Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM4052016959PROSES TASARIMIZorunlu474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Proses tasarımında izlenecek metotları, farklı gıda işletmeleri planlanması, projelendirmesi ve ekonomik analizi için örnek vizibilite çalışmaları ve çözümleri kavratmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sümeyye ŞAHİN
Öğrenme Çıktıları
1Poses tasarımında izlenecek yöntemleri öğrenir
2Gıda işletmelerine üretim için gerekli basamakları, düzeni ve sırasını, özelliklerini belirleyebilir ve gerekli makina ve ekipmanları ait hesaplamaları yapabilir.
3Gıda işletmelerinin planlanması, projelendirmesi ve maliyet analizini yapabilir.
4
5
6
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Değişik gıda işlemelerinde, üretime uygun makina ve ekipmanlarının seçilmesi, işletme içerisinde yerleşimi, işletmenin planlanması ve projelendirilmesi, akış ve üretim diyagramlarının oluşturulması, kütle denklikleri ile üretim kapasitesinin belirlenmesi, işletme gelir ve giderlerinin ekonomik analizle ortaya konulması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Proses tasarımına giriş, proses tasarımında izlenecek metotlar, tasarım değişkenleri,serbestlik derecesi,optimizasyon, ekonomik analiz.
2Boru hatları ve pompa tasarımı, boru çappı, pompa türü ve özellikleri ve örnek problemler
3Karıştırma sistemleri tasarımı, karıştırıcı tipi, karıştırıcı özellikleri, gücü, karıştırma hızı vs. hesaplanması
4Isı değiştirici sistemleri tasarımı, örnek problem çözümleri
5Sınıflama sistemlerinin tasarımı, örnek problem çözümleri
6Kurutma sistemleri tasarımı, Kurutucu tipleri, planlanması, örnek ve problem çözümleri
7Filtrasyon ve çöktürme sistemleri tasarımı, filtrasyon ve çöktürmede kullanılan yöntemler, planlanması, örnek ve problem çözümleri
8Arasınavı ve değerlendirme
9Soğutma ve dondurma sistemleri tasarımı, soğutucu tipleri, planlanması, örnek ve problem çözümleri
10Ambalajlama sistemleri tasarımı, ambaj tipleri, planlanması, örnek ve problem çözümleri.
11Gıda işletmelerinin planlanması, projelendirmesi ve ekonomik analizi için örnek vizibilite çalışmaları ve çözümler
12Gıda işletmelerinin planlanması, projelendirmesi ve ekonomik analizi için örnek vizibilite çalışmaları ve çözümler
13Gıda işletmelerinin planlanması, projelendirmesi ve ekonomik analizi için örnek vizibilite çalışmaları ve çözümler
14Gıda işletmelerinin planlanması, projelendirmesi ve ekonomik analizi için örnek vizibilite çalışmaları ve çözümler
15Gıda işletmelerinin planlanması, projelendirmesi ve ekonomik analizi için örnek vizibilite çalışmaları ve çözümler
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Mittal G.S., 1997. Computerized Control Systems in the food Industry (Food Science and Technology, Marcel Dekker Brennan J.G. ve Grandison A.S 2006. Food Processing Handbook, Wiley-VCH
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Takım/Grup Çalışması51050
Proje Hazırlama14040
Proje Sunma236
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1444535445555553
ÖÇ2544545545555554
ÖÇ3554545445555554
ÖÇ4               
ÖÇ5               
ÖÇ6               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00