Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM2102016959GIDA BİYOKİMYASIZorunlu243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, gıdada gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonları, gıdanın işlenmesi ve depolanması sırasında meydana gelen biyokimyasal değişimleri öğretmek ve gıda biyokimyası ile gıda sanayindeki uygulamalar arasında ilişki kurmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd.Doç.Dr. Bekir Gökçen MAZI
Öğrenme Çıktıları
1Temel olarak gıda bileşenlerin yapısının anlaşılması ve değişen koşullar altında bu bileşenlerde oluşabilecek değişikliklerin öngörülmesi
2Gıdaların işlenmesi sırasında oluşabilecek biyokimyasal reaksiyonların kavranması ve bu temelde gıda üretiminin tasarlanması
3Gıda üretimi sırasında gerçekleşebilecek biyokimyasal reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların çözümünün öngörülmesi
4Enzimatik reaksiyonlar ile enzim-gıda ilişkisi ve enzim-gıda kalitesi arasındaki ilişkisinin kavranması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Canlı organizmanın temel yapısı; gıdanın temel bileşenleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar); gıda işleme sırasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar; gıda endüstrisinde kullanılan enzimler, fonksiyonel gıdaların biyokimyasal temeli (biyoaktif protein ve peptitler, biyoaktif moleküller vb).
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Biyokimyasına Giriş
2Canlı organizmanın temel yapısı, prokaryotik hücre, ökaryotik hücre, fotosentetik ökaryotik hücre.
3Karbonhidratlar (monosakkaritler, polisakkaritler, homopolimerler, heteropolimerler, sindirilemeyen oligosakkaritler)
4Proteinler
5Proteinler
6Lipitlerin sudaki davranışları, miseller. Gıda işleme sırasında meydana gelen biyokimyasal reaksiyonlar. Enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları (karamelizasyon, askorbik asit oksidasyonu)
7Maillard reaksiyonu, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının inhibisyonu
8Ara sınav
9Fonksiyonel gıdaların biyokimyasal temeli: Biyoaktif protein ve peptitler: biyoaktif proteinlerin kaynakları
10Probiyotikler, prebiyotikler, sinobiyotikler, sağlık üzerine etkileri, fitokimyasallar, biyoaktif moleküller
11Gıda endüstrisinde kullanılan enzimler: enzimlerin sınıflandırılması. Enzimlerin uygulama alanları: Karbonhidrazlar
12Proteazlar
13Esterazlar
14Oksidoredüktazlar
15Fonksiyonel Gıdaların Biyokimyasal Temeli
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Bilişli, A. 2012. Gıda Biyokimyası. Sidaş Yayınları, İzmir. 2. Eskin, M. N. A., 1990, Biochemistry of Foods. 2 nd Ed., Academic Press, Inc. California. 3. Simpson, B.K., Nollet, L.M.L., 2012, Food Biochemistry andFood Processing. 2 nd Ed., Blackwell Publishing.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma144
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)84
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ15444      4 4  
ÖÇ25454      4 4  
ÖÇ35444      4 4  
ÖÇ45554      4 4  
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00