|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM2062016959 | REAKSİYON KİNETİĞİ | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Öğrencileri kimyasal kinetik, enzim kinetiği ve mikrobiyal kinetik ile ilgili temel kavramlar, elde edilen kinetik verilerin analizi ile ilgili yöntemler ve gıdaların üretimi, depolanmaları sırasındaki kalite değişimleri üzerine zaman ve çevresel koşulların etkilerini tahmin edebilme konularında bilgilendirmek | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Reaksiyon kinetiği, enzim kinetiği ve mikrobiyal kinetik ile ilgili temel kavramları bilir | 2 | Gıdalarda meydana gelen reaksiyonlar hakkında bilgi sahibi olur ve bu reaksiyonlar ile ilgili olarak elde edilen deneysel verilerin kinetik analizini yapabilir. | 3 | Deney dizayn edebilme, elde edilen verileri analiz edip, yorumlayabilme becerisini geliştirir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Reaksiyon Kinetiği: tepkime hızı, tepkime hız sabiti, yarılanma süresi, tepkime derecesi, tepkime hızına sıcaklığın etkisi, kinetik verilerin değerlendirilmesi: sıfırıncı, birinci, ikinci ve üçüncü dereceden tepkimeler, tepkime derecelerinin belirlenmesi, gaz fazı tepkimeleri: Lindemann Kuramı, zincir tepkimeleri, kompleks tepkimeler, homojen Kataliz. Enzim Kinetiği: : Briggs-Haldane yaklaşımı ve Michaelis Menten eşitliği, enzim inhibisyon ve aktivasyon kinetiği, pH’nın ve sıcaklığın etkisi. Mikrobiyal Kinetik : mikrobiyal büyüme kinetiği, besin kullanımı ve ürün oluşumu, gıdaların ısı işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Kimyasal tepkimeler, tepkime hızı, tepkime hız sabiti, yarılanma süresi | | | 2 | Tepkime derecesi, tepkime hızına sıcaklığın etkisi, Arhenius eşitliği ve aktivasyon enerjisi | | | 3 | Kinetik verilerin değerlendirilmesi: Sıfırıncı derece, 1. Derece tepkimeler | | | 4 | Kinetik verilerin değerlendirilmesi: 2. Derece tepkimeler | | | 5 | Kinetik verilerin değerlendirilmesi: 3. Derece tepkimeler | | | 6 | Tepkime derecelerinin belirlenmesi | | | 7 | Gaz Fazı Tepkimeleri: Lindemann Kuramı, zincir tepkimeleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Kompleks Tepkimeler , Homojen Kataliz | | | 10 | Enzim Kinetiği: Briggs-Haldane yaklaşımı ve Michaelis Menten eşitliği | | | 11 | Enzim inhibisyon ve aktivasyon kinetiği | | | 12 | Enzim kinetiği: pH’nın ve sıcaklığın etkisi | | | 13 | Mikrobiyal kinetik: Mikrobiyal büyüme kinetiği, besin kullanımı ve ürün oluşumu kinetiği | | | 14 | Gıdaların ısıl işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği | | | 15 | Gıdaların ısıl işlemi sırasında mikrobiyal ölüm kinetiği | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Saçak M.,2011. Kimyasal Kinetik, Gazi Kitabevi ,Ankara
Ders notları
Shuler, M.L. and Kargı, F., 2006. Bioprocess Engineering, Moorpark: Academic Internet Publishers Inc.,
Missen, R.W., Mims, C.A., and Saville, B.A.,1999. Introduction to Chemical Reaction Engineering and Kinetics, John Wiley and Sons | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 | Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 5 | 3 | 15 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | 3 | 5 | 2 | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 5 | | | | | 3 | | 1 | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|