Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM4072016959 | İŞLETME YÖNETİMİ | Zorunlu | 4 | 7 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
İşletmeciliğe ilişkin temel kavramları açıklamak. Girişimcilik ruhunu geliştirmek. İşletmenin kuruluş yerinin seçimi ve kurulması konusunda öğrencileri bilgilendirmek. İşletmenin bütün fonksiyonlarını ayrıntılı bir şekilde açıklayarak öğrencilerin işletmelere bütüncül bir perspektiften bakabilecek bir mantık kazandırmak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Harun Çam |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İşletmeclikle ilgili temel kavramları açıklar. | 2 | İşletmenin kuruluş yeri seçimi ve kurulması ile ilgili öğrencilere teorik ve pratik bilgiler kazandırır. | 3 | İşletmenin fonksiyonlarını ayrıntılı bir şekilde öğreterek öğrenclere işletmeyi biri bütün olarak incelem olanağı sunar. | 4 | İşletmenin bulunduğu çevre koşullarını analiz eder. | 5 | Yönetimin fonksiyonlarını tanımlar | 6 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
şletme Kavramının Tanımı, İşletme Yönetimi, Girişim, Girişimci, Girişimcilik Kültürü. İşletmecilik Uğraşısının Tarihsel Gelişimi. Amaç Kavramı, Amaçların Hiyerarşik Yapısı, İşletme Amaçları. Kişileri İşletme Kurmaya İten Nedenler. İşletmelerin Kuruluş Şekilleri. İşletme Kurmak İçin Yapılan Yapılabilirlik Çalışmaları, Kuruluş Yeri Seçimi. İşletmeler Arası İşbirliği Şekilleri. İşletmeciliğin Fonksiyonları. Yönetim ve Yönetici Kavramı, Yönetim Olgusunun Tarihsel Gelişim Süreci. Yönetim ve Organizasyon Alanında Kullanılan Temel Stratejiler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | İşletmeciliğe ilişkin temel kavramlar | | | 2 | İşletmenin kuruluş yerinin seçimi,İşletme kurma nedenleri. | | | 3 | İşletmenin amaç ve sorumlulukları. | | | 4 | İşletmelerin sınıflandırılması. | | | 5 | İşletme ve çevresi ile ilişkileri. | | | 6 | İşletmenin yönetim fonksiyonu-İyi bir yöneticinin özellikleri neler olabilir? | | | 7 | İşletmenin fonksiyonları. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | İşletmenin yönetim fonksiyonu | | | 10 | İşletmenin üretim fonksiyonu | | | 11 | İşletmenin pazarlama fonksiyonu | | | 12 | İşletmenin finansman fonksiyonu | | | 13 | İşletmenin insan kaynakları fonksiyonu | | | 14 | İşletmenin halkla ilişkiler fonksiyonu | | | 15 | İşletmenin ar-ge fonksiyonu | | | 16 | Yarıyıl sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1- Genel İşletme, Zeyyat Sabuncuoğlu, Tuncer Tokol, Beta Yayınları, İstanbul, 2013
2- İşletme Yönetimine Giriş, Ömer Dinçer, Beta yayınları, İstanbul, 2003
3- İşletme Yönetimi, Hasan Tutar, Seçkin yayınevi, Ankara, 2013 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 7 | 1 | 7 |
Seminer | 1 | 15 | 15 |
Bireysel Çalışma | 8 | 2 | 16 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 4 | 2 | 4 | 3 | 2 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|