Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM4032016959 | SÜT İŞLEME TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; lisans eğitimi alan öğrencilere, Sütün bileşimi ve işlenmesi ve süt ürünleri hakkında bilgi vermek ve onlara gıda endüstrisinde süt teknolojisinin önemini öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Süt ve ürünlerden numune alır. | 2 | Mikrobiyolojik ve kimyasal analizler için hazırlık yapar. | 3 | Laboratuar sonuçları mukayesesi yapılır ve rapor çıktıları yazılır. | 4 | | 5 | | 6 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sütün kimyası, sütün mikroorganizmaları ve enzimleri, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süt endüstrisinde alet ve ekipmanları, süte uygulanan ön işlemler, pastörizasyon, sterilizasyon, kültür ve starter üretim teknikleri, farklı süt ürünlerinin üretim tekniği, süt endüstrisinde temizleme teknikleri; çiğ sütün teknolojik ve mikrobiyolojik tüm niteliklerinin belirlenmesi, ticari anlamda önemli süt ürünlerinin kalite kontrolünün (çiğ süt, pastörize süt, UHT süt, yoğurt, beyaz peynir, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünlerde) yasalara uygunluk kapsamında yapılması, duyusal analizler teknikleri, bu ürünlerin üretim yöntemleri ve temel üretim süreçlerinin gıda entegre pilot işletmeleri süt ve ürünleri biriminde uygulamalı olarak aktarılması. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütün tanımı, bileşimi ve fiziksel özellikleri
| | | 2 | Süt lipitleri ve sütün azotlu maddeleri
| | | 3 | Sütün karbonhidratları ve mineral maddeleri
| | | 4 | Sütteki enzimler, sütün minör bileşenleri ve süte bulaşan yabancı maddeler
| | | 5 | Sütteki mikroorganizmalar
| | | 6 | Sütün toplanması ve kabulü | | | 7 | Süte uygulanan teknolojik işlemler
| | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Süte uygulanan ısıl işlemler
| | | 10 | İçme sütü teknolojisi
| | | 11 | Peynir teknolojisi
| | | 12 | Fermente süt ürünleri teknolojisi | | | 13 | Tereyağı üretim teknolojisi
| | | 14 | Süt tozu ve koyulaştırılmış sütler
| | | 15 | Dondurma üretim teknolojisi | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Rapor Sunma | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 3 | 4 | | | | | | | | | 4 | | 3 | 4 | ÖÇ2 | | 4 | 4 | | | | | | | | | 4 | | 3 | 4 | ÖÇ3 | | 4 | 4 | | | | | | | | | 4 | | 4 | 4 | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|