Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM4032016959SÜT İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; lisans eğitimi alan öğrencilere, Sütün bileşimi ve işlenmesi ve süt ürünleri hakkında bilgi vermek ve onlara gıda endüstrisinde süt teknolojisinin önemini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI
Öğrenme Çıktıları
1Süt ve ürünlerden numune alır.
2Mikrobiyolojik ve kimyasal analizler için hazırlık yapar.
3Laboratuar sonuçları mukayesesi yapılır ve rapor çıktıları yazılır.
4
5
6
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sütün kimyası, sütün mikroorganizmaları ve enzimleri, sütün toplanması ve işletmeye kabulü, süt endüstrisinde alet ve ekipmanları, süte uygulanan ön işlemler, pastörizasyon, sterilizasyon, kültür ve starter üretim teknikleri, farklı süt ürünlerinin üretim tekniği, süt endüstrisinde temizleme teknikleri; çiğ sütün teknolojik ve mikrobiyolojik tüm niteliklerinin belirlenmesi, ticari anlamda önemli süt ürünlerinin kalite kontrolünün (çiğ süt, pastörize süt, UHT süt, yoğurt, beyaz peynir, tereyağı, süt tozu ve dondurma gibi ürünlerde) yasalara uygunluk kapsamında yapılması, duyusal analizler teknikleri, bu ürünlerin üretim yöntemleri ve temel üretim süreçlerinin gıda entegre pilot işletmeleri süt ve ürünleri biriminde uygulamalı olarak aktarılması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütün tanımı, bileşimi ve fiziksel özellikleri
2Süt lipitleri ve sütün azotlu maddeleri
3Sütün karbonhidratları ve mineral maddeleri
4Sütteki enzimler, sütün minör bileşenleri ve süte bulaşan yabancı maddeler
5Sütteki mikroorganizmalar
6Sütün toplanması ve kabulü
7Süte uygulanan teknolojik işlemler
8Ara Sınav
9Süte uygulanan ısıl işlemler
10İçme sütü teknolojisi
11Peynir teknolojisi
12Fermente süt ürünleri teknolojisi
13Tereyağı üretim teknolojisi
14Süt tozu ve koyulaştırılmış sütler
15Dondurma üretim teknolojisi
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Rapor Sunma14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)134
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1 34        4 34
ÖÇ2 44        4 34
ÖÇ3 44        4 44
ÖÇ4               
ÖÇ5               
ÖÇ6               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00