Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
ZGM3112016959GIDA KALİTE KONTROLZorunlu353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
lisans eğitimi alan öğrencilere gıdalarda kalite kavramını ve kalite öğelerini ve kalite yönetim sistemlerini tanıtmak, Türkiyede gıda mevzuatı ve gıda kontrolu hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Yr. Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK
Öğrenme Çıktıları
1 Öğrenciler bu ders ile, Kalite kontrol uygulamasında genel ilkeleri, ölçme ve değerlendirme usullerini öğrenir.
2Gıda kalite kontrolü mevzuatını ve denetim yapan kuruluşları öğrenir.
3HACCP, ISO900, ISO2200 prensiplerini öğrenir ve uygulayabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda kalite nitelikleri ve uygulaması ile ilgili genel ilkeler, Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları ve organizasyonu, örnek alma, saklama ve analize hazırlama, yasal mevzuat, GACCP, ISO900'ler, ISO22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş ders tanıtımı, Kalite kontrolü tarihçesi, Sınıflandırılması
2Kalite kontrolünde genel ilkeler, temel tanımı ve kavramlar, Kalite kavramında gelişmeler
3Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları, Gerekliliği, Diğer Bölümlerle ilişkisi
4Görünüş özellikleri, renk, renk ölçme sistemleri
5Akış Özellikleri: Viskozite ve konsistens ve ölçme sistemleri
6Şekil ve boyutlar
7 Kinestetik özellikler ve Tekstür
8Genel Değerlendirme ve ARASINAV
9Aroma (tat ve koku)
10Kusurlar, Gıdaların duyusal değerlendirme yöntemleri
11İstatistiksel işlem ile proses kontrol ve kontrol kartları
12Gıda maddelerinden örnek alma, saklama, ve analize hazırlama, Analiz sonuçlarının ifadesi.
13Gıda kontrolü yapan kuruluşlar, Gıda ile ilgili mevzuat, TSE, GMT Kontrol ve denetim usul ve esasları, , FAO, WHO Dünya gıda Standartları programı ve Codex Alimentarius
14Gıda Kontrolünde HACCP kavramı, ISO9000'ler
15ISO22000 Gıda Güvenliği yönetim sistemi
16Dönem sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Başoğlı, F. 1994. Gıda Kalite Kontrol U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 50, Bursa Altuğ, T., vd. 1995 Gıda Kalite Kontrolü E.Ü. Basımevi, İzmir
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14342
Tartışma6212
Bireysel Çalışma6212
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1 33335334 334 5
ÖÇ2 334352343354 5
ÖÇ3 435355543353 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00