Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM4012016959ET İŞLEME TEKNOLOJİSİZorunlu474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin et endüstrisinde kullanılan temel işleme teknikleri, ürün formülasyonları ve ürün kalitesini etkileyen kritik parametreleri irdelemelerini sağlamak, Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip, Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak dersin amacıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
2Etin kalitesini belirlemek için gerekli olan parametreleri anlatmak ve Et işlemede genel prensiplere giriş yapmak
3Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
4Et laboratuvarlarında et ve et ürülerine ait analizleri ve kalite-kontrolü için gerekli cihazları kullanabilmek
5Et ve et ürünlerinin analiz ve et kalite kontrolü için gerekli ekipman kullanabilmek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Et endüstrisinin önemi ve ülke ekonomisine katkısı, etin tanımı ve çeşitleri, etin bileşimi (kimyasal yapısı, su, protein, yağ, vitamin ve mineraller), Etin histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri, et ürünlerinde kalite faktörleri, et ve mamullerinde kalite kontrolü, yasal düzenlemelere göre et ürünlerinin kaliteleri, son üründe görülen hileler ve hatalar. Et muhafazasında uygulanan teknolojik işlemler, kesim sonrası oluşan reaksiyonlar, pastırma, sucuk, sosis, salam, füme dil, jele işkembe, et konserveleri üretim teknolojileri, Kanatlı hayvan etleri ,özellikleri, depolanması ve muhafazası, Su ürünlerinin bileşimi ve besin değeri, su ürünleri işleme teknolojileri (soğutma, dondurma, kurutma, tuzlama, marinasyon, dumanlama vs.)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Etin histolojik yapısı, Doku sınıfları, Kesim metotları, Standart parçalama yöntemleri, Ette kesim sonrası değişiklikler. Ette renk oluşumu
2Etlerde kimyasal ve fiziksel olgunlaştırma metotları, küring, masaging ve tambling metotları avantaj ve dezavantajları
3Etlerin muhafaza işlemleri, Dondurarak ve soğutarak muhafaza teknikleri, Çözülme işlemleri, Depolanma sırasında görülen değişiklikler
4Kesimhanede işlenen et ve diğer ürünler,
5Emülsiyon ürünleri İşleme teknikleri ( Salam-Sosis), formülasyonları
6Fermente et ürünleri İşleme teknolojisi, muhafaza ve depolanması (Sucuk), Sucuk çeşitleri ve formülasyonları, hata ve kusurları
7Pastırma ve Füme dil üretim teknolojisi, depolama ve ambalajlanması, hata ve kusurları
8Arasınav ve değerlendirme
9Kavurma ve Jele İşkembe Üretim teknolojisi, Depolama ambalaj ve muhafazası
10Et konservesi Üretim tekniği, Konserve Bozulmaları,
11Kanatlı Hayvan etleri,, Özellikleri, Depolanması, ambalajlanması, muhafazası
12Su Ürünlerine ait etler,, Özellikleri, Depolanması, ambalajlanması, muhafazası
13Et İşletmelerinin planlanması, makina alet ve ekipmanları, hijyeni
14Et İşletmesi( Kesimhane) gezilerek incelenmesi
15Et Ürünlerinin kimyasal, duyusal ve fiziksel analiz yöntemleri
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Lawrie, R. A., 1991. Meat Science, BPCC Wheatons Ltd., Exeter. Öztan, A., 2003. Et Bilimi ve Teknolojisi, Filiz Matbaacılık San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ankara. Anar, Ş. 2012, Et ve et ürünleri teknolojisi, Dora yayıncılık, ISBN: 978-605-4485-74-1, 413s. Bursa. Gökalp, HY., Kaya, M., Zorba, Ö., 1997. Et Ürünleri İşleme Teknolojisi, Atatürk Ünv. Yayın No: 786, 561s, Erzurum.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Quiz111
Derse Katılım14114
Laboratuvar14114
Rapor Hazırlama10110
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma7535
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7535
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)111
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1544344354444544
ÖÇ2444445455445555
ÖÇ3444344554445555
ÖÇ4443545555545555
ÖÇ5554445555455555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00