Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM2062016959REAKSİYON KİNETİĞİZorunlu243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencileri kimyasal kinetik, enzim kinetiği ve mikrobiyal kinetik ile ilgili temel kavramlar, elde edilen kinetik verilerin analizi ile ilgili yöntemler ve gıdaların üretimi, depolanmaları sırasındaki kalite değişimleri üzerine zaman ve çevresel koşulların etkilerini tahmin edebilme konularında bilgilendirmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Reaksiyon kinetiği, enzim kinetiği ve mikrobiyal kinetik ile ilgili temel kavramları bilir
2Gıdalarda meydana gelen reaksiyonlar hakkında bilgi sahibi olur ve bu reaksiyonlar ile ilgili olarak elde edilen deneysel verilerin kinetik analizini yapabilir.
3Deney dizayn edebilme, elde edilen verileri analiz edip, yorumlayabilme becerisini geliştirir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Reaksiyon Kinetiği: tepkime hızı, tepkime hız sabiti, yarılanma süresi, tepkime derecesi, tepkime hızına sıcaklığın etkisi, kinetik verilerin değerlendirilmesi: sıfırıncı, birinci, ikinci ve üçüncü dereceden tepkimeler, tepkime derecelerinin belirlenmesi, gaz fazı tepkimeleri: Lindemann Kuramı, zincir tepkimeleri, kompleks tepkimeler, homojen Kataliz. Enzim Kinetiği: : Briggs-Haldane yaklaşımı ve Michaelis Menten eşitliği, enzim inhibisyon ve aktivasyon kinetiği, pH’nın ve sıcaklığın etkisi. Mikrobiyal Kinetik : mikrobiyal büyüme kinetiği, besin kullanımı ve ürün oluşumu, gıdaların ısı işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Kimyasal tepkimeler, tepkime hızı, tepkime hız sabiti, yarılanma süresi
2Tepkime derecesi, tepkime hızına sıcaklığın etkisi, Arhenius eşitliği ve aktivasyon enerjisi
3Kinetik verilerin değerlendirilmesi: Sıfırıncı derece, 1. Derece tepkimeler
4Kinetik verilerin değerlendirilmesi: 2. Derece tepkimeler
5Kinetik verilerin değerlendirilmesi: 3. Derece tepkimeler
6Tepkime derecelerinin belirlenmesi
7Gaz Fazı Tepkimeleri: Lindemann Kuramı, zincir tepkimeleri
8Ara sınav
9Kompleks Tepkimeler , Homojen Kataliz
10Enzim Kinetiği: Briggs-Haldane yaklaşımı ve Michaelis Menten eşitliği
11Enzim inhibisyon ve aktivasyon kinetiği
12Enzim kinetiği: pH’nın ve sıcaklığın etkisi
13Mikrobiyal kinetik: Mikrobiyal büyüme kinetiği, besin kullanımı ve ürün oluşumu kinetiği
14Gıdaların ısıl işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği
15Gıdaların ısıl işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Saçak M.,2011. Kimyasal Kinetik, Gazi Kitabevi ,Ankara Ders notları Shuler, M.L. and Kargı, F., 2006. Bioprocess Engineering, Moorpark: Academic Internet Publishers Inc., Missen, R.W., Mims, C.A., and Saville, B.A.,1999. Introduction to Chemical Reaction Engineering and Kinetics, John Wiley and Sons
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10220
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma5315
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)77
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1  352          
ÖÇ2555            
ÖÇ35555    3 1    
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00