temizlik yöntemleri
6Biyofilmler
7Dezenfektan maddeler
8Arasınav
9Sterilizasyon yöntemleri
10Zararlı böcek ve hayvanların kontrolü
11Etkili bir sanitasyon için alet ve ekipmanların dizaynı
12Etkili bir sanitasyon için alet ve ekipmanların dizaynı ve seçimi
13Su ve hava sanitasyonu
14Atıklar ve arıtma yöntemleri
15GMP ve HACCP kriterleri
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Norman G. Marriott, 1999. Principles of Food Sanitation, 4th ed., Academic Press, 2. John A. Troller, 1993. Sanitation in Food Processing, Academic Press
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım428
Tartışma4520
Soru-Yanıt4416
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)72
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1   44         3
ÖÇ2   34         4
ÖÇ3   54         4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00