Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM2122016959AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA TEKNİĞİZorunlu243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda Mühendisliği öğrencilerinin ambalaj tasarımı ve geliştirilmesi, Ambalaj piktogramlarının yorumlanması, Ambalajlamada son gelişmeler, Gıdalarda bozulma ve etmenleri; Gıda muhafazasında kullanılan ambalaj çeşitleri, Laminasyonları, kaplama yöntemleri, Gıda ambalajlama ve fonksiyonları; Depolama teknikleri, kontrolleri konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK
Öğrenme Çıktıları
1Ambalaj tasarımı ve geliştirmede göz önüne alınması gereken hususları öğrenir.
2Farklı ambalaj materyallerinin özelliklerini ve Ambalaj sanayindeki son gelişmeleri öğrenir.
3Gıdalardaki bozulma etmenleri ve ambalaj materyali arasındaki ilişkiyi yorumlayabilir.
4Depolama ilke ve tekniklerini, Depo kontrolleri, Stok takipleri ve kontrol kartların tutulması konularını öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda ambalaj malzemeleri, ambalaj gelen ambalaj ve beklentiler, ambalaj malzemeleri ve gıda bozulma korunması fonksiyonları arasında ilişkilerin tanımı. Gıda ambalaj malzemeleri (glasss, kağıt, karton, oluklu mukavva, ahşap, alüminyum, teneke, plastik esaslı ambalajlar, çok katmanlı kombinasyonları). Aseptik ambalaj. Modifiye Atmosfer Paketleme. Göç. Bar kodları. Akıllı ambalaj. Gıda ambalajları için öneriler. Ambalaj üzerindeki işaretlerin anlamları, Gıda Depolama sistemleri, Temel depolama ilkeleri, Besinlerin Depolanma Özellikleri, Depo çeşitleri, Değişik gıdaların depolama teknikleri, Depo kontrolleri, Stok takipleri ve kontrol kartların tutulması konularını içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Ambalajlamanın toplumsal faydaları ve beklenen yararlar, Ambalajlama ve Ambalaj materyalinin tarihçesi,Ambalaj tasarımı ve geliştirmede göz önüne alınması gereken hususlar
2Ürün ihtiyaçları, Dağıtım ihtiyaçları ve istekleri, Ambalaj malzemeleri, makineleşme ve üretim prosesleri,
3Tüketici ihtiyaçları ve istekleri, Piyasa ihtiyaçları ve istekleri, Çevreye etki, Ambalajlamada kullanılan materyalin seçimi
4Gıda Bozulma tipleri, Gıdaların bozulmasına neden olan etkenler, Ambalaj bozulma ilişkileri
5Gıda paketlemede kullanılan Cam ambalaj malzemeleri, özellikleri, avantaj dezavantajları, kullanım örnekleri
6Gıda paketlemede kullanılan plastik ambalaj malzemeleri, üretim metotları, gıdalarda kullanım tipleri, özellikleri, avantaj-dezavantajları,
7 MAP (Modifiye atmosfer koşullarında ambalajlama)
8Ara değerlendirme ve Arasınav
9Kağıt ve karton ambalaj materyalleri,avantaj dezavantajları, üretim teknikleri, özellikleri, değişik gıdalarda kullanım alanları
10Gıdalarda Kullanılan Metal Ambalajlar, avantaj dezavantajları, üretim teknikleri, özellikleri, değişik gıdalarda kullanım alanları
11Yenilebilir ambalaj malzemeleri
12Laminasyon ve kaplama teknikleri
13Bazı gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj materyalleri, Ambaj üzerindeki işaretlerin anlamı
14Gıda depolama sistemleri, Depo çeşitleri, Depolama koşulları, depo kontrol ilkeleri,
15Besinlerin Depolanma Özellikleri, Farklı gıdaların ve içeceklerin depolanması, Stok kontrol kavramı önemi
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Simsek, A. 2011. Ambalajlama ve Depolama Tekniği Ders Notları (Basılmamış) Coles, R. Mc Dowell, D., Kirwan, M.J. 2003. Food Packaging Technology. Edited by Coles et al., by Blackwell Publishing Ltd., 370p. UK.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz111
Derse Katılım14114
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Beyin Fırtınası14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)93
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1444545554445555
ÖÇ2345545544445555
ÖÇ3455545444445555
ÖÇ4545545554455545
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00