Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3022016959 | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı gıdalarındaki mikrobiyal bozulmalar, gıda kaynaklı patojenler ve gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdaların mikrobiyal bozulmasını etkileyen faktörleri anlar | 2 | Gıda kaynaklı patojenlerin tanımlanması, olası etkileri ve kontrolü | 3 | Geleneksel ve yeni gıda muhafaza yöntemlerini öğrenin | 4 | Takım çalışmalarında iş paylaşımı ve zaman yönetimini öğrenirler | 5 | Laboratuvar deneylerinin yürütülmesi, analiz ve ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenme konusunda pratik kazanırlar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar. Gıda kaynaklı patojenler, Gram (+) ve Gram (-) bakteriler, küfler ve mikotoksinler. Gıda muhafaza yöntemleri kurutma ve ısıtma, soğutma ve dondurma, kimyasal koruyucular, diğer yöntemler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütte ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
| | | 2 | Et ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar
| | | 3 | Meyve, sebze ve ürünlerinde görülen mikrobiyolojik bozulmalar | | | 4 | Gıda kaynaklı patojenler- Gram (+) bakteriler | | | 5 | Gıda kaynaklı patojenler- Gram (+) bakteriler | | | 6 | Gıda kaynaklı patojenler- Gram (-) bakteriler | | | 7 | Gıda kaynaklı patojenler- Gram (-) bakteriler | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Gıda Kaynaklı patojenler- Küfler -mikotoxinler
| | | 10 | Gıda Kaynaklı patojenler- Küfler -mikotoxinler | | | 11 | Gıda Muhafaza Yöntemleri- Kurutarak ve Isıtarak | | | 12 | Gıda Muhafaza yöntemleri- Soğutarak ve Dondurarak
| | | 13 | Gıda Muhafaza Yöntemleri- Kimyasal koruyucular | | | 14 | Gıda Muhafaza Yöntemleri- Diğer yöntemleri
| | | 15 | Gıda Muhafaza Yöntemleri- Diğer yöntemleri | | | 16 | Final Sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Ünlütürk, A., Turantas,F. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, İzmir, 1999.
2. ÖZDEMIR, S., SERT, S. Gıda Mikrobiyolojisi Tatbikat Notları, Atatürk Üni. Ziraat Fak. Yayınları, Erzurum, 1994.
3. Osman Erkmen, T. F. Bozoğlu, Food Microbiology 1-2-3-4,İlke Yayınevi, 2008.
4. Halkman A. Kadir, Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Ankara, 2008. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 8 | 1 | 8 |
Tartışma | 6 | 1 | 6 |
Soru-Yanıt | 6 | 1 | 6 |
Takım/Grup Çalışması | 6 | 1 | 6 |
Deney | 8 | 1 | 8 |
Rapor Hazırlama | 6 | 1 | 6 |
Rapor Sunma | 6 | 1 | 6 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | 3 | | | 2 | ÖÇ2 | | | | | | | | | 3 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | 5 | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|