Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM2102016959 | GIDA BİYOKİMYASI | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, gıdada gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonları, gıdanın işlenmesi ve depolanması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri öğretmek ve gıda biyokimyası ile gıda sanayindeki uygulamalar arasında ilişki kurmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Yrd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Temel olarak gıda bileşenlerin yapısının anlaşılması ve değişen koşullar altında bu bileşenlerde oluşabilecek değişikliklerin öngörülmesi | 2 | Gıdaların işlenmesi sırasında oluşabilecek biyokimyasal reaksiyonların kavranması ve bu temelde gıda üretiminin tasarlanması | 3 | Gıda üretimi sırasında gerçekleşebilecek biyokimyasal reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların çözümünün öngörülmesi | 4 | Enzimatik reaksiyonlar ile enzim-gıda ilişkisi ve enzim-gıda kalitesi arasındaki ilişkisinin kavranması |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Canlı organizmanın temel yapısı; gıdanın temel bileşenleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar); gıda işleme sırasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar; gıda endüstrisinde kullanılan enzimler, fonksiyonel gıdaların biyokimyasal temeli (biyoaktif protein ve peptitler, biyoaktif moleküller vb). |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Biyokimyasına Giriş
| | | 2 | Canlı organizmanın temel yapısı, prokaryotik hücre, ökaryotik hücre, fotosentetik ökaryotik hücre.
| | | 3 | Karbonhidratlar (monosakkaritler, polisakkaritler, homopolimerler, heteropolimerler, sindirilemeyen oligosakkaritler)
| | | 4 | Proteinler
| | | 5 | Proteinler
| | | 6 | Lipitlerin sudaki davranışları, miseller. Gıda işleme sırasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları (karamelizasyon, askorbik asit oksidasyonu)
| | | 7 | Maillard reaksiyonu, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının inhibisyonu
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Fonksiyonel gıdaların biyokimyasal temeli: Biyoaktif protein ve peptitler: biyoaktif proteinlerin kaynakları | | | 10 | Probiyotikler, prebiyotikler, sinobiyotikler, sağlık üzerine etkileri, fitokimyasallar, biyoaktif moleküller | | | 11 | Gıda endüstrisinde kullanılan enzimler: enzimlerin sınıflandırılması. Enzimlerin uygulama alanları: Karbonhidrazlar
| | | 12 | Proteazlar
| | | 13 | Esterazlar | | | 14 | Oksidoredüktazlar | | | 15 | Fonksiyonel Gıdaların Biyokimyasal Temeli | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Bilişli, A. 2012. Gıda Biyokimyası. Sidaş Yayınları, İzmir.
2. Eskin, M. N. A., 1990, Biochemistry of Foods. 2 nd Ed., Academic Press, Inc. California.
3. Simpson, B.K., Nollet, L.M.L., 2012, Food Biochemistry andFood Processing. 2 nd Ed., Blackwell Publishing. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 4 | 4 | 4 | | | | | | | 4 | | 4 | | | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 4 | | | | | | | 4 | | 4 | | | ÖÇ3 | 5 | 4 | 4 | 4 | | | | | | | 4 | | 4 | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 4 | | | | | | | 4 | | 4 | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|