Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM2082016959GIDA ANALİZLERİZorunlu242
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların kompozisyonunu, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve orijinlerini belirlemek için kullanılan temel analitik metodlar hakkında bilgi sahibi olmak. Bu bilgileri farklı gıda tiplerinde pratiğe aktarmak için gerekli bilgileri kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yrd. Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK
Öğrenme Çıktıları
1Gıda analizlerinde genel yöntemlerini kavrar, metotları uygulayabilir
2Analiz sonuçlarını tartışabilir ve yorumlayabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Örnekleme teknikleri ve örnek hazırlama, analitik verilerin değerlendirilmesi, gıdaların genel bileşimi, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin kalitatif ve kantitatif analizinde kullanılan kimyasal ve enstrümental metodların temel prensipleri. Major gıda bileşenlerinin kimyasal ve enstrümental metodlarla analizi için uygulamaları içermektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Maddelerinden Örnek Alımı, Saklanması ve Hazırlanması, Analitik Yöntemler ve Verilerin Değerlendirilmesi2
2Nem veya Toplam Kurumadde tayini2
3Gıdalarda Kül ve Mineral Madde Analizleri 2
4Asitlik ve pH Analizleri 2
5Özgül ağırlık (Piknometreler), Yoğunluk tayini (Areometreler)2
6Protein Analizleri (Kjeldahl), 2
7Tuz tayini (Mohr yöntemi)2
8Genel Değerlendirme ve ARASINAV
9Gıdalarda Şeker Tayinleri (lane-Eynon, Luff Schoorl)2
10Askorbik asit (vitC) analizi Koruyucu madde (SO2) analizi, CO2 analizi2
11Sularda Sertlik tayini ( Fransız ve Alman Sertlik dereceleri, Su alkalitesi)2
12Gıdalarda Antioksidan aktivite tayini, Toplam fenolik madde tayini2
13Yağ Analizleri ve yağların karakterizasyonu (kırılma indisi, serbest yağ asitliği, iyot sayısı, peroksit sayısı, sabunlaşma sayısı, kaynama noktası, donma noktası, Acılık testi, Antioksidan arama))2
14Gıdalarda renk analizleri, Gıdalarda HMF analizleri2
15 Nitrat analizi, Buğdayda hektolitre ağırlığı, Gluten miktarı2
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B. 2010. Gıda Analizleri, Bizim Grup Basımevi, 657 sayfa, Kızılay, Ankara Uylaşer, V., Başoğlu, F., 2011. Temel Gıga Analizleri, Dora Basım ve Yayın Ltd. Şti. 1. Baskı, 125 sayfa, Bursa.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Deney14114
Rapor Hazırlama224
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)68
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1454554444555455
ÖÇ2455554544455555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00