|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ZGM3112016959 | GIDA KALİTE KONTROL | Zorunlu | 3 | 5 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | lisans eğitimi alan öğrencilere gıdalarda kalite kavramını ve kalite öğelerini ve kalite yönetim sistemlerini tanıtmak, Türkiyede gıda mevzuatı ve gıda kontrolu hakkında bilgi vermektir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yr. Doç. Dr. Atilla ŞİMŞEK | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrenciler bu ders ile, Kalite kontrol uygulamasında genel ilkeleri, ölçme ve değerlendirme usullerini öğrenir. | 2 | Gıda kalite kontrolü mevzuatını ve denetim yapan kuruluşları öğrenir. | 3 | HACCP, ISO900, ISO2200 prensiplerini öğrenir ve uygulayabilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Gıda kalite nitelikleri ve uygulaması ile ilgili genel ilkeler, Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları ve organizasyonu, örnek alma, saklama ve analize hazırlama, yasal mevzuat, GACCP, ISO900'ler, ISO22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Giriş ders tanıtımı, Kalite kontrolü tarihçesi, Sınıflandırılması
| | | 2 | Kalite kontrolünde genel ilkeler, temel tanımı ve kavramlar, Kalite kavramında gelişmeler | | | 3 | Kalite kontrol bölümünün sorumlulukları, Gerekliliği, Diğer Bölümlerle ilişkisi | | | 4 | Görünüş özellikleri, renk, renk ölçme sistemleri | | | 5 | Akış Özellikleri: Viskozite ve konsistens ve ölçme sistemleri | | | 6 | Şekil ve boyutlar | | | 7 | Kinestetik özellikler ve Tekstür | | | 8 | Genel Değerlendirme ve ARASINAV | | | 9 | Aroma (tat ve koku) | | | 10 | Kusurlar, Gıdaların duyusal değerlendirme yöntemleri | | | 11 | İstatistiksel işlem ile proses kontrol ve kontrol kartları | | | 12 | Gıda maddelerinden örnek alma, saklama, ve analize hazırlama, Analiz sonuçlarının ifadesi. | | | 13 | Gıda kontrolü yapan kuruluşlar, Gıda ile ilgili mevzuat, TSE, GMT Kontrol ve denetim usul ve esasları, , FAO, WHO Dünya gıda Standartları programı ve Codex Alimentarius | | | 14 | Gıda Kontrolünde HACCP kavramı, ISO9000'ler | | | 15 | ISO22000 Gıda Güvenliği yönetim sistemi | | | 16 | Dönem sonu sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Başoğlı, F. 1994. Gıda Kalite Kontrol U.Ü. Ziraat Fak. Ders Notları No: 50, Bursa
Altuğ, T., vd. 1995 Gıda Kalite Kontrolü E.Ü. Basımevi, İzmir | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
TOPLAM | 0 | |
TOPLAM | 0 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 3 | 42 | Tartışma | 6 | 2 | 12 | Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | 3 | 3 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 4 | | 3 | 3 | 4 | | 5 | ÖÇ2 | | 3 | 3 | 4 | 3 | 5 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | | 5 | ÖÇ3 | | 4 | 3 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Ordu University Rectorate Building ,Cumhuriyet Campus , Center / ORDU / TURKEY • Tel: +90 452 226 52 00
|
|
|