Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3022016959GIDA MİKROBİYOLOJİSİ IIZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı gıdalarındaki mikrobiyal bozulmalar, gıda kaynaklı patojenler ve gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların mikrobiyal bozulmasını etkileyen faktörleri anlar
2Gıda kaynaklı patojenlerin tanımlanması, olası etkileri ve kontrolü
3Geleneksel ve yeni gıda muhafaza yöntemlerini öğrenin
4Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler
5Laboratuvar deneylerinin yürütülmesi, analiz ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenme konusunda pratik kazanırlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar. Gıda kaynaklı patojenler, Gram (+) ve Gram (-) bakteriler, küfler ve mikotoksinler. Gıda muhafaza yöntemleri kurutma ve ısıtma, soğutma ve dondurma, kimyasal koruyucular, diğer yöntemler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütte ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
2Et ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
3Meyve, sebze ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
4Gıda kaynaklı patojenler- Gram (+) bakteriler
5Gıda kaynaklı patojenler- Gram (+) bakteriler
6Gıda kaynaklı patojenler- Gram (-) bakteriler
7Gıda kaynaklı patojenler- Gram (-) bakteriler
8Ara Sınav
9Gıda Kaynaklı patojenler- Küfler -mikotoxinler
10Gıda Kaynaklı patojenler- Küfler -mikotoxinler
11Gıda Muhafaza Yöntemleri- Kurutarak ve Isıtarak
12Gıda Muhafaza yöntemleri- Soğutarak ve Dondurarak
13Gıda Muhafaza Yöntemleri- Kimyasal koruyucular
14Gıda Muhafaza Yöntemleri- Diğer yöntemleri
15Gıda Muhafaza Yöntemleri- Diğer yöntemleri
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Ünlütürk, A., Turantas,F. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir, 1999. 2. ÖZDEMIR, S., SERT, S. Gıda Mikrobiyolojisi Tatbikat Notları, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum, 1994. 3. Osman Erkmen, T. F. Bozoğlu, Food Microbiology 1-2-3-4,İlke Yayınevi, 2008. 4. Halkman A. Kadir, Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2008.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar818
Tartışma616
Soru-Yanıt616
Takım/Grup Çalışması616
Deney818
Rapor Hazırlama616
Rapor Sunma616
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)104
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1           3  2
ÖÇ2        3      
ÖÇ3   4           
ÖÇ4     5         
ÖÇ5            5  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00