Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3042016959TEMEL İŞLEMLER IIZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere, gıda üretiminde uygulanan temel işlemler konusunda bilgileri vererek ileride bu konuda karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Gıda işleme endüstrisinde gerekli olan ve uygulanan temel işlemler ve ekipmanlar konusunda bilgi edinir
2Üretim sırasında karşılaşılabilecek sorunları anlar ve çözüm üretir
3Sektörde üretim ve laboratuar uygulamaları konusunda bilgi sahibi olur ve kalite değerlendirmesinde deneyim kazanır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda işlemede uygulanan temel işlemler ve bunların kalite üzerine etkileri, Gıda maddelerine uygulanan işlemler ve üretilen mamullerin dayanıklı hale getirilmeleri, yeni ürünlerin eldesi ve muhafaza edilmeleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Isıl işlem uygulamaları
2Haşlama
3Pastörizasyon
4Sterilizasyon
5Evaporasyon
6Evaporasyon
7Dehidrasyon (Kurutma)
8Arasınav
9Dehidrasyon (Kurutma)
10Dehidrasyon (Kurutma)
11Işınlama (Radyasyon)
12Mikrodalga kullanımı
13Soğutma, dondurma
14Depolama
15Farklı tekniklerin irdelenmesi
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
BRENNAN, J.G., BUTTERS, J.R., COWELL, N.D., LİLLEY, A.E.V., 1990. Food Engineering Operations. (third edition). Elsevier applied sci. LONDON and NEW YORK FELLOWS, P.J., 1992. Food Processing Technology: principles and practice. Ellis Horwood, NEW YORK, LONDON.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma5420
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)95
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1535523555      
ÖÇ25455  5 3 5    
ÖÇ3545554435 5  45
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00