Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3042016959 | TEMEL İŞLEMLER II | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere, gıda üretiminde uygulanan temel işlemler konusunda bilgileri vererek ileride bu konuda karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri için gerekli alt yapıyı oluşturmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda işleme endüstrisinde gerekli olan ve uygulanan temel işlemler ve ekipmanlar konusunda bilgi edinir | 2 | Üretim sırasında karşılaşılabilecek sorunları anlar ve çözüm üretir | 3 | Sektörde üretim ve laboratuar uygulamaları konusunda bilgi sahibi olur ve kalite değerlendirmesinde deneyim kazanır |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda işlemede uygulanan temel işlemler ve bunların kalite üzerine etkileri, Gıda maddelerine uygulanan işlemler ve üretilen mamullerin dayanıklı hale getirilmeleri, yeni ürünlerin eldesi ve muhafaza edilmeleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Isıl işlem uygulamaları | | | 2 | Haşlama | | | 3 | Pastörizasyon | | | 4 | Sterilizasyon | | | 5 | Evaporasyon | | | 6 | Evaporasyon | | | 7 | Dehidrasyon (Kurutma) | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Dehidrasyon (Kurutma) | | | 10 | Dehidrasyon (Kurutma) | | | 11 | Işınlama (Radyasyon) | | | 12 | Mikrodalga kullanımı | | | 13 | Soğutma, dondurma | | | 14 | Depolama | | | 15 | Farklı tekniklerin irdelenmesi | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
BRENNAN, J.G., BUTTERS, J.R., COWELL, N.D., LİLLEY, A.E.V., 1990. Food Engineering Operations. (third edition). Elsevier applied sci. LONDON and NEW YORK
FELLOWS, P.J., 1992. Food Processing Technology: principles and practice. Ellis Horwood, NEW YORK, LONDON. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 5 | 4 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 3 | 5 | 5 | 2 | 3 | 5 | 5 | 5 | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 5 | | | 5 | | 3 | | 5 | | | | | ÖÇ3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | | 5 | | | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|